Een gezonde leefstijl voor mannen en vrouwen

Steeds meer mannen en vrouwen zijn bezig met het behalen van een gezonde leefstijl. Je denkt misschien dat het bereiken van een gezondere levensstijl voor beide geslachten hetzelfde is. In grote lijnen is dat ook zo; voldoende water drinken, dagelijks bewegen, en een gezond dieet volgen.

Er zijn echter ook verschillen tussen mannen en vrouwen wanneer het aankomt op het bewerkstelligen van een gezondere leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan de inname van bepaalde voedingsstoffen en nutriënten. Mannen moeten doorgaans meer van deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen dan vrouwen. Hieronder lees je daar meer over.

Gezondheidsdoel 1: Algehele gezondheid mannen ondersteunen

Een gezonde leefstijl voor mannen, hoe zit dat precies? Je wilt natuurlijk als man jouw algehele gezondheid ondersteunen. Dan is het goed om jezelf te focussen op de voedingsstoffen die je iedere dag binnenkrijgt. Zoals eerder beschreven, heb je als man doorgaans meer voedingsstoffen en nutriënten nodig dan vrouwen.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde vitamines en mineralen die essentieel voor jouw gezondheid zijn. Deze nutriënten zijn immers de bouwstenen van jouw lichaam. Je hebt ze nodig om elke dag zowel lichamelijk als geestelijk goed te kunnen functioneren. Het is raadzaam om een gezond voedingspatroon te volgen, bestaande uit natuurlijke voedingsmiddelen.

Toch lukt het lang niet iedere man om zijn gezondheid in algemene zin te ondersteunen met behulp van natuurlijke producten. In dat geval kunnen supplementen een effectief hulpmiddel zijn om jouw voedingspatroon aan te vullen. Zo voor zie je als man jouw lichaam van de juiste nutriënten en voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde leefstijl. Let op: Supplementen vervangen nooit een gezond en gevarieerd dieet.

Gezondheidsdoel 2: Algehele gezondheid vrouwen ondersteunen

Ook vrouwen houden zich bezig met het behalen van een gezonde levensstijl. Je kunt als vrouw zijnde jouw algehele gezondheid ondersteunen op meerdere manieren. Voldoende bewegen, gezond eten én jouw lichaam van de juiste voedingsstoffen voorzien. Vaak is er een wisselwerking tussen deze bezigheden. Ze zorgen er alle voor dat de gezondheid van de vrouw ondersteund wordt.

Ook voor vrouwen geldt dat zij dagelijks voldoende essentiële nutriënten moeten binnenkrijgen. Wil je als vrouw zijnde jouw gezondheid in positieve zin ondersteunen? Stel jezelf dan als doel dat je onder meer jouw voedingspatroon verrijkt met heilzame, natuurlijke voedingsmiddelen. Dit komt een gezonde leefstijl ten goede.

Daarnaast kunnen bepaalde supplementen een goede aanvulling op jouw dieet zijn. Supplementen vervangen echter nooit een gezond dieet met natuurlijke voedingsmiddelen. Desalniettemin kunnen ze het lichaam van een vrouw van de juiste nutriënten – zoals vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen – voorzien.

Haal meer uit een gezonde leefstijl door je energieker en fitter te voelen

Wil jij zoveel mogelijk uit jouw dagelijks leven halen, met als doel het bereiken van een gezonde leefstijl? Dan is het natuurlijk noodzakelijk om jezelf energiek en fit te voelen. Op die manier is het namelijk makkelijker om jezelf te motiveren om te gaan sporten of om iedere dag voldoende te bewegen. Dit geldt vanzelfsprekend voor zowel mannen als vrouwen.

Streef er dus naar om jouw lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen ter bevordering van een energiekere en fittere leefstijl. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl. Je hebt ze immers nodig om overdag goed te kunnen functioneren; bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook gedurende jouw werk en andere dagdagelijkse activiteiten. Onderstaand gaan wij nader in op 3 gezondheidsdoelen die een energiek en fit leven ondersteunen.

Gezondheidsdoel 3: Support jouw sportprestaties en energiepeil

Wanneer je regelmatig sport, verg je veel energie en voedingsstoffen van jouw lichaam. Je hebt namelijk voldoende essentiële voedingsstoffen en nutriënten nodig om jouw lichaam te herstellen na een intensieve training. Zonder deze stoffen wordt het lastig om een gezonde leefstijl te behalen.

Niet alleen voorzie je jouw lichaam van de benodigde energie ter ondersteuning van jouw sportprestaties; ook verminder je de kans op blessures. Het menselijk lichaam dient immers voorzien te worden van de juiste stoffen om optimaal te kunnen herstellen na een work-out. Focus jezelf op het eten van bijvoorbeeld veel eiwitrijke voedingsmiddelen. Deze natuurlijke, eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen jouw spierherstel namelijk ten goede komen.

Naast een gezond en gevarieerd dieet om jezelf energieker te voelen en jouw sportprestaties te ondersteunen, zijn er ook supplementen die je als hulpmiddel kunt gebruiken. Veelal bevatten deze supplementen de juiste mix van essentiële nutriënten die jouw lichaam kunnen ondersteunen in het behalen van betere sportprestaties en meer energie.

Gezondheidsdoel 4: Jouw weerstand en immuunsysteem ondersteunen

Het waarborgen van een gezonde leefstijl wordt onder meer ondersteund door middel van een hoge weerstand en een goedwerkend immuunsysteem. Je wilt jouw lichaam natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld virussen en bacteriën.

Om jouw immuunsysteem en weerstand een handje te helpen, is het noodzakelijk om voldoende gezonde levensmiddelen te eten, iedere nacht diep te slapen en veel te bewegen. Deze zaken maken jouw lichaam weerbaarder tegen indringers van buitenaf. Ook supplementen kunnen een bijdrage leveren aan het ondersteunen van jouw immuunsysteem en weerstand. Kortom, een gezonde levensstijl en een verhoogde weerstand gaan hand in hand!

Gezondheidsdoel 5: Je cognitieve functies en leervermogen ondersteunen

Jouw cognitieve functies en leervermogen spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Je bent jezelf er niet altijd van bewust dat je deze lichaamsfuncties gebruikt, maar het vindt meer plaats dan je wellicht denkt. Goedwerkende cognitieve functies zijn ontzettend belangrijk; ze zorgen ervoor dat je voldoende focus hebt, jezelf goed kunt concentreren wanneer dat nodig is, en makkelijker informatie en prikkels verwerkt.

Wanneer je een gezonde leefstijl ambieert, is het zaak om eveneens rekening te houden met het ondersteunen van jouw cognitieve functies en leervermogen. Houd jouw brein actief maar overprikkel deze niet. Geeft jouw lichaam en geest aan rust nodig te hebben? Luister hier dan naar.

Voorzie jouw lichaam daarnaast van essentiële nutriënten die jouw cognitie ondersteunen. Er zijn bepaalde vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan een betere cognitieve functie. Je haalt ze idealiter uit natuurlijke voedingsmiddelen, maar ook vitaminesupplementen kunnen een hulpmiddel zijn.

Ook deze doelen dragen bij aan een gezonde leefstijl

Er zijn een aantal aanvullende gezondheidsdoelen die verband houden met een gezonde leefstijl. Ze zijn zeer uiteenlopend, maar dragen alle bij aan het bieden van ondersteuning aan jouw lichaam en geest. Daardoor kan het behalen van bepaalde gezondheidsdoelen bevorderd worden. Ben je benieuwd om welke doelen voor de gezondheid het gaat? Je leest het onderstaand.

Gezondheidsdoel 6: Ga beter om met stress en spanning

Veel stress en spanning zijn funest voor een gezonde levensstijl. Niet alleen kunnen dergelijke klachten leiden tot demotivatie en angst; ze vergen ook een hoop energie van jouw lichaam. Wanneer je teveel spanning en stress ervaart, zal je veelal een laag energieniveau hebben. Ook kan het voorkomen dat je geen tot weinig zin hebt om dagdagelijkse werkzaamheden uit te voeren.

Aangezien je een gezonde leefstijl belangrijk vindt, is het cruciaal om teveel stress en spanning onder controle te krijgen en te houden. Maar hoe kun je dit het beste doen? Overweeg bijvoorbeeld om te mediteren of om beter naar jouw lichaam en geest te luisteren wanneer ze aangeven dat je rust nodig hebt. Tevens is het noodzakelijk om bepaalde factoren die stress, spanning en angst oproepen, zoveel mogelijk te verbannen. Op die manier kun je beter omgaan met stress.

Maar dit is niet alles. Ook voedingsstoftekorten kunnen leiden tot een verhoogde mate van stress en spanning in jouw lichaam. Als uit bloedonderzoek blijkt dat je een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen hebt, dan dienen deze tekorten zo snel mogelijk verholpen te worden. Vaak is het aanpassen van jouw dieet effectief. Je kunt jouw dieet bijvoorbeeld verrijken met extra gezonde voedingsmiddelen en supplementen.

Gezondheidsdoel 7: Jouw darmflora en spijsvertering ondersteunen

Jouw darmen worden weleens jouw “tweede hersenen” genoemd. En dat is niet verwonderlijk! Jouw darmen houden namelijk nauwlettend verband met jouw brein. Als er sprake van een disbalans in jouw darmflora en spijsvertering is, dan kan dit ten koste van een gezonde leefstijl gaan.

Zorg ervoor dat je jouw darmen en spijsvertering ondersteunt met de juiste voedingsmiddelen. Kies idealiter voor pre- en probiotische voedingsmiddelen, zoals yoghurt, appelazijn en karnemelk. Deze soorten natuurlijke voeding zitten boordevol heilzame stoffen voor jouw darmflora en spijsvertering.

Daarnaast kun je kiezen voor supplementen met pre- en probiotica. Deze voedingssupplementen bevatten doorgaans veel goede bacteriën die jouw darmen ondersteunen. Dit soort pre- en probiotische voedingssupplementen vervangen natuurlijk nooit een gezond en gevarieerd dieet, maar kunnen desalniettemin een handig hulpmiddel zijn.

Gezondheidsdoel 8: Je lichaam helpen met een goede nachtrust verkrijgen

Je weet vast al dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor jouw gezondheid. Een gezonde leefstijl is mede afhankelijk van de kwaliteit van jouw slaap. De meeste mensen hebben geen probleem met diep slapen, maar dat geldt lang niet voor iedereen.

Herken jij jezelf in een gebrek aan slaap, moeite met in slaap vallen en een gebrek aan energie overdag? Focus jezelf dan op het ondersteunen van jouw lichaam met het verkrijgen van een goede nachtrust. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ruimte waarin je slaapt, koel en donker is. Alsmede is het niet verstandig om op jouw telefoon of een ander lichtgevend scherm te kijken vlak voor het slapengaan. Dit zorgt er immers voor dat jouw dag- en nachtritme verstoord wordt.

Wil je jouw lichaam extra helpen met het verkrijgen van een betere nachtrust? Dan kun je ook overwegen om bepaalde nachtrust-bevorderende kruiden of supplementen aan jouw voedingspatroon toe te voegen. Lukt het jou echt niet om goed te slapen? Neem dan contact op met jouw huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen jou verder helpen.

Gezondheidsdoel 9: Een gezonde leefstijl dankzij een gezond gewicht

Gewichtsbeheersing, ook wel “weight management” genoemd, is essentieel voor een goede gezondheid. Is een gezonde leefstijl iets wat je nastreeft? Houd dan zeker rekening met dit gezondheidsdoel. Een gezond gewicht houdt namelijk verband met veel lichaamsprocessen. Als er een disbalans in jouw gewicht is, dan kan dit ten koste gaan van jouw vitaliteit, uithoudingsvermogen en de gezondheid van je organen.

Wanneer je gewichtsbeheersing in goede banen wilt leiden en er wat hulp bij kunt gebruiken, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een diëtist. Diegene kan jou van de juiste handvatten voorzien om tot een goed en gezond gewicht te komen. Voeding speelt een ontzettend belangrijke rol, maar ook voldoende beweging per dag is zeer effectief.

Ook zijn er supplementen beschikbaar die kunnen bijdragen aan gewichtsbeheersing. Ze voorzien jouw lichaam van bepaalde voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld sneller een verzadigd gevoel krijgt. Tevens zijn er supplementen met nutriënten die jouw metabolisme kunnen ondersteunen in positieve zin.

De relatie tussen een gezonde leefstijl en het ouderdomsproces

Veel mensen zien op tegen het ouderdomsproces. Ze zijn namelijk bang voor bepaalde kwalen en gezondheidsproblemen naarmate zij ouder worden. Toch kan het ouderdomsproces juist mooi en speciaal zijn!

Zeker als je het proces van ouder worden op een verantwoorde en gezonde manier kunt ondersteunen – bijvoorbeeld met behulp van supplementen. Een gezonde levensstijl is immers ook voor ouderen van belang. Hieronder beschrijven wij twee gezondheidsdoelen die aansluiten op dit onderwerp.

Gezondheidsdoel 10: Jouw vitaliteit en anti-aging proces ondersteunen

Een gezonde leefstijl wordt mede bepaald door jouw vitaliteit. Anti-aging kan daaraan bijdragen. Door goed voor jouw ouder wordende lichaam en geest te zorgen, kun je het ouderdomsproces ondersteunen. Zo kun je onder meer iedere week sporten om jouw vitaliteit te verbeteren.

Daarnaast zijn er supplementen die geschikt zijn om jouw vitaliteit te ondersteunen dankzij hun anti-aging eigenschappen. Ze voorzien jouw lichaam van de juiste nutriënten en essentiële voedingsstoffen, zodat het ouderdomsproces niet iets hoeft te zijn waar je tegenop ziet. Dankzij een gezonde levensstijl op dit gebied kun je bepaalde gezondheidsrisico’s verminderen.

Gezondheidsdoel 11: Ondersteun de gezondheid van jouw hart en lever

Naarmate wij ouder worden, is het steeds belangrijker om een goede gezondheid van het hart en de lever te waarborgen. Dit zijn namelijk één van de vele vitale organen in jouw lichaam. Een gezonde leefstijl kan daaraan bijdragen.

Je kunt jouw lever een handje helpen door niet teveel vette voedingsmiddelen te nuttigen en het gebruik van alcohol te reduceren. Tevens is het ondersteunen van de gezondheid van het hart mogelijk door elke week voldoende vette vis te eten. Hierin zitten immers heilzame voedingsstoffen, zoals de welbekende omega-vetzuren.

Ook zijn er supplementen die omega-vetzuren bevatten ter ondersteuning van jouw hart en lever. Veel van deze voedingssupplementen beschikken daarnaast over andere voedingsstoffen en nutriënten die deze vitale organen – en daarmee een gezonde levensstijl – kunnen ondersteunen. Echter, vervangen zij niet een gevarieerd en gezond dieet. Zie ze als hulpmiddelen ter ondersteuning van jouw lever en hart.