Wat is stress?

Supplementen stress gebruik je niet zomaar, daar zit vaak een reden achter: stress. Stress is eigenlijk een hele natuurlijke reactie van je lichaam op spanning, zoals een deadline of een ingrijpende gebeurtenis. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam in een vecht- of vlucht modus komt en je sneller en beter kan handelen in deze situaties. Dit komt goed van pas in ons leven. Bij langdurige spanning kan dit echter wel leiden tot lichamelijke en/of mentale klachten. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot overspanning of een burn-out[1]Stress? Ontdek de oorzaken en symptomen | Gezondheidsplein. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839.

supplementen stress kunnen helpen om de klachten te verminderen

Volgens het Instituut voor Stress Preventie in Leiden bestaan er drie verschillende soorten stress:

 • Spannende stress. Dit is op zichzelf een positieve vorm van stress. Het zorgt ervoor dat je extra alert bent en beter kan presteren tijdens bepaalde situaties zoals een examen of een grote presentatie. Nadat de gebeurtenis voorbij is, trekt deze stress vaak ook weg.
 • Frustrerende stress. Stress kan ook voorkomen in frustrerende situaties, zoals iets dat niet helemaal lekker loopt, of plannen die afgezegd worden op het laatste moment. Ook dit is een redelijk tijdelijke spanning.
 • Schadelijke stress. Dit is de ernstigste soort stress. Dit komt voor wanneer iemand langdurig stress ervaart, zoals wanneer je continu boven je eigen kunnen moet presteren of wanneer je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt. Deze spanning duurt vaak langer en wanneer het een lange periode blijft aanhouden zonder dat het lichaam terugkeert naar de normale staat, kan je spreken van chronische stress.
Stress hoort tot op zekere hoogte bij het leven. Maar wanneer stress een langdurig onderdeel van je leven is, on...
€24,95 eenmalig

Op voorraad

Supplementen stress? Bekijk deze tips eens!

Wat zijn de oorzaken van stress?

Waar je stress van krijgt, verschilt per persoon en per situatie. Vroeger was stress een respons op een levensbedreigende situatie. Je lichamelijke en geestelijke reactie zorgde er daarbij voor dat je beter kon overleven (fight or flight). Tegenwoordig kom je nog zelden in levensbedreigende situaties terecht, maar kan je wel stress ervaren. Dit kan komen door een hoge werkdruk, lastige prestaties waar je tegenop kijkt of een traumatische ervaring zoals het meemaken van een ongeluk of het overlijden van een naaste.

Stress kan op elke leeftijd ontstaan en is vaak afhankelijk van de situatie. Jongeren hebben bijvoorbeeld financiële stress of studiestress terwijl afgestudeerde of werkende mensen dan eerder werkstress hebben[2]Oorzaken van stress – Ontdek hoe stress ontstaat – CZ. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.cz.nl/stress/oorzaken-van-stress.

Hoe herken je stress symptomen?

Net als veel andere aandoeningen, heeft stress natuurlijk ook symptomen. Ze beïnvloeden niet alleen je lichaam en geest, maar ook je gedrag. Deze kan je onderverdelen in vier groepen: lichamelijke symptomen, geestelijke symptomen, gedragssymptomen en gedachten symptomen.

Lichamelijke symptomen:

 • Maagklachten
 • Last van de darmen/spijsvertering
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Stijve schouders
 • Rusteloosheid of slapeloosheid
 • Vermoeidheid

Geestelijke symptomen:

 • Prikkelbaar zijn
 • Je machteloos voelen
 • Snel huilen of juist snel boos worden

Gedragssymptomen:

 • Overmatig drinken, eten of roken
 • Plotseling roekeloos gedrag (zoals plotseling drugs gebruiken)
 • Snauwerig zijn
 • Erg kritisch overkomen op jezelf of anderen

Gedachten symptomen:

 • Moeite met nadenken hebben
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Moeite met creatief zijn

Supplementen stress: Welke zijn effectief?

Spanning is geen fijne ervaring, maar gelukkig bestaan er een aantal manieren om de stress te verminderen. Eén van deze manieren is door middel van supplementen. Supplementen stress kunnen helpen om je stressgehalte te verlagen of om te voorkomen dat je veel last krijgt van stress. Wij hebben een aantal effectieve supplementen voor je op een rij gezet.

1. Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea is een kruid dat van nature voorkomt in Azië en Rusland. Het wordt ook wel rozenkruid genoemd. Dit plantje bevat verschillende effectieve componenten, maar de belangrijkste hiervan zijn rosavin en salidroside[3]Ishaque, S., Shamseer, L., Bukutu, C., & Vohra, S. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 12, 70. … Continue reading. Het draagt namelijk bij aan een normale weerstand tegen stress en het helpt bij geestelijke druk en inspanning**.

2. Supplementen stress: Melatonine

Wanneer je slecht slaap door stress, kan dit je stress nog meer verergeren. Het wordt dan een soort vicieuze cirkel[4]Stress en slaap zijn geen goede combinatie. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.medicijnen.nl/stress-en-slaap-zijn-geen-goede-combinatie. Je lichaam maakt van nature al een beetje melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat jij aan het einde van de dag lekker moe bent en makkelijk in slaap valt. Wanneer dit echter niet werkt, heb je soms net een extra zetje nodig van een melatonine supplement. Melatonine draagt namelijk bij tot de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen*. Ook helpt het bij het bevorderen van de slaapbereidheid*. Dit kan goed van pas komen wanneer je door de stress niet zo goed slaapt.

3. Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor het lichaam en het draagt bij aan wel meer dan 300 verschillende lichamelijke functies. Uit onderzoek is gebleken dat het innemen van magnesium klachten van stress kan verminderen. Dit gebeurde echter wel in combinatie met vitamine B6[5]Pouteau, E., Kabir-Ahmadi, M., Noah, L., Mazur, A., Dye, L., Hellhammer, J., Pickering, G., & Dubray, C. (2018). Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in … Continue reading. Wel is bekend dat magnesium bijdraagt aan de geestelijke veerkracht*.

4. Supplementen stress: L-Theanine

L-Theanine komt van nature voor in de bladeren van de theeplant. Het is daarom ook een bekend bestandsdeel uit verschillende theesoorten. Het is een niet-essentieel aminozuur, maar het is wel iets waar je baat bij kan hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het nemen van L-theanine de symptomen van stress, slaap en depressieve klachten kan verbeteren[6]Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy … Continue reading. Daarnaast helpt L-theanine bij geestelijke druk en inspanning**. Ook helpt het om de geest helder te houden**.

5. Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel voor onze gezondheid en dus ook voor onze geestelijke gezondheid. Zo draagt het bij aan een normale psychologische functie* en draagt het bij aan je leerprestaties en geheugen*. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die zowel antidepressiva als vitamine B12 supplementen slikten, minder last hadden van depressieve klachten dan mensen die alleen antidepressiva slikten[7]Syed, E. U., Wasay, M., & Awan, S. (2013). Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial. The open neurology journal, 7, 44–48. … Continue reading.

Dit helpt ook tegen stress!

*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie
**: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Welke supplementen bij burn-out?

Wanneer je last hebt van een burn-out is het het belangrijkst dat je eerst professionele ondersteuning krijgt. Samen met deze professional kan je dan kijken naar het gebruik van supplementen om de klachten te verminderen. In principe werken supplementen stress ook wanneer je een burn-out of depressie hebt. De stoffen uit deze supplementen hebben namelijk een vrij algemeen effect wat ook van pas komt bij andere mentale klachten. Je hebt hier dus geen specifieke supplementen voor nodig tenzij je arts je dit voorschrijft.

knuffelen met je huisdier kan ook helpen bij stress

Supplementen stress: Welke tips tegen stress zijn er nog meer?

Natuurlijk kunnen supplementen stress al veel invloed hebben op hoe je je voelt. Toch is het ook belangrijk om andere stappen te ondernemen om je stress te verminderen of voorkomen. Lang aanhoudende spanning is namelijk niet gezond. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het verminderen van stress.

 • Doe ademhalingsoefeningen
 • Knuffel met je huisdier of een geliefde
 • Schrijf je gedachten en zorgen van je af
 • Probeer aan mindfulness te doen met of zonder hulp van een professional
 • Leer grenzen stellen en houd je hieraan om je werkdruk/mentale druk te verlagen
 • Breng tijd door met mensen die je energie geven
 • Maak tijd voor ontspannende activiteiten
 • Probeer meer te bewegen
 • Eet gezond en gevarieerd

Knuffelen met je huisdier kan helpen tegen stress

Korte samenvatting van stress supplementen

Iedereen heeft wel eens last van stress en dat kan op zichzelf geen kwaad. Langdurige stress kan echter wel schadelijk zijn. Er zijn verschillende soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Spanning kan vanwege verschillende redenen ontstaan. Dit heeft voornamelijk te maken met je omgeving en in welke fase van je leven je bent.

Supplementen stress kunnen helpen om de klachten te verminderen of om stress te voorkomen. De meest effectieve hiervan zijn Rhodiola rosea, melatonine, magnesium, L-theanine en vitamine B12. Elk hebben zij eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere weerstand tegen stress of meer ontspanning, wat ook helpt tegen stress.

Naast het gebruik van supplementen is het ook belangrijk om andere maatregelen te nemen om de stress in je leven te verminderen. Zo kan je meer focus leggen op dingen die je plezier geven, grenzen stellen en meer ontspannende activiteiten uitvoeren.

Leer hier meer over tips tegen stress

Referenties

Referenties
1 Stress? Ontdek de oorzaken en symptomen | Gezondheidsplein. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839
2 Oorzaken van stress – Ontdek hoe stress ontstaat – CZ. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.cz.nl/stress/oorzaken-van-stress
3 Ishaque, S., Shamseer, L., Bukutu, C., & Vohra, S. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 12, 70. https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-70
4 Stress en slaap zijn geen goede combinatie. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.medicijnen.nl/stress-en-slaap-zijn-geen-goede-combinatie
5 Pouteau, E., Kabir-Ahmadi, M., Noah, L., Mazur, A., Dye, L., Hellhammer, J., Pickering, G., & Dubray, C. (2018). Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial. PloS one, 13(12), e0208454. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0208454
6 Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362. https://doi.org/10.3390/nu11102362
7 Syed, E. U., Wasay, M., & Awan, S. (2013). Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial. The open neurology journal7, 44–48. https://doi.org/10.2174/1874205X01307010044