Wat is stress?

Supplementen tegen stress gebruik je niet zomaar, daar zit vaak een reden achter: je wilt je stress verminderen danwel oplosen. Stress is eigenlijk een hele natuurlijke reactie van je lichaam op spanning, zoals een deadline of een ingrijpende gebeurtenis. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam in een vecht- of vlucht modus komt en je sneller en beter kan handelen in deze situaties. Dit komt goed van pas in ons leven.

Bij langdurige spanning kan dit echter wel leiden tot lichamelijke en/of mentale klachten. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot overspanning of een burn-out[1]Stress? Ontdek de oorzaken en symptomen | Gezondheidsplein. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839.

supplementen stress kunnen helpen om de klachten te verminderen
Supplementen tegen stress

Volgens het Instituut voor Stress Preventie in Leiden bestaan er drie verschillende soorten stress:

Spannende stress.

Dit is op zichzelf een positieve vorm van stress. Het zorgt ervoor dat je extra alert bent en beter kan presteren tijdens bepaalde situaties zoals een examen of een grote presentatie. Nadat de gebeurtenis voorbij is, trekt deze stress vaak ook weg.

Frustrerende stress.

Stress kan ook voorkomen in frustrerende situaties, zoals iets dat niet helemaal lekker loopt, of plannen die afgezegd worden op het laatste moment. Ook dit is een redelijk tijdelijke spanning.

Schadelijke stress.

Dit is de ernstigste soort stress. Dit komt voor wanneer iemand langdurig stress ervaart, zoals wanneer je continu boven je eigen kunnen moet presteren of wanneer je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt. Deze spanning duurt vaak langer en wanneer het een lange periode blijft aanhouden zonder dat het lichaam terugkeert naar de normale staat, kan je spreken van chronische stress.

Stress hoort tot op zekere hoogte bij het leven. Maar wanneer stress een langdurig onderdeel van je leven is, ondervindt je lichaam hier de nadelige gevolgen van. Je cortisol levels stijgen, waardoor je je gejaagd en minder scherp voelt, en niet goed tot rust komt. In die situaties is iedere hulp...
Normaal €34.95
Nu tijdelijk €29.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Wat zijn de oorzaken van stress?

Waar je stress van krijgt, verschilt per persoon en per situatie. Vroeger was stress een respons op een levensbedreigende situatie. Je lichamelijke en geestelijke reactie zorgde er daarbij voor dat je beter kon overleven (fight or flight). Tegenwoordig kom je nog zelden in levensbedreigende situaties terecht, maar kan je wel stress ervaren. Dit kan komen door een hoge werkdruk, lastige prestaties waar je tegenop kijkt of een traumatische ervaring zoals het meemaken van een ongeluk of het overlijden van een naaste.

Stress kan op elke leeftijd ontstaan en is vaak afhankelijk van de situatie. Jongeren hebben bijvoorbeeld financiële stress of studiestress terwijl afgestudeerde of werkende mensen dan eerder werkstress hebben[2]Oorzaken van stress – Ontdek hoe stress ontstaat – CZ. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.cz.nl/stress/oorzaken-van-stress.

Hoe herken je stress symptomen?

Net als veel andere aandoeningen, heeft stress natuurlijk ook symptomen. Ze beïnvloeden niet alleen je lichaam en geest, maar ook je gedrag. Deze kan je onderverdelen in vier groepen: lichamelijke symptomen, geestelijke symptomen, gedragssymptomen en gedachten symptomen.

Lichamelijke symptomen:

Geestelijke symptomen:

 • Prikkelbaar zijn
 • Je machteloos voelen
 • Snel huilen of juist snel boos worden

Gedragssymptomen:

 • Overmatig drinken, eten of roken
 • Plotseling roekeloos gedrag (zoals plotseling drugs gebruiken)
 • Snauwerig zijn
 • Erg kritisch overkomen op jezelf of anderen

Gedachten symptomen:

 • Moeite met nadenken hebben
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Moeite met creatief zijn

Supplementen tegen stress: Welke zijn effectief?

Spanning is geen fijne ervaring, maar gelukkig bestaan er een aantal manieren om de stress te verminderen. Eén van deze manieren is door middel van supplementen. Supplementen stress kunnen helpen om je stressgehalte te verlagen of om te voorkomen dat je veel last krijgt van stress. Wij hebben een aantal effectieve supplementen voor je op een rij gezet.

1. Rhodiola Rosea

rhodiola rosea board with knife scaled 1
Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea is een kruid dat van nature voorkomt in Azië en Rusland. Het wordt ook wel rozenkruid genoemd. Dit plantje bevat verschillende effectieve componenten, maar de belangrijkste hiervan zijn rosavin en salidroside[3]Ishaque, S., Shamseer, L., Bukutu, C., & Vohra, S. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 12, 70. … Continue reading. Het draagt namelijk bij aan een normale weerstand tegen stress en het helpt bij geestelijke druk en inspanning**.

2. Supplementen tegen stress: Melatonine

Supplementen tegen stress: Melatonine
Supplementen tegen stress: Melatonine

Wanneer je slecht slaap door stress, kan dit je stress nog meer verergeren. Het wordt dan een soort vicieuze cirkel[4]Stress en slaap zijn geen goede combinatie. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.medicijnen.nl/stress-en-slaap-zijn-geen-goede-combinatie. Je lichaam maakt van nature al een beetje melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat jij aan het einde van de dag lekker moe bent en makkelijk in slaap valt.

Wanneer dit echter niet werkt, heb je soms net een extra zetje nodig van een melatonine supplement. Melatonine draagt namelijk bij tot de vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen*. Ook helpt het bij het bevorderen van de slaapbereidheid*. Dit kan goed van pas komen wanneer je door de stress niet zo goed slaapt.

Een goede nachtrust kan goed helpen tegen stress klachten, wat erg oneerlijk lijkt wanneer je juist door de stress slecht slaapt. Het nemen van een melatonine supplement kan hier echter bij helpen. Melatonine is namelijk een stof dat je lichaam verteld dat het tijd is om te gaan slapen, waardoor je moeier wordt en je spieren meer ontspannen. Zo val je makkelijker in slaap en slaap je vaak ook makkelijker door.

3. Magnesium

magnesium
Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor het lichaam en het draagt bij aan wel meer dan 300 verschillende lichamelijke functies. Uit onderzoek is gebleken dat het innemen van magnesium klachten van stress kan verminderen. Dit gebeurde echter wel in combinatie met vitamine B6[5]Pouteau, E., Kabir-Ahmadi, M., Noah, L., Mazur, A., Dye, L., Hellhammer, J., Pickering, G., & Dubray, C. (2018). Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in … Continue reading. Wel is bekend dat magnesium bijdraagt aan de geestelijke veerkracht*.

4. Supplementen tegen stress: L-Theanine

Supplementen tegen stress: L-Theanine
Supplementen tegen stress: L-Theanine

L-Theanine komt van nature voor in de bladeren van de theeplant. Het is daarom ook een bekend bestandsdeel uit verschillende theesoorten. Het is een niet-essentieel aminozuur, maar het is wel iets waar je baat bij kan hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het nemen van L-theanine de symptomen van stress, slaap en depressieve klachten kan verbeteren[6]Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy … Continue reading. Daarnaast helpt L-theanine bij geestelijke druk en inspanning**. Ook helpt het om de geest helder te houden**.

Van nature komt L-theanine voor in (groene) thee, maar je kan het ook als concentraat verkrijgen. Het is een van de weinige stoffen die een ontspannend effect hebben, zonder verdovend te werken. L-theanine kan helpen bij het verminderen van stress klachten en het helpen met ontspannen. Uit onderzoek is daarnaast ook gebleken dat het een positieve invloed heeft op het geheugen en het vermogen om je te concentreren tijdens het uitvoeren van lastige taken.

5. Vitamine B12

Vitamine B12
Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel voor onze gezondheid en dus ook voor onze geestelijke gezondheid. Zo draagt het bij aan een normale psychologische functie* en draagt het bij aan je leerprestaties en geheugen*. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die zowel antidepressiva als vitamine B12 supplementen slikten, minder last hadden van depressieve klachten dan mensen die alleen antidepressiva slikten[7]Syed, E. U., Wasay, M., & Awan, S. (2013). Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial. The open neurology journal, 7, 44–48. … Continue reading.

Een vitamine B-complex is een supplement dat verschillende soorten vitamine B bevat. Vrijwel alle soorten vitamine B dragen namelijk bij aan je energiegehalte en stressniveau, waardoor je de beste resultaten verkrijgt door een complex van de verschillende vitaminen te slikken. Vitamine B helpt bij het verbeteren van je gemoedstoestand, waardoor je je sneller ontspannen voelt. Ook zorgt het ervoor dat je meer energie hebt, waardoor je beter in staat bent om verschillende taken uit te voeren.

6. Glycine als supplement tegen stress

Glycine als supplement tegen stress
Glycine als supplement tegen stress

Glycine is een aminozuur dat normaal gesproken je lichaam ondersteunt bij het aanmaken van eiwitten. Het heeft echter ook een andere functie, namelijk: het verhogen van je concentratie. Ook helpt het je lichaam door je basistemperatuur licht te verlagen, waardoor je lichaam zich makkelijker kan klaarmaken om te gaan slapen.

7. Valeriaanwortel

Valeriaanwortel
Valeriaanwortel

In tegenstelling tot magnesium en melatonine, werkt valeriaanwortel beter wanneer het aankomt op het behouden van een diepe nachtrust. Het vermindert namelijk dit type stress (slapeloosheid) effectief en zal daarom bijdragen aan een uitgeruster en een verfrister gevoel als je wakker wordt. Begin met een dosering van 400 mg per dag wanneer je je richt op stress verminderen.

Alternatieven voor supplementen tegen stress

Wanneer je liever geen supplement tegen stress wil nemen, zijn er ook een aantal andere dingen die je kan doen om je stressniveau te verlagen. De effectiviteit van deze tips verschilt per persoon, dus probeer ze gerust op je gemak uit.

 • Doe verschillende ontspanningsoefeningen
 • Probeer te mediteren voor het slapen
 • Schrijf je gedachten en angsten op in een boekje om het uit je hoofd te krijgen
 • Praat met een professional
 • Beweeg meer
 • Praat erover met iemand die je vertrouwt
 • Verminder je alcoholinname en/of drugsgebruik

Mocht je langdurig last hebben van stress en lijken de klachten alleen maar erger te worden? Neem dan direct contact op met je huisarts of een professional. Zij kunnen hulp bieden die specifiek op jou gericht is.

*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie
**: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Welke supplementen bij burn-out?

Wanneer je last hebt van een burn-out is het het belangrijkst dat je eerst professionele ondersteuning krijgt. Samen met deze professional kan je dan kijken naar het gebruik van supplementen om de klachten te verminderen. In principe werken supplementen tegen stress ook wanneer je een burn-out of depressie hebt. De stoffen uit deze supplementen hebben namelijk een vrij algemeen effect wat ook van pas komt bij andere mentale klachten. Je hebt hier dus geen specifieke supplementen voor nodig tenzij je arts je dit voorschrijft.

knuffelen met je huisdier kan ook helpen bij stress
Welke tips tegen stress zijn er nog meer?

Supplementen tegen stress: Welke tips tegen stress zijn er nog meer?

Natuurlijk kunnen supplementen stress al veel invloed hebben op hoe je je voelt. Toch is het ook belangrijk om andere stappen te ondernemen om je stress te verminderen of voorkomen. Lang aanhoudende spanning is namelijk niet gezond. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het verminderen van stress.

 • Doe ademhalingsoefeningen
 • Knuffel met je huisdier of een geliefde
 • Schrijf je gedachten en zorgen van je af
 • Probeer aan mindfulness te doen met of zonder hulp van een professional
 • Leer grenzen stellen en houd je hieraan om je werkdruk/mentale druk te verlagen
 • Breng tijd door met mensen die je energie geven
 • Maak tijd voor ontspannende activiteiten
 • Probeer meer te bewegen
 • Eet gezond en gevarieerd

Stress verminderen is iets waar veel mensen naar streven. Stress is namelijk een ongewenste factor in het dagelijkse leven die je gezondheid in negatieve zin beïnvloedt. Misschien ervaar je het ene type stress heftiger dan het andere type stress, maar de impact op jouw lichaam is in beide gevallen gelijk aan elkaar.

De cortisolspiegels stijgen, de spiegels van neurotransmitters raken uit balans, belangrijke voedingsstoffen raken uitgeput en de hormoonspiegels kunnen instabiel worden. Het is van essentieel belang om deze zaken te voorkomen of te reduceren.

1. Stress verminderen symptoom: Slapeloosheid

Slapeloosheid
Slapeloosheid

Slapeloze nachten, obsessieve gedachten, steeds wakkerschrikken. Klinkt bekend? Het verliezen van slaap wanneer je gestrest bent, kan het immuunsysteem aantasten en je stemming verslechteren. In plaats van ´s nachts naar de klok te staren, is het beter om te kijken naar natuurlijke supplementen die je geest helpen te ontspannen, zodat jouw nachtrust verbetert. Hierbij kan gedacht worden aan:

Natuurlijke supplementen kunnen daarbij een doeltreffende, kosteneffectieve manier zijn. De juiste voedingssupplementen kunnen namelijk verschillende soorten stress verminderen.

In dit artikel beschrijven wij hoe je 7 soorten stress kunt verminderen met behulp van natuurlijke supplementen.

2. Hoofdpijn wegens stress verminderen

Slecht slapen is niet het enige symptoom van stress. Veel mensen zullen namelijk ook een verergering van hoofdpijn of migraine ervaren. Dit zijn goede natuurlijke supplementen tegen migraine en ter preventie van hoofdpijn:

Vitamine B6 kan stress verminderen

De B-vitaminen raken over het algemeen uitgeput onder stressvolle omstandigheden. Zo wordt een gebrek aan vitamine B6 in verband gebracht met allerlei soorten hoofdpijn. Vitamine B6 kan het beste als een complex worden ingenomen in combinatie met andere B-vitaminen. De dosering om mee van start te gaan en die effectief is in het bestrijden van hoofdpijn, bedraagt 25 mg per dag.

Vitamine B2

Naast vitamine B6 is vitamine B2 eveneens nuttig bij het voorkomen of het reduceren van hoofdpijn. Dit type stress verminderen kan door middel van een dosis van 25 mg vitamine B2 per dag.

Stress verminderen dankzij moederkruid

Deze remedie tegen hoofdpijn is beter voor migraine dan voor spanningshoofdpijn. Moederkruid is een bloem die geschaard kan worden onder de madeliefjesfamilie. De meeste mensen starten met een dosering van 50 mg per dag.

Korte samenvatting van stress supplementen

Iedereen heeft wel eens last van stress en dat kan op zichzelf geen kwaad. Langdurige stress kan echter wel schadelijk zijn. Er zijn verschillende soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Spanning kan vanwege verschillende redenen ontstaan. Dit heeft voornamelijk te maken met je omgeving en in welke fase van je leven je bent.

Supplementen stress kunnen helpen om de klachten te verminderen of om stress te voorkomen. De meest effectieve hiervan zijn Rhodiola rosea, melatonine, magnesium, L-theanine en vitamine B12. Elk hebben zij eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere weerstand tegen stress of meer ontspanning, wat ook helpt tegen stress.

Naast het gebruik van supplementen is het ook belangrijk om andere maatregelen te nemen om de stress in je leven te verminderen. Zo kan je meer focus leggen op dingen die je plezier geven, grenzen stellen en meer ontspannende activiteiten uitvoeren.

3. Stress verlagen symptoom: Pijn

Verschillende soorten stress verminderen

Of het nu je nek, schouders of heupen aantast; stress zal het algehele gevoel van pijn in je lichaam versterken. Stress kan pijn veroorzaken, aangezien het zorgt voor verstijving van spieren en gewrichten. Hoofdpijn kan tevens voorkomen worden door spieren te ontspannen en spierpijn te voorkomen.

Overmatige spierspanning kan namelijk leiden tot hoofdpijn en andere klachten. Onderstaand lees je meer over een aantal natuurlijke supplementen die stress verminderen – zeker wanneer dit voortkomt uit spierstijfheid en spierspanning.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (EPA en DHA) werken als krachtige ontstekingsremmers. Omega 3-vetten smeren zowel jouw spieren als gewrichten, waardoor de pijn vermindert. De meeste mensen die veel pijn vanwege stress ervaren, nemen ongeveer 2 tot 3 gram omega 3 per dag.

Curcumine

Er zijn tal van natuurlijke ontstekingsremmers die milde tot matige pijn gedurende stressvolle omstandigheden voorkomen. Deze ontstekingsremmers omvatten curcumine, wilgenschors en boswellia. Curcumine wordt gewonnen uit kurkuma en lijkt het immuunsysteem te stimuleren en tegelijkertijd pijn te voorkomen. Je kunt stress verminderen door een dosis van 2 gram curcumine per dag te consumeren.

4. Stress reduceren symptomen: Woede en angst

We weten allemaal dat stress onze gemoedstoestand verslechtert, maar chronische stress kan leiden tot uitbarstingen van woede of angst. Deze uitbarstingen zijn een extreme uiting van teveel stress. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke middelen tegen woede en angst. Je kunt denken aan magnesium (zoals eerder beschreven in dit artikel), maar ook aan:

Theanine

Deze stof komt van nature voor in groene en zwarte thee. Theanine helpt de geest te ontspannen, waardoor een mogelijke driftbui of angstuitbarsting makkelijker te beheersen dan wel te onderdrukken valt. Een dosis theanine van 200 mg per dag zou daarvoor voldoende moeten zijn.

Taurine en Phosphatidylserine

Deze twee anxiolytica (ofwel angst-dempende middelen) verhogen op een natuurlijke wijze het dopamineniveau en ontspannen het centrale zenuwstelsel. Stress verminderen is dus goed mogelijk dankzij deze twee natuurlijke anxiolytica.

5. Stress verlagen symptoom: Zwakke immuunfunctie

Een hoop mensen merken dat ze in tijden van stress vaak ziek zijn. Stress put, zoals eerder beschreven, essentiële voedingsstoffen in jouw lichaam uit. Daardoor wordt je immuunsysteem aangetast. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke supplementen die je kunt gebruiken om dit type stress tegen te gaan.

Astragalus

Dit kruid werkt als een antiviraal middel en helpt verkoudheid en griep te bestrijden. Astragalus is dus een effectief middel om stress te verminderen, omdat het jouw immuunsysteem een boost geeft.

Vitamine C kan stress verminderen

Deze vitamine is betrokken bij veel processen in jouw lichaam – zo ook bij jouw immuunsysteem. Wanneer je een gezond en gevarieerd dieet volgt, dan is de kans groot dat je voldoende van deze vitamine middels jouw dieet binnenkrijgt.

Sommige mensen hebben echter een gebrek aan deze vitamine, wat bijvoorbeeld te wijten is aan een verhoogde mate van stress. Dit type stress verminderen zou je, wanneer je een tekort aan vitamine C hebt, kunnen bereiken door middel van suppletie van vitamine C.

Zink

Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam – zo ook wanneer het aankomt op stress verminderen en het verbeteren van jouw immuniteit. Zink bestrijdt namelijk op een doeltreffende manier virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Gebleken is dat de meeste mensen niet voldoende zink door middel van hun dieet binnenkrijgen. Zink supplementen zouden in dat geval dé uitkomst bieden.

6. Stress verminderen symptoom: Vermoeidheid

Stress verminderen met natuurlijke voedingssupplementen

Stress leidt bij veel mensen tot een overweldigend gevoel van vermoeidheid. De onderstaande supplementen zijn zogeheten “adaptogenen”.

Adaptogenen helpen je lichaam stress te bestrijden door de productie van stresshormonen (die zorgen voor een vecht-of-vluchtreactie) te verminderen.

Daarnaast verhogen adaptogenen de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen stress. De volgende natuurlijke supplementen voorkomen vermoeidheid en verbeteren het energiepijl.

Stress verminderen met rhodiola

Dit kruid, wat binnen heel Europa bekend is, bestrijdt vermoeidheid, vermindert stress en verbetert het energiepeil. Men start doorgaans met 170 mg van dit kruid per dag.

Ashwaghanda (Indiase ginseng)

Ashwaghanda helpt het menselijk lichaam zich aan te passen aan stress en is een veelvoorkomende remedie om stress te verminderen. De standaarddosering is 500 mg ashwaghanda per dag.

7. Stress onderdrukken symptoom: Menstruatiecyclus

Ten slotte is het goed voor vrouwen om te weten dat chronische stress uiteindelijk de menstruatiecyclus beïnvloedt. B-vitaminen en magnesium zullen samen een mogelijke hormonale achteruitgang helpen te voorkomen, hetgeen het gevolg van chronische stress is. Dit is voor vrouwen een belangrijke factor wanneer zij streven naar stress verminderen.

Door een persoonlijk supplementenplan op te stellen in samenspraak met jouw huisarts of diëtist, kun je deze symptomen zo goed mogelijk behandelen. De juiste supplementen kunnen namelijk de negatieve effecten van stress op jouw menstruatiecyclus minimaliseren.

Ofwel, natuurlijke supplementen – zoals beschreven in dit artikel – zijn een belangrijk onderdeel van zelfzorg en kunnen effectief stress verminderen. Alvorens je van start met het gebruiken van één of meerdere voedingssupplementen, dien je eerst een arts of diëtist te raadplegen.

Leer hier meer over tips tegen stress

Welk supplement tegen stress past het beste bij jou?

Een supplement tegen stress is een handige manier om je stress klachten te verlichten. Stress kan namelijk om onschuldig beginnen, maar op den duur kan het nare gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om de klachten in een vroeg stadium al aan te pakken.

Wanneer wordt stress ongezond?

supplement tegen stress kan effectief zijn

Het hebben van stress is een normale lichamelijke respons. Wanneer je je namelijk in een stressvolle situatie bevindt, produceert je lichaam meer cortisol. Dat leidt tot een “fight or flight” respons. Vroeger was dat heel handig om van gevaarlijke dieren te vluchten, en tegenwoordig helpt het ons om een spannende presentatie toch goed door te komen, of om veilig uit een onveilige situatie te komen. Toch kan stress ook ongezond worden.

Wanneer je namelijk ook stress ervaart op momenten waar je normaal gesproken geen stress zou moeten ervaren, gaat er iets niet helemaal goed. Langdurige hoge cortisolgehalten dragen daarnaast ook bij aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ernstige angstklachten.

Het is niet altijd even makkelijk om gezonde en ongezonde stress te herkennen. Op deze momenten is het belangrijk om te focussen op je omgeving en je gedachten. Vraag aan jezelf of dit een situatie is waar je normaal gesproken zenuwachtig voor zou zijn, en zo ja, hoelang dat dan in normale situaties zou duren. Ook wanneer je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen omdat je ligt te malen met je gedachten, is dit een teken van stress.

De 15 meest gestelde vragen aan de redactie van Supplementen.nl

Op de redactie van supplementen.nl krijgen wij regelmatig vragen over stress. We hebben ons uiterste best gedaan om hieronder de meest gestelde vragen voor jou op een rijtje te zetten. We beantwoorden ze zo duidelijk mogelijk. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan een e-mail op ikvraaghetaan@supplementen.nl en dan zorgen wij er voor dat ook jouw vraag en antwoord hier bij komen te staan!

Welke vitamine tegen stress en vermoeidheid?

Vitamines zoals vitamine C, B12 en B5 kunnen helpen om stress te verminderen en vermoeidheid tegen te gaan. Deze vitamines spelen een belangrijke rol bij het omgaan met stress en kunnen ervoor zorgen dat je lichaam minder gevoelig is voor stress.

Welke supplementen bij burn-out?

Bij een burn-out kunnen verschillende supplementen helpen om je lichaam te ondersteunen. Vitamines en mineralen zoals magnesium, vitamine D en B12 kunnen goed zijn om in te nemen bij een burn-out. Deze kunnen helpen om je lichaam te ondersteunen in deze stressvolle periode.

Is magnesium goed tegen stress?

Magnesium speelt een belangrijke rol bij stress. Het kan helpen om je lichaam te ondersteunen in stresssituaties en kan ervoor zorgen dat je minder gevoelig bent voor stress. Een magnesium supplement kan daarom goed zijn om te slikken bij stress.

Wat zijn de symptomen van een B12 tekort?

Een B12 tekort kan leiden tot vermoeidheid en stress. Symptomen hiervan zijn onder andere vermoeidheid, lusteloosheid en duizeligheid. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen om stress en vermoeidheid tegen te gaan.

Welke vitamine bij paniekaanvallen?

Bij paniekaanvallen kunnen vitamines en mineralen zoals magnesium, vitamine B12 en B5 helpen om de effecten van stress te verminderen. Het is daarom goed om te weten welke supplementen effectief zijn om te gebruiken bij paniekaanvallen.

Welke supplementen bij overprikkeling?

Overprikkeling kan voorkomen bij stressvolle situaties. Verschillende supplementen en mineralen, zoals magnesium, kunnen helpen bij overprikkeling. Het nemen van een magnesium supplement kan de overprikkeling verminderen en een kalmerend effect hebben.

Welke vitamine tekort door stress?

Stress kan leiden tot een tekort aan vitamine C, B5 en D, aangezien het lichaam deze vitamines sneller verbruikt tijdens stresssituaties. Het is daarom belangrijk om voldoende van deze vitamines binnen te krijgen, hetzij via gezonde voeding of voedingssupplementen bij stress.

Welke vitamine voor rust in je hoofd?

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij stress en kan helpen bij het verminderen van gevoelens van onrust in het hoofd. Het is verstandig om vitamine B12 supplementen te overwegen wanneer men stress ervaart.

Welk natuurlijk middel tegen stress?

Een natuurlijk middel tegen stress is het gebruik van magnesium supplementen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van stress en kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerde klachten.

Wat werkt stress verlagend?

Bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamine C, kunnen stress verlagend werken. Het regelmatig slikken van vitamine C supplementen kan helpen om de gevoeligheid voor stress te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen.

Wat moet je doen als je veel stress hebt?

Wanneer men veel stress ervaart, kan het verstandig zijn om voedingssupplementen bij stress te overwegen. Het gebruik van supplementen, zoals magnesium, kan helpen om de negatieve effecten van stress te verminderen.

Wat te doen bij vermoeidheid door stress?

Bij vermoeidheid door stress is het belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Vitamine B12 speelt een cruciale rol bij het verminderen van vermoeidheid en kan worden aangevuld met voedingssupplementen.

Welk supplement helpt echt bij vermoeidheid?

Supplementen met vitamine B complex, waaronder vitamine B5, kunnen effectief zijn bij het verminderen van vermoeidheid. Het regelmatig nemen van deze supplementen kan helpen om de energielevels te herstellen.

Welke vitamine kom je tekort als je moe bent?

Wanneer men moe is, kan er een tekort aan vitamine D ontstaan. Vitamine D supplementen kunnen helpen om de vermoeidheid te verminderen en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Waar zit veel vitamine B12 in?

Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Voor vegetariërs en veganisten kunnen vitamine B12 supplementen een nuttige aanvulling zijn om tekorten te voorkomen.

Referenties

Referenties
1 Stress? Ontdek de oorzaken en symptomen | Gezondheidsplein. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839
2 Oorzaken van stress – Ontdek hoe stress ontstaat – CZ. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.cz.nl/stress/oorzaken-van-stress
3 Ishaque, S., Shamseer, L., Bukutu, C., & Vohra, S. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 12, 70. https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-70
4 Stress en slaap zijn geen goede combinatie. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.medicijnen.nl/stress-en-slaap-zijn-geen-goede-combinatie
5 Pouteau, E., Kabir-Ahmadi, M., Noah, L., Mazur, A., Dye, L., Hellhammer, J., Pickering, G., & Dubray, C. (2018). Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial. PloS one, 13(12), e0208454. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0208454
6 Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362. https://doi.org/10.3390/nu11102362
7 Syed, E. U., Wasay, M., & Awan, S. (2013). Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial. The open neurology journal7, 44–48. https://doi.org/10.2174/1874205X01307010044