Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die vaak voorgeschreven worden door een arts om bacteriële infecties te genezen. De meest voorkomende antibiotica behandelingen zijn behandelingen voor bronchitis, longontsteking en blaasontsteking.

Een antibioticum werkt door middel van het stoppen van de verspreiding van een bacterie, maar soms doodt het de bacterie ook. In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, helpt een antibioticum niet bij het behandelen van een verkoudheid, de griep of andere virale ziekten.

Welke antibiotica bijwerkingen zijn er?

antibiotica bijwerkingen kramp

Afhankelijk van het type antibioticum dat je krijgt, zijn er verschillende bijwerkingen waar je last van kan krijgen. Per persoon is het afhankelijk in hoeveel mate ze hier last van krijgen. De een voelt zich hooguit een beetje misselijk, terwijl de ander ziek op bed ligt. Dit zijn in ieder geval de meest voorkomende bijwerkingen.

1. Misselijkheid

De meeste antibiotica bijwerkingen hebben te maken met je maag. Je kan hierdoor last krijgen van misselijkheid, buikkramp, diarree en soms ook braken.

2. Lichtgevoeligheid

Sommige antibiotica kuren zorgen ervoor dat je gevoeliger wordt voor licht. Je ogen kunnen lastiger wennen aan felle lichten, zoals zonlicht, en je huid kan sneller verbranden. Meestal verdwijnen deze symptomen wanneer je de kuur afrondt.

3. Koorts door antibiotica bijwerkingen

Ook dit komt veel voor als antibiotica bijwerkingen. Koorts kan ontstaan als een allergische reactie op de kuur, of op de kuur zelf. De koorts gaat vaak vanzelf over, maar bij temperaturen hoger dan 40 graden is het verstandig je huisarts te bellen.

4. Vaginale schimmelinfectie

Een vagina heeft een gevoelig ecosysteem. Wanneer mensen met een vagina een antibioticum nemen, kunnen de goede bacteriën ook weggejaagd worden. Hierdoor kan dan een vaginale schimmelinfectie ontstaan. Dit jeukt erg en kan ook pijn gaan doen.

5. Verkleurde tanden

Wanneer je als kind een antibioticakuur krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Het gaat hierbij vooral om tetracycline en doxycycline. Mensen die zwanger zijn en deze kuur nemen, kunnen onbewust de melktanden van hun ongeboren kind aantasten.

Wat doe je tegen antibiotica bijwerkingen?

probiotica gezond voor je darmflora

Antibiotica bijwerkingen zijn geen pretje. Daarom is het fijn wanneer je een manier hebt om de effecten te verminderen of helemaal weg te halen. We hebben een aantal tips verzameld die je kunnen helpen bij het verminderen van je bijwerkingen. Ook van deze tips kunnen de effecten verschillen per persoon.

1. Neem je antibioticum in met eten

Bij sommige antibiotica kuren kan het helpen om ze in te nemen met eten. Op deze manier verminder je de kans op klachten, zoals misselijkheid, kramp en braken. Overleg dit eerst met je huisarts.

2. Neem een paracetamol of ibuprofen

Koorts is geen fijne ervaring, maar er is weinig aan te doen. Om de klachten te verminderen, kan je echter wel paracetamol of ibuprofen innemen. Deze medicatie werkt ontstekingsremmend en werkt dus ook goed tegen koorts.

3. Gebruik probiotica tegen antibiotica bijwerkingen

Probiotica zijn middelen waarin veel gezonde bacteriën aanwezig zijn. Deze bacteriën herstellen de balans in je lichaam en kunnen nare bijwerkingen tegengaan. Wel is het verstandig om probiotica en antibiotica een aantal uur na elkaar te nemen om te voorkomen dat de antibiotica ook de probiotica aanvalt.