Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Ze werken door ziekmakende bacteriën te doden of hun groei te remmen. Antibiotica zijn onderverdeeld in verschillende soorten, zoals penicilline en breedspectrum antibiotica, afhankelijk van hun werking tegen specifieke groepen bacteriën.

Als sommige antibiotica niet werken, kan dit duiden op resistentie bij de bacteriën, waardoor het steeds moeilijker wordt om infecties te behandelen.

Resistentie is een groeiend probleem vanwege het overmatig en onjuist gebruik van antibiotica, waardoor bacteriën ongevoelig worden voor de medicatie.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Welke antibiotica bijwerkingen zijn er?

Probiotica na antibiotica gebruiken

Afhankelijk van het type antibioticum dat je krijgt, zijn er verschillende bijwerkingen waar je last van kan krijgen. Per persoon is het afhankelijk in hoeveel mate ze hier last van krijgen. De een voelt zich hooguit een beetje misselijk, terwijl de ander ziek op bed ligt. Dit zijn in ieder geval de meest voorkomende bijwerkingen.

 

1. Misselijkheid

Misselijkheid is een veelvoorkomende bijwerking van antibiotica. Het kan variëren van lichte misselijkheid tot braken, afhankelijk van het type antibioticum en de gevoeligheid van de persoon.

De maagklachten kunnen het gevolg zijn van de impact van de medicatie op de goede bacteriën in de maag, wat de spijsvertering kan verstoren.

Om misselijkheid te verminderen, wordt geadviseerd om de antibiotica in te nemen met voedsel of een lichte maaltijd.

2. Lichtgevoeligheid

Lichtgevoeligheid is een bijwerking waarbij de huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Dit kan resulteren in verbranding, jeuk of roodheid bij blootstelling aan de zon.

Het is belangrijk om tijdens een antibioticakuur directe blootstelling aan de zon te vermijden en zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor.

Lichtgevoeligheid verdwijnt meestal na het stoppen van de medicatie, maar het kan ongemak veroorzaken tijdens de behandeling.

3. Koorts door antibiotica bijwerkingen

Een van de mogelijke bijwerkingen van antibiotica is koorts. Dit kan optreden als reactie op de medicatie en wijst meestal op een immuunrespons van het lichaam.

Het is essentieel om bij koorts tijdens het gebruik van antibiotica medisch advies in te winnen om eventuele ernstige reacties te voorkomen.

De koorts die optreedt als bijwerking van antibiotica kan variëren in ernst en duur, afhankelijk van het specifieke antibioticum en de individuele reactie van de patiënt.

4. Vaginale schimmelinfectie

Een vagina heeft een gevoelig ecosysteem. Wanneer mensen met een vagina een antibioticum nemen, kunnen de goede bacteriën ook weggejaagd worden. Hierdoor kan dan een vaginale schimmelinfectie ontstaan. Dit jeukt erg en kan ook pijn gaan doen.

5. Verkleurde tanden

Wanneer je als kind een antibioticakuur krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Het gaat hierbij vooral om tetracycline en doxycycline. Mensen die zwanger zijn en deze kuur nemen, kunnen onbewust de melktanden van hun ongeboren kind aantasten.

Wat doe je tegen antibiotica bijwerkingen?

Antibiotica bijwerkingen zijn geen pretje. Daarom is het fijn wanneer je een manier hebt om de effecten te verminderen of helemaal weg te halen. We hebben een aantal tips verzameld die je kunnen helpen bij het verminderen van je bijwerkingen. Ook van deze tips kunnen de effecten verschillen per persoon.

1. Neem je antibioticum in met eten

Het innemen van antibiotica met voedsel kan helpen om maagklachten te verminderen. Dit kan bijdragen aan het minimaliseren van misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen.

Voedsel kan ook de opname en verdeling van de medicatie in het lichaam verbeteren, waardoor de effectiviteit ervan wordt vergroot.

Overleg met je apotheker of arts over de beste manier om je antibioticum in te nemen en of het samen met voedsel moet worden ingenomen.

2. Neem een paracetamol of ibuprofen

Bij koorts of pijn als gevolg van antibiotica bijwerkingen kan het nuttig zijn om een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen in te nemen.

Deze medicijnen kunnen helpen om koorts te verlagen en ongemak te verlichten, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Mocht de koorts of pijn aanhouden, raadpleeg dan een zorgverlener voor verder advies en behandeling.

3. Gebruik probiotica tegen antibiotica bijwerkingen

probiotica gezond voor je darmfloraProbiotica kunnen helpen om de balans van goede bacteriën in het lichaam te herstellen die verstoord kan zijn door het gebruik van antibiotica.

Door supplementen of voedingsmiddelen met probiotica te gebruiken, zoals yoghurt of gefermenteerde producten, kan de darmflora worden ondersteund en spijsverteringsproblemen worden verminderd.

Raadpleeg een zorgverlener of apotheker voor advies over het gebruik van probiotica in combinatie met antibiotica en voor het kiezen van de juiste supplementen.

 

De meest gestelde vragen van onze bezoekers, voor jou uitgezocht en beantwoord

 

V: Wat zijn antibiotica en hoe werken ze?

A: Antibiotica zijn medicijnen die gebruikt worden om bacteriële infecties te bestrijden. Ze werken door de groei van bacteriën te remmen of bacteriën te doden.

V: Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van antibiotica?

A: Enkele mogelijke bijwerkingen van antibiotica zijn diarree, overgevoeligheid, allergische reacties en resistentie.

V: Zijn antibiotica effectief tegen virussen?

A: Nee, antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties en niet tegen virussen zoals verkoudheid of griep.

V: Hoe voorkom je bijwerkingen van antibiotica?

A: Om bijwerkingen van antibiotica te voorkomen is het belangrijk om de medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en de kuur volledig af te maken.

V: Wat moet ik doen als ik een allergische reactie krijg op antibiotica?

A: Als je een allergische reactie op antibiotica ervaart, neem dan contact op met je arts of medische hulpverlener voor advies en mogelijke alternatieve behandelingen.

V: Is het gebruik van antibiotica altijd noodzakelijk?

A: Nee, antibiotica moeten alleen worden gebruikt als ze zijn voorgeschreven door een arts voor een bacteriële infectie. Onnodig gebruik kan leiden tot resistentie.

V: Welke invloed hebben antibiotica op de werking van andere medicijnen?

A: Sommige antibiotica kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Het is belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen die je gebruikt voordat je antibiotica voorgeschreven krijgt.

 

De volgende bronnen hebben geholpen bij het onderzoeken en schrijven van dit artikel:

1. Cleveland Clinic
Cleveland Clinic provides comprehensive information on various health topics, including antibiotics. Their resources cover the types of antibiotics, their uses, potential side effects, and the importance of responsible usage to prevent antibiotic resistance.

2. NHS (National Health Service)
The NHS website is a valuable resource for health-related information in the UK. It offers detailed insights into antibiotics, including the common side effects, managing these effects, and guidance on antibiotic use to minimize risks.

3. Drugs.com
Drugs.com provides a wealth of information on medication, including antibiotics. It covers side effects, drug interactions, and patient advice. The site also has a comprehensive list of antibiotics and details on specific side effects such as nausea, diarrhea, and allergic reactions.

4. Mayo Clinic
Mayo Clinic offers reliable information on diseases, conditions, and medications. Their section on antibiotics details how these drugs work, potential side effects, and the significance of antibiotic stewardship to combat resistance.

5. CDC (Centers for Disease Control and Prevention)
The CDC provides information on antibiotic resistance and the correct use of antibiotics. Their resources aim to educate the public on the risks associated with inappropriate antibiotic use and the global challenge of antibiotic resistance.