Snel mogelijke gluten allergie symptomen herkennen 

Glutenallergie is een groeiend fenomeen waar je veel last van kunt hebben. Door goed op je voeding te letten en de juiste supplementen te nemen als aanvulling op je eetpatroon, kun je veel doen om de eventuele glutenallergie symptomen te verzachten en voedingstekorten aan te vullen.

Meer begrip met betrekking tot hetgeen een glutenallergie inhoudt, kan een eerste stap zijn om de symptomen bij jezelf te herkennen. In dit artikel zullen we daarom nader op de veelvoorkomende glutenallergie symptomen ingaan.

Vergelijkbare klachten als glutenallergie symptomen

Glutensensitiviteit heeft overeenkomstige symptomen als glutenallergie (ook wel coeliakie en glutenintolerantie genoemd). Ondanks dat je hiermee zeker veel ongemak kunt ervaren, zijn de uiteindelijke symptomen niet zo kwalijk als bij coeliakie.

Bij coeliakie treedt een ernstige auto-immuunziekte op, waarbij het spijsverteringsstelsel duidelijk beschadigd kan raken. Het immuunsysteem wordt dusdanig beïnvloed dat de patiënt steeds meer aandoeningen krijgt en niet tot nauwelijks herstel kan ondervinden.

Bij glutensensitiviteit treden er eveneens symptomen op die vergelijkbaar met glutenallergie zijn. Echter, zijn deze symptomen minder schadelijk voor het maagdarmkanaal en de weerstand.

Met andere woorden, glutensensitiviteit is minder gevaarlijk dan glutenallergie (coeliakie) of een tarweallergie. Met inzicht in de meest voorkomende glutenallergie symptomen en informatie over welke supplementen of voedingsmiddelen kunnen helpen, kun je zelf veel aan je herstel doen.

digestion 1
Je spijsvertering is een complex samenspel waar je maag, darmen en lever de hoofdrollen in vervullen. Geholpen door goede enzymen en bacteriën zijn deze organen in staat de voeding die je tot je neemt om te zetten naar bruikbare nutriënten, en uiteindelijk energie vrij te maken voor je lichaam. F...
Normaal €
Nu tijdelijk €
5/5

35.000+ tevreden klanten

Zeven symptomen van een glutenallergie

Veelvoorkomende glutenallergie symptomen herkennen

Afhankelijk van de mate waarin je last hebt van glutenallergie, kunnen de symptomen zich voordoen vlak na het consumeren van glutenhoudende producten.

Enkele veel voorkomende glutenallergie symptomen lijken overeen te komen met een overgevoeligheid voor gluten in voeding. Desalniettemin heeft glutenallergie een grotere impact op jouw gezondheid.

Zoals eerder beschreven, zullen wij in dit artikel enkele van de meest gangbare symptomen van glutenallergie vermelden, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je mogelijk ook last hebt van dit type allergie.

Zodra je de klachten hebt vastgesteld, kun je immers van start gaan met een aangepast dieet. Veel van deze klachten kunnen dan worden verminderd of draaglijk worden gemaakt.

Zeker een fijn idee om je – wanneer je last hebt van één of meerdere van de onderstaande gezondheidskwalen – in deze materie te verdiepen. Hier volgen zeven veelvoorkomende glutenallergie symptomen.

1. Aanhoudende vermoeidheid

Aangezien vermoeidheid ook op verscheidene andere aandoeningen kan wijzen, kan het lastig zijn om dit als één van de glutenallergie symptomen te herkennen.

Wanneer je je echter voortdurend oververmoeid voelt, kan dit zeker een duidelijke indicatie van glutenallergie zijn. Met name als het daadwerkelijk voor hinder in het dagelijks functioneren zorgt. Dit kan gerelateerd worden aan glutenallergie en glutensensitiviteit.

Het loont om dit in gedachten te houden, zodat je op zoek kunt gaan naar mogelijke oplossingen die verlichting kunnen geven aan de glutenallergie symptomen. Een duidelijke herkenning zet je immers op de juiste weg naar herstel.

2. Misselijkheid na het eten van gluten

Veel mensen met een allergie voor gluten geven aan dat ze misselijkheid ervaren; met name na het consumeren van producten met gluten, kan misselijkheid snel en heftig optreden.

Als je misselijk wordt nadat je glutenhoudende producten geconsumeerd hebt, dan dien je zeker te denken aan glutenallergie, aangezien deze kwaal geschaard kan worden onder de veelvoorkomende glutenallergie symptomen.

Door rekening te houden met je voedingspatroon en producten te vermijden die rijk aan gluten zijn, kun je de misselijkheid effectief bestrijden. Dit is de reden waarom inzicht en herkenning van glutenallergie zo heilzaam kan zijn voor de fysieke gezondheid.

Je kunt immers je voeding hier eenvoudig op afstemmen, hetgeen veel leed kan voorkomen.

3. Opgezwollen buik

Als je last hebt van glutenallergie, dan kan het voorkomen dat je een opgezwollen buik krijgt. Alhoewel dit uiteraard ook het gevolg kan zijn van te veel eten, zul je – wanneer je glutenallergie hebt – bemerken dat je willekeurig een opgezwollen buik krijgt.

Een opgeblazen gevoel of een buik vol gasvorming zijn dus mogelijk het gevolg van een allergie voor gluten en vormen daarmee één van de meest kenmerkende glutenallergie symptomen.

Een duidelijk teken dus dat er iets niet helemaal goed gaat in je darmstelsel en er een overgevoelige reactie optreedt naar aanleiding van het eten van gluten. Als je vaak last hebt van een opgezwollen buik, kan het raadzaam zijn om je door een medisch specialist te laten testen op glutensensitiviteit dan wel glutenallergie.

4. Buikpijn als glutenallergie symptoom

Als er sprake is van een allergie voor gluten, kan het voorkomen dat je regelmatig last hebt van duidelijk voelbare buikpijn. Veelal is hier niet direct een andere reden voor te bedenken, dan het eten van voeding waaraan gluten is toegevoegd.

Zeker 83% van alle mensen met glutenallergie geeft aan dat ze pijn in hun buik ervaren, nadat ze glutenrijke voeding hebben gegeten.

Daarmee vormt buikpijn dus zeker één van de meest kenmerkende glutenallergie symptomen. Wanneer je hier bedachtzaam op bent, kun je jouw voeding aanpassen om buikpijn te vermijden.

Je voelt je na verloop van tijd aanzienlijk beter, zonder dat je heel veel aan je voedingspatroon hoeft te wijzigen.

5. Diarree en constipatie

Eén van de meest overduidelijke glutenallergie symptomen is, wanneer er naar de stoelgang gekeken wordt, een afwisselend spel van diarree en constipatie. Als je op regelmatige basis last hebt van dergelijke klachten, dan kan het een duidelijke indicatie zijn dat je niet goed tegen gluten kunt.

Een overgevoeligheid voor voeding dat met gluten is verrijkt, wordt zichtbaar zodra het door de maag en de darmen verwerkt wordt. Bij coeliakie of tarweallergieën zal dit hoogstwaarschijnlijk één van de eerste symptomen zijn die merkbaar worden.

Bij glutensensitiviteit is de stoelgang vaak ook niet optimaal, maar vormt het niet een direct gevaar voor de gezondheid zoals dat wel het geval is bij glutenallergie en tarweallergieën.

Als de klachten aangaande jouw stoelgang gedurende een lange tijd aanhouden, is het verstandig om te overwegen of een glutenallergie of glutensensitiviteit ten grondslag aan de problematiek ligt.

6. Hoofdpijn als symptoom

Als je regelmatig hoofdpijn ervaart, kan dit eveneens wijzen op glutenallergie. Vaak treedt er hoofdpijn op binnen een half uur tot een uur na het consumeren van voeding met gluten.

Dit kan resulteren in lichte hoofdpijn, maar kan daarnaast uitmonden in heuse migraineaanvallen.

Het wordt dan bovendien lastig om nog goed te zien en je kunt pijn ervaren rondom de ogen. Een vervelend glutenallergie symptoom dat zeker te behandelen is, door het aanpassen van je voedingsgewoonten.

Het is immers vervelend om elke keer na een maaltijd uitgeteld te zijn wegens hoofdpijn of migraine. Vermijd je gluten en heb je nog steeds last van migraine? Dan kun je alsmede overwegen om, naast het mijden van glutenbevattende producten, migraine medicatie die natuurlijk is te gebruiken.

7. Aanvullende glutenallergie symptomen

Alhoewel de eerdergenoemde symptomen meer gebruikelijk zijn bij glutenallergie, zijn er zeker nog andere klachten. Deze dragen eveneens bij aan het vaststellen van een duidelijke diagnose.

Zo kun je, wanneer je te kampen hebt met glutenallergie, spier- of gewrichtspijnen ervaren, verward, onrustig of zelfs depressief raken, of bloedarmoede oplopen. Uiteraard is het verstandig om ernstigere aandoeningen uit te sluiten, door hierover contact op te nemen met een arts.

Zowel een simpele bloedtest als een biopt (onderzoek van de darmwand) kunnen uitwijzen of er inderdaad sprake is van glutenallergie. Uiteraard kun je zelf ook testen, door gluten uit je dieet te halen en te zien hoe je lichaam hierop reageert.

Aangeraden wordt om dit in overleg met een diëtist te doen, zodat je geen voedingstekorten oploopt.

Dieet aanpassen ter bestrijding van glutenallergie symptomen

Zodra jij en een medisch specialist hebben vastgesteld of glutenallergie daadwerkelijk ten grondslag aan de glutenallergie symptomen ligt, kun je jouw dieet aanpassen.

Er zijn daarbij enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Uiteraard zullen alle glutenrijke producten, zoals tarwe of spelt, rogge, gerst en biergist achterwege gelaten moeten worden.

Om dit proces daarnaast compleet te maken, zul je tevens pasta, brood, noodles, crackers, ontbijtgranen, pannenkoeken, wafels, gebak en verschillende soorten dranken moeten vermijden.

Zo zullen er veel producten die uit je dieet zullen verwijderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lekkere én gezonde glutenvrije opties beschikbaar die je kunt kopen in een reformzaak of in de supermarkt.

Overweeg om de consumptie van gluten te reduceren

Allergie voor gluten symptomen

Het is helemaal aan jou om zelf te bepalen in welke mate je glutenrijke producten wilt mijden. De één met glutensensitiviteit zal hier anders op reageren dan de ander.

Onduidelijk is hoeveel baat je erbij zult hebben om gluten in zijn totaliteit uit je dieet te halen. Je kunt uiteraard beginnen met de reductie ervan om te ontdekken wat de werkelijke gezondheidsvoordelen voor jou zijn.

Aan de hand van deze bevindingen kun je vervolgens je dieet verder aanpassen. En een keer zondigen moet uiteraard ook kunnen, zeker aangezien glutensensitiviteit niet dezelfde implicaties heeft als gluten- of tarweallergie.

Om een verslechtering van je gezondheid te voorkomen, is het uiteraard wel raadzaam om – wanneer je intolerant voor gluten bent – bedachtzaam met je voeding om te gaan en rekening te houden met je eetpatroon.

Het is namelijk niet prettig om regelmatig één of meerdere van de kenmerkende glutenallergie symptomen te ervaren.

Langzaam afbouwen van glutenrijke producten

Als je merkt dat je intolerant voor gluten bent (en dus geen glutenallergie hebt), kun je beginnen met het afbouwen van je inname aan glutenrijke producten. Door geleidelijk glutenbevattende levensmiddelen door andere, glutenvrije producten te vervangen, bemerk je deze transitie nauwelijks.

Deze benadering zal bovendien een stuk eenvoudiger zijn, dan wanneer je in één keer alles vermijdt waar gluten in zit. Dit is logischerwijs persoonlijk – wellicht heb je er geen moeite mee om in één keer alle glutenbevattende producten te vermijden.

Je kunt met een geleidelijke transitie ook gemakkelijker achterhalen hoeveel gluten je kunt verdragen, zonder te veel last te hebben van glutenallergie symptomen. Uiteraard is duidelijk advies van een behandelend arts raadzaam en draagt dit bij aan verstandige voedingskeuzes.

Eventuele vitaminetekorten kunnen zo een stuk directer opgemerkt worden, waarna deze tekorten aangepakt kunnen worden middels suppletie van de juiste vitaminen.

V: Wat zijn de symptomen van coeliakie?

A: De symptomen van coeliakie kunnen variëren, maar de meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid.

V: Hoe wordt coeliakie gediagnosticeerd?

A: De diagnose van coeliakie wordt gesteld door het uitvoeren van bloedonderzoek om te controleren op antistoffen en vervolgens een darmonderzoek (endoscopie) om het darmslijmvlies te bekijken op eventuele schade.

V: Wat zijn de verschillen tussen coeliakie en glutenintolerantie?

A: Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de aanwezigheid van gluten leidt tot beschadiging van de dunne darm, terwijl glutenintolerantie een algemene term is voor een verzameling symptomen die optreden na het consumeren van gluten, zonder dat er sprake is van auto-immuunreactie.

V: Wat zijn de meest voorkomende darmklachten bij coeliakie?

A: De meest voorkomende darmklachten bij coeliakie zijn buikpijn, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

V: Kan coeliakie op elke leeftijd voorkomen?

A: Ja, coeliakie kan op elke leeftijd voorkomen, van jonge kinderen tot volwassenen.

V: Zijn er glutenvrije producten beschikbaar voor mensen met coeliakie?

A: Ja, er zijn diverse glutenvrije producten beschikbaar die mensen met coeliakie kunnen eten, zoals glutenvrij brood, pasta en meel.

V: Wat is de oorzaak van glutenintolerantie?

A: Glutenintolerantie wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op de aanwezigheid van gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge.

V: Hoe ziet een glutenvrij dieet eruit?

A: Een glutenvrij dieet houdt in dat alle producten die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge, vermeden worden, en dat er gekozen wordt voor voedingsmiddelen die naturel glutenvrij zijn, zoals rijst, maïs en aardappelen.

V: Zijn psychische klachten ook voorkomende symptomen bij coeliakie?

A: Ja, psychische klachten zoals depressie en angst kunnen ook voorkomen bij mensen met coeliakie als gevolg van de invloed van de aandoening op het lichaam en het dagelijks leven.

V: Is er een behandeling voor coeliakie?

A: De enige behandeling voor coeliakie is het volgen van een strikt glutenvrij dieet, levenslang. Dit dieet is essentieel om de symptomen te verlichten en schade aan de dunne darm te voorkomen.