Vitamines & Mineralen

Iedereen heeft vitaminen nodig om goed te kunnen functioneren. Veel mensen houden rekening met het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen middels hun dieet. En dat is maar goed ook! Toch kan het in Nederland voorkomen dat iemand een vitaminetekort heeft. Dit tekort dient zo snel mogelijk aangevuld en verholpen te worden. Een gebrek aan één of meerdere essentiële vitaminen kan namelijk resulteren in tal van gezondheidsproblemen – zowel op geestelijk als lichamelijk gebied.

Gelukkig zijn er, naast het nuttigen van gezonde voeding, tal van andere manieren om jouw vitamineniveaus aan te vullen en op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan het consumeren van natuurlijke vitaminesupplementen. Laten we hieronder eens nader ingaan op het belang van kwalitatief hoogwaardige vitaminen voor een goede gezondheid.

Vitaminen zijn belangrijk voor een goede gezondheid

Gebruik van vitaminen voor een goede gezondheidWaarom zijn vitaminen belangrijk? Een goede vraag. In jouw lichaamscellen vinden iedere seconde tal van chemische reacties plaats. Deze cellen verwerken continu de eiwitten, de vetten en de koolhydraten uit het voedsel dat je eet. Vitaminen zijn cruciale onderdelen van die chemische reacties. Zonder hen zouden essentiële lichaamsfuncties niet kunnen plaatsvinden.

Gelukkig heb je er echter maar zeer kleine hoeveelheden van nodig. De meeste mensen kunnen voldoende van deze voedingsstoffen via een gezond en gevarieerd dieet binnenkrijgen. Desalniettemin kan een mogelijk vitaminetekort effectief en snel verholpen worden door middel van het toevoegen van de juiste vitaminesupplementen aan jouw dagelijkse dieet.

Met andere woorden, de beste manier om voldoende essentiële vitaminen binnen te krijgen, is door een uitgebalanceerd dieet te volgen – bestaande uit verschillende soorten voedsel. Suppletie zou dus puur en alleen ter aanvulling op een gezond dieet moeten dienen. Lees verder om erachter te komen welke vitaminesoorten er zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden. Mocht je een tekort aan één of meerdere van de onderstaande vitaminesoorten hebben, dan kun je in samenspraak met een medisch specialist een plan van aanpak opstellen. Op die manier kun je op een doeltreffende én verantwoorde manier jouw vitaminetekorten verhelpen, zodat jouw gezondheid in positieve zin beïnvloed wordt.

Verschillende vitaminesoorten

Vitaminen kunnen hoofdzakelijk in twee categorieën onderverdeeld worden, namelijk in water oplosbare vitaminen en in vet oplosbare vitaminen. Deze gezonde voedingsstoffen worden, ongeacht het type, op vergelijkbare manieren door jouw lichaam opgenomen. Vervolgens werken ze in jouw samen ter verbetering van vele lichaamsprocessen. Laten we onderstaand eens nader ingaan op de verschillende vitaminesoorten.

In water oplosbare vitaminen

De meeste vitaminen lossen op in water en staan daarom bekend als in water oplosbaar. Ze worden niet gemakkelijk in je lichaam opgeslagen en worden via de urine weggespoeld als ze teveel worden geconsumeerd. Hoewel elke in water oplosbare vitamine een unieke rol heeft, zijn hun functies samenhangend. Ofwel, alle vitaminesoorten zijn cruciaal voor jouw welzijn – ze werken namelijk samen met elkaar. De meeste B-vitaminen fungeren bijvoorbeeld als zogeheten “co-enzymen”, die belangrijke chemische reacties in het menselijk lichaam bewerkstelligen. Veel van deze reacties zijn nodig voor de energieproductie.

De in water oplosbare vitaminen – met enkele van hun functies – zijn:

 • Vitamine B1 (thiamine): helpt bij het omzetten van voedingsstoffen in energie;
 • Vitamine B2 (riboflavine): is nodig voor de energieproductie, de celfuncties en het vetmetabolisme;
 • Vitamine B3 (niacine): stimuleert de productie van energie uit voedsel;
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): is onmisbaar voor de synthese van vetzuren;
 • Vitamine B6 (pyridoxine): helpt jouw lichaam suiker uit opgeslagen koolhydraten vrij te maken voor energie en rode bloedcellen te creëren;
 • Vitamine B8 (biotine): speelt een rol bij het metabolisme van vetzuren, aminozuren en glucose;
 • Vitamine B11 (foliumzuur): belangrijk voor een goede celdeling;
 • Vitamine B12 (cobalamine): is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en het waarborgen van een goedwerkend zenuwstelsel en een goede hersenfunctie;
 • Vitamine C (ascorbinezuur): is vereist voor de aanmaak van neurotransmitters en collageen (het belangrijkste eiwit in je huid).

Zoals je kunt zien, speelt de in wateroplosbare vitaminesoort een belangrijke rol bij het produceren van energie, maar heeft het ook verschillende andere lichaamsfuncties. Aangezien deze vitaminen niet in je lichaam worden opgeslagen, is het noodzakelijk om er voldoende van binnen te krijgen via jouw dieet of middels suppletie.

In vet oplosbare vitaminen

In vet oplosbare vitaminen lossen, zoals de benaming al doet vermoeden, niet op in water. Ze worden het best opgenomen wanneer ze samen met een bron van vet worden geconsumeerd. Na consumptie worden de in vet oplosbare vitaminen opgeslagen in zowel jouw lever, evenals jouw vetweefsels voor toekomstig gebruik. De soorten en functies van het in vet oplosbare type zijn:

 • Vitamine A: is nodig voor een goed zicht en goedwerkende orgaanfuncties;
 • Vitamine D: bevordert een gezond immuunfunctie, helpt bij de opname van calcium en stimuleert botgroei;
 • Vitamine E: ondersteunt de immuunfunctie en werkt als een antioxidant die cellen beschermt tegen schade;
 • Vitamine K: is vereist voor de bloedstolling en een goede botontwikkeling.

Maar waar zitten vitaminen in? Daar zullen we in het verdere verloop van dit artikel antwoord op geven. Nu we namelijk weten welke vitaminesoorten er zijn, kunnen we kijken naar de manieren waarop zij het beste genuttigd kunnen worden.

Vitaminerijke voeding

Jouw dieet zou de basis moeten vormen voor het binnenkrijgen van voldoende essentiële vitaminen. Voordat je jouw dieet radicaal gaat veranderen, is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Neem bijvoorbeeld contact op met een diëtist of je huisarts. Veel mensen denken bij het ophogen van hun vitamine inname aan het nuttigen van extra groenten en fruit. Dat kan deels een effectieve manier zijn, maar je krijgt er niet alle vitaminen door binnen.

Je vraagt je misschien af waarom. Welnu, omdat sommige vitaminen in vet oplosbaar zijn, kunnen vlees, oliën en zuivel als een betere bron dan bladgroenten of fruit aangemerkt worden. De top 15 voedingsmiddelen met de meeste vitaminen, zijn onder meer vis, donkere bladgroenten, zaden, broccoli, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, champignons, noten, eieren, zoete paprika, avocado’s, erwten, winterpompoen en fruit.

Vitaminen kopen met deze tips

Goede supplementen met vitaminen kopenNaast een gezond en goed uitgebalanceerd dieet, kunnen supplementen de oplossing bieden om een vitaminetekort te verhelpen.

Alvorens je van start gaat met het kopen van vitaminen, is het allereerst van belang om te kijken hoe je dit op een zo effectief mogelijke manier kunt doen.

Daarbij kun je een aantal tips in acht nemen die het kopen van vitaminesupplementen vergemakkelijken. Lees verder om meer te weten te komen over de tips die verband houden met vitaminen kopen.

1. Pas op voor toevoegingen aan en vulstoffen in vitaminepreparaten

Zorg ervoor dat een vitaminepreparaat geen toegevoegde synthetische kleuren, vulstoffen en ingrediënten bevat die je niet herkent of begrijpt. Deze kunnen immers schadelijk voor jouw gezondheid zijn. Producenten voegen deze verbindingen vaak toe om de houdbaarheid van een product te verlengen, om het visueel aantrekkelijker te maken of om het goedkoper te kunnen produceren. Het is altijd het beste om kwalitatief hoogwaardige, natuurlijke vitaminesupplementen te kopen. Denk daarbij aan het kopen van een vitaminesupplement dat vervaardigd is uit natuurlijke grondstoffen.

2. Zoek naar geactiveerde vormen van voedingsstoffen

Enkele van de beste vitaminepreparaten op de markt bevatten voedingsstoffen die al zijn omgezet in hun actieve vorm. Vitamine B6, een belangrijke voedingsstof voor de hormonale balans en vele andere functies in jouw lichaam, kan bijvoorbeeld worden ingenomen als “pyridoxine” (de inactieve vorm) of “pyridoxine 5-fosfaat” (de actieve vorm). Wanneer je de actieve vorm van een voedingsstof inneemt, omzeil je enkele stappen die door jouw lichaam doorlopen moeten worden om ervoor te zorgen dat een voedingsstof zijn werk kan doen. Een andere geactiveerde voedingsstof is “riboflavine-5-fosfaat” in plaats van vitamine B2 of “riboflavine”. Tevens kan de geactiveerde vorm van voedingsstoffen vaak beter door het lichaam opgenomen worden.

3. Kies voor betrouwbare vitamine merken

De voorschriften voor natuurlijke vitaminesupplementen zijn niet zo streng als voor medicijnen, dus de kwaliteit kan per producent variëren. Kwaliteit zou logischerwijs boven kwantiteit moeten gaan. Voordat je een vitaminesupplement koopt, zou je eerst moeten nagaan of het merk goed bekend staat. Lees bijvoorbeeld onafhankelijke reviews of zoek meer informatie op over de desbetreffende producent. Kortom, de beste methode is om een bekend merk te kiezen waarop je kunt vertrouwen.

Categorie Vitaminen

In de categorie “vitaminen” op supplementen.nl vind je meer informatie over het belang van gezonde natuurlijke vitaminen. Wekelijks worden in deze categorie artikelen geplaatst omtrent hetgeen deze voedingsstoffen voor jouw gezondheid kunnen betekenen. Tot slot is het goed om te vermelden dat je altijd contact met een medisch specialist moet opnemen, alvorens je jouw dieet aanvult met één of meerdere vitaminesupplementen. Het aanpassen van jouw dieet dient namelijk op een verantwoorde en verstandige wijze te gebeuren.