Wat doen vochtafdrijvende supplementen?

vochtafdrijvende supplementen paardenbloem

Vochtafdrijvende supplementen helpen je lichaam om een overvloed aan vocht weg te werken. Dit teveel wordt vochtretentie genoemd. De supplementen zorgen ervoor dat je meer gaat zweten of urineren zodat de retentie verdwijnt.

Vochtretentie kan ontstaan door het gebruik van medicatie, maar ook door een ziekte of aandoening. Zo kunnen mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of mensen met lever- en nierklachten hier meer last van hebben.

Effectieve natuurlijke vochtafdrijvers

Het gebruik van niet-natuurlijke vochtafdrijvende supplementen en medicatie heeft vaak veel bijwerkingen, zoals vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn of spierkramp. Natuurlijke vochtafdrijvers hebben minder bijwerkingen, maar helpen wel om van je vochtretentie af te komen. Bovendien zijn ze erg makkelijk om aan te komen: je kan ze bij vrijwel elke gezondheidswinkel kopen.

1. Paardenbloem

Paardenbloem is wellicht een onkruid, maar het is ook een erg fijne plant. Het zorgt er namelijk voor dat je nieren geactiveerd worden, waardoor je meer gaat urineren. Paardenbloem kan je het beste als thee drinken.

Heb je een gewicht dat bij je past, dan voel je je gezonder. Een passend gewicht voorkomt tenslotte veel gezondh...
€29,95 eenmalig

Op voorraad

2. Groene en zwarte thee

vocht retentie thee

Vrijwel iedereen heeft een naturel groene of zwarte thee in huis. Beide varianten helpen om je systeem door te spoelen en zorgen er dus voor dat je meer gaat urineren of zweten.

Daardoor drijf je meer vocht af op een natuurlijke manier. Je kunt ervoor kiezen om iedere dag een paar kopjes thee of koffie te drinken als je vocht wilt afdrijven.

3. Hibiscus

Een onderzoek uit 2012 heeft laten zien dat hibiscus het filtervermogen van je nieren verbetert, waardoor je makkelijker plast en minder last hebt van vochtretentie. Dit is dus een echte must-have onder de vochtafdrijvende supplementen.

4. Peterselie

Wanneer je niet zo’n theedrinker bent, helpt peterselie ook om vocht af te drijven. Het kruid kan gemakkelijk in voeding verwerkt worden om effect te hebben.

5. Heermoes

Heermoes kan je als thee verkrijgen bij een gezondheidswinkel. Het kruid is een erg effectief supplement om vocht af te drijven. Het zou zelfs net zo goed zijn als medicatie, maar dan zonder de bijwerkingen.

6. Brandnetel

Brandnetel is een echt wonderkruid, het zit namelijk niet alleen boordevol vitamines en mineralen, maar ook heeft het een vochtafdrijvende werking. Bovendien kan je dit kruid zowel als thee als gerecht consumeren en helpt het om je histamine te verlagen.

7. Vochtafdrijvende supplementen in voeding

Bepaalde voedselsoorten kunnen ook erg gunstig zijn bij het afdrijven van vocht. Dit komt vaak omdat zij van nature al veel vocht bevatten. Voorbeelden hiervan zijn watermeloen, bleekselderij, ui, druiven, knoflook en asperges.

Heb ik vochtafdrijvende supplementen nodig?

Niet iedereen heeft vochtafdrijvende supplementen nodig, zeker wanneer je weinig last hebt van vochtretentie. Toch kan je er baat bij hebben om deze supplementen te gebruiken wanneer je merkt dat je lichaam meer vocht dan gewoonlijk vasthoudt.

Ook wanneer je geen vochtretentie hebt kan je deze kruiden drinken of eten. Ze zijn namelijk niet schadelijk voor de gezondheid.

Het is wel verstandig om dit altijd in overleg met je huisarts te doen, omdat vochtafdrijvende supplementen ook als bloedverdunners kunnen functioneren, wat niet handig is als je deze zelf al slikt.