Wat is neuropathie?

neuropathie en voeding wat is het verband

Allereerst is het belangrijk om te weten wat neuropathie nu precies is en wat het doet. Neuropathie is een aandoening van de zenuwen van een persoon. Afhankelijk van de ernst van de neuropathie, kunnen er één of meerdere zenuwen aangetast zijn. Dit zorgt voor problemen met de beweging en mensen die hier last van hebben ervaren erg veel pijn op deze plekken. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten neuropathie, wat het lastig maakt om ze allemaal te identificeren. Wel kan je het opdelen in twee hoofdcategorieën:

Mononeuropathie is wanneer er slechts één zenuw is aangetast waar de persoon in kwestie last van heeft.

Polyneuropathie is wanneer er meerdere zenuwen zijn aangetast. Deze kunnen bij elkaar in de buurt zitten, maar kunnen ook verspreid door het lichaam voorkomen.

Wanneer je neuropathie hebt, tast dit de perifele zenuwen aan. Dit zijn zenuwen die in drie verschillende categorieën voorkomen:

 • Sensorische zenuwen die verbonden zijn aan je huid
 • Motorische zenuwen die verbonden zijn aan je spieren en pezen
 • Autonome zenuwen die verbonden zijn aan je organen

Bij schade aan deze zenuwen, kan je last krijgen van pijn, prikkelingen, moeite met bewegen en een doof gevoel in de getroffen lichaamsdelen.

Hoe gezond je levensstijl ook is: soms kan je immuunsysteem een extra boost gebruiken. Wanneer je een lagere weerstand ervaart kan een aanvulling op je dagelijkse multivitamine je weerstand dan net dat extra zetje geven waar jij je beter bij voelt. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Immune...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Hoe ontstaat neuropathie?

Het lastige aan neuropathie is dat de oorzaken erg uiteenlopen. Neuropathie ontstaat namelijk als gevolg van schade van bepaalde zenuwen. Deze schade kan ontstaan door ziekte, erfelijkheid, medicatie, of het kan vrijwel “uit het niets” ontstaan. Het is daarom niet altijd mogelijk om een oorzaak vast te stellen. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van neuropathie:

 • Diabetes
 • Chemotherapie
 • Infecties
 • Alcoholisme
 • Erfelijkheid
 • Vitamine/mineralen tekorten
 • Auto-immuunziekten
 • Aandoeningen aan de schildklier

Ook wanneer neuropathie als gevolg van een trage, chronische ziekte ontstaat zal een arts een onbekende oorzaak vaststellen van de aandoening. Een arts kan neuropathie vaststellen door bloedonderzoek uit te voeren, een MRI-scan te doen en soms ook door middel van een zenuwbiopsie.

Het verband tussen neuropathie en voeding

antioxidanten zijn erg belangrijk voor een gezond lichaam

Omdat neuropathie een zenuwaandoening is waar je waarschijnlijk de rest van je leven mee rondloopt. Als het is ontstaan als gevolg van een andere aandoening, kan je de symptomen bestrijden door de achterliggende aandoening op te lossen. Neuropathie en voeding kunnen er niet voor zorgen dat je geen klachten meer hebt. Wel kunnen ze helpen bij het verminderen van de symptomen, waardoor je met minder pijn door het leven gaat.

1. Eet minder suikers

Diabetes kan een oorzaak van neuropathie zijn, waardoor het belangrijk is om te letten op je suikerinname. Door minder suikers en meer vezels en zetmeel te eten, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel piekt en kan je minder last hebben van de symptomen als gevolg van een te hoog bloedsuikerspiegel.

2. Neuropathie en voeding: meer antioxidanten

Antioxidanten zijn krachtige voedingsstoffen die je lichaam helpen bij het bevechten van schade en ook nieuwe schade kunnen voorkomen. Ze helpen je zenuwen gezond te houden en voorkomen dat er zich verdere schade voordoet. Antioxidanten kunnen wellicht geen neuropathie voorkomen, maar ze kunnen wel de complicaties ervan verlichten.

3. Verminder je alcoholinname

Neuropathie als gevolg van een overvloed aan alcohol kan je wel voorkomen door tijdig je alcoholinname te verminderen. Je hoeft natuurlijk niet 100% te stoppen, want een drankje op zijn tijd kan geen kwaad. Het is echter wel belangrijk om niet te veel te drinken en te kijken naar alternatieven, zoals een kop thee of koffie.

4. Neuropathie en voeding: ondersteuning met supplementen

Als je kans hebt op een vitaminetekort, kan je er baat bij hebben om supplementen te nemen. Bij een ernstig vitaminetekort kan neuropathie namelijk ontstaan omdat je lichaam dan beschadigt raakt. Door supplementen te slikken met de juiste voedingsstoffen, vul je je tekort aan en zal je geen last krijgen van klachten als gevolg van het vitaminetekort.

5. Neuropathie en voeding: minder natrium consumeren

Hoewel natrium een mineraal is dat we nodig hebben, kan een teveel daarvan erg slecht zijn voor het lichaam. Zodanig zelfs, dat de kans op neuropathie hiermee verhoogd. Door zelf je voeding te koken en minder zout toe te voegen, kan je ook makkelijk je natrium inname verminderen.