Vrijwel iedereen eet dagelijks laxerende voeding, ook wanneer je jezelf er niet bewust van bent. Deze voeding helpt namelijk niet alleen om je darmen gezond te houden, het helpt je ook om van obstipatie af te komen als je daar last van hebt.

Wanneer je last van je maag en darmen hebt, kan het dus zo zijn dat je wat extra laxerende voeding nodig hebt die je helpt om je lichaam weer in balans te krijgen. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van obstipatie en welk effect deze aandoening op je lichaam heeft. Ook geven wij je uitgebreid antwoord op de vraag: wat werkt laxerend?

Tevens vind je in dit artikel een lijst met verschillende soorten laxerende voeding. Op die manier kun je makkelijk jouw dieet met natuurlijke laxerende producten aanvullen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen. Het artikel is uitgebreid met ons eerdere artikel over “Je stoelgang bevorderen? Dat kan met deze 5 vitaminen!” om jou zodoende de meest uitgebreide en actuele informatie uit 2024 voor te leggen. Veel leesplezier!

Het belang van laxerende voeding bij obstipatie

Laxerende voeding is belangrijk bij obstipatieIedereen heeft het weleens meegemaakt: je buik is gezwollen, je darmen doen pijn, maar je kunt maar niet naar het toilet. Het lijkt wel alsof je lichaam je expres in de weg zit. Dit is een teken van obstipatie.

Je spijsvertering is een complex samenspel waar je maag, darmen en lever de hoofdrollen in vervullen. Geholpen door goede enzymen en bacteriën zijn deze organen in staat de voeding die je tot je neemt om te zetten naar bruikbare nutriënten, en uiteindelijk energie vrij te maken voor je lichaam. F...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Obstipatie is de verstopping van de darmen en kan bij iedereen voorkomen. Het kan erg pijnlijk en oncomfortabel zijn, waardoor het belangrijk is om er niet te lang mee rond te lopen.

Veel mensen slikken daarom supplementen tegen obstipatie om het lichaam sneller door te spoelen. Toch is het verstandig om te weten waar je verstopping vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen met natuurlijke laxerende voeding middelen.

De oorzaken van obstipatie

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben. Het komt het meeste voor bij vrouwen, kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd en ouderen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van obstipatie.

 1. Obstipatie wegens medicatie
 2. Obstipatie vanwege jouw levensstijl
 3. Stress kan leiden tot obstipatie

Laten we onderstaand eens nader inzoomen op deze drie oorzaken.

Medicatie

Wanneer je bepaalde medicijnen slikt, kunnen zij een verstoppende werking op je darmen hebben. Deze symptomen komen het meeste voor bij het gebruik van antidepressiva, medicijnen tegen Parkinson’s, plaspillen, morfine, pillen tegen epilepsie en ijzertabletten.

Levensstijl

Je levensstijl heeft een grote invloed op het functioneren van jouw lichaam. Als je te weinig beweegt, kunnen je darmen soms stil gaan staan qua werking. Ze werken dan langzamer, waardoor je minder vaak naar het toilet moet.

Daarnaast kan te weinig water drinken of voeding met te weinig vezels eten ervoor zorgen dat je darmen verstopt raken. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende beweegt en een gebalanceerd dieet volgt. Een gebalanceerd dieet dat idealiter uit redelijk veel laxerende voeding bestaat.

Stress

Wanneer je last van stress hebt, komt je lichaam in een tijdelijke “fight or flight” modus. Vanuit biologisch perspectief heb je er geen baat bij wanneer je darmen hard doorwerken, terwijl je vlucht / in een gevecht bent, dus worden zij tijdelijk uitgeschakeld. Zodra de bedreiging weg is, “springen” ze weer aan. Als je echter langdurig last van stress hebt, dan kan dit verstopping veroorzaken.
Een oorzaak van obstipatie is genetische aanleg

Obstipatie kent nog meer oorzaken

Aanleg

Bij sommige mensen zit het nu eenmaal in de familie dat hun darmen anders werken. Ze functioneren langzamer en verwerken eten langzamer dan bij de gemiddelde persoon. Dit is niet ongezond, maar kan soms voor klachten zoals obstipatie zorgen. Het helpt dan om veel laxerende voeding te eten.

Zwangerschap

Voor zwangere vrouwen is het heel normaal om last van obstipatie te hebben. Ze hebben tenslotte een foetus die op de darmen drukt, waardoor zij minder optimaal functioneren dan gewoonlijk. Omdat dit een erg oncomfortabel gevoel is, is het verstandig om de obstipatie snel te verhelpen door middel van laxerende voeding eten.

Ziekten

Er zijn een aantal darmziekten, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) of de ziekte van Crohn, waarbij je darmen soms extra snel, maar ook extra langzaam kunnen werken. Daardoor krijg je last van een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, kramp en verstopping. Voor mensen met deze chronische ziekten zijn er vaak medicijnen beschikbaar om de klachten te verlichten.

wat werkt laxerend?

Hoe werkt laxerende voeding?

Er is niet één soort laxerende voeding dat voor iedereen werkt. Er bestaan immers meerdere typen laxeermiddelen die elk op hun eigen manier werken. We kunnen deze grofweg in vier categorieën onderverdelen.

 1. Bulkvormende laxeermiddelen
 2. Osmotische laxeermiddelen
 3. Stimulerende laxeermiddelen
 4. Ontlasting verzachtende laxeermiddelen

Hieronder lichten we deze vier categorieën nader toe.

Bulkvormende laxeermiddelen

Deze middelen verzwaren als het ware je stoelgang, waardoor je darmen worden gestimuleerd om het verteringsproces in gang te zetten. Deze middelen bevatten vaak erg veel vezels.

Osmotische laxeermiddelen

Osmotische laxeermiddelen werken met osmose en brengen daarbij vocht vanuit het lichaam naar de darmen, zodat de ontlasting zacht wordt en beter verwerkt kan worden. Lactulose komt hier vaak in voor. Dit is een soort suiker dat uit fructose voortkomt.

Stimulerende laxeermiddelen

Zoals de naam al doet vermoeden, helpen deze laxeermiddelen om je darmen te stimuleren. Ze helpen om de spieren hun werk te laten doen en de vertering te starten. Dit middel wordt vaak door artsen gebruikt om een patiënt klaar te maken voor een colonoscopie.

Ontlasting verzachtende laxeermiddelen

Deze middelen werken laxerend doordat ze je ontlasting verzachten, waardoor het beter door de darmen getransporteerd kan worden. Hoewel het effect hetzelfde is als bij osmotische laxeermiddelen, wordt er hierbij geen vocht uit het lichaam gehaald. Veel oliën werken als een ontlasting verzachtend laxeermiddel.

Voeding met een laxerende werking

Pruimen zijn voeding met een laxerende werkingAls je last van obstipatie hebt, maar liever geen medicijnen of supplementen gebruikt, dan kan je gebruikmaken van een aantal gezonde voedingsmiddelen die over een laxerende werking beschikken.

Deze voedingsmiddelen zijn doorgaans makkelijk te verkrijgen en je kunt ze veelal in de plaatselijke supermarkt vinden.

De volgende 12 soorten laxerende voeding zullen in deze paragraaf aan bod komen:

 1. Pruimen
 2. Koffie
 3. Psyllium
 4. Chiazaad
 5. Kefir
 6. Groene bladgroenten
 7. Olijfolie
 8. Aloë vera
 9. Suikervervangers zoals xylitol, lactitol en sorbitol
 10. Peulvruchten
 11. Appels
 12. Haverzemelen

Daarbij wordt ook direct beschreven op welke manier ze laxerend werken, zodat je zelf kunt uitzoeken wat het beste voor jou werkt. Daarbij is er geen verschil tussen laxerende voeding voor een kind en laxerende voeding voor volwassenen.

1. Pruimen

Pruimen zijn mogelijk de meest bekende laxerende voeding soort die we kennen. Ze hebben namelijk een tweevoudige laxerende werking.

Allereerst bevatten ze veel vezels, waardoor je ontlasting zwaarder wordt en je darmen geactiveerd worden. Daarnaast bevatten ze veel sorbitol; een suiker met een osmotische werking. Dit resulteert in darmen die meer vocht opnemen, wat uiteindelijk je ontlasting verzacht.

2. Koffie

Een ander bekend laxeermiddel is koffie. De laxerende voeding stoffen in koffie, met name cafeïne, hebben een stimulerende werking op je darmen. Daardoor zullen zij geactiveerd worden en beginnen met het verwerken van je ontlasting.

3. Psyllium

Voeding met psyllium wordt om twee redenen gebruikt: Om je ontlasting te verharden wanneer je last van diarree hebt, maar ook om je stoelgang op gang te krijgen als je last van verstopping hebt.

Psyllium bevat immers ontzettend veel vezels, waardoor het gewicht van je ontlasting steeds meer tegen je darmen begint te drukken. Vervolgens worden jouw darmen geactiveerd, zodat je sneller naar het toilet zult gaan. Dit is een laxerende voeding toevoeging welke je lekker in de yoghurt of door een smoothie kunt doen.

4. Chiazaad werkt laxerend

Wanneer je weleens chiazaad in een beetje water hebt gedaan, dan weet je dat ze veel vocht opzuigen. Dit is precies wat deze zaadjes doen in je darmen. Je maag kan de zaden niet verteren, waardoor zij in hun geheel in de darmen aankomen.

Daar zuigen ze zich vol met vocht, wat zorgt voor een hogere massa van je ontlasting. Doordat je ontlasting zwaarder wordt, worden je darmen gedwongen om “aan” te springen en het geheel te verwerken. Chiazaad helpt alsmede bij het stoppen van diarree, omdat het de ontlasting verstevigt.

5. Laxerende voeding zoals kefir

Kefir, maar ook kombucha, kimchi en andere gefermenteerde middelen, helpen bij het op gang brengen van jouw stoelgang. Gefermenteerde laxerende voeding bevat namelijk erg veel natuurlijke probiotica. Dit zijn allemaal bacteriën die de gezondheid van je darmen in stand houden.

Onderzoek naar de laxerende werking van kefir heeft uitgewezen dat het gebruik van probiotica kan helpen om je stoelgang regelmatiger te laten verlopen. Tevens zou het de consistentie van de ontlasting op peil houden. Je vraagt je misschien af: “Is yoghurt laxerend?” Dat is het zeker! Yoghurt bevat immers van nature veel probiotica.

6. Groene bladgroenten

Veel bladgroenten, zoals kool en spinazie, bevatten magnesium. Magnesium komt vaak voor in laxeermiddelen, aangezien het een osmotisch effect heeft. Het zorgt er namelijk voor dat er meer vocht naar de darmen wordt getransporteerd, zodat de ontlasting zachter wordt en het gemakkelijker door de darmen beweegt.

7. Olijfolie

Iedereen weet dat – wanneer je jezelf insmeert met olijfolie – je overal doorheen glijdt. Dat is precies wat er ook in je darmen gebeurt. Olijfolie valt onder de laxerende voeding en werkt als een soort glijmiddel in je darmen.

Je ontlasting wordt sneller en gemakkelijk door jouw lichaam vervoerd, zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen. Let op, wanneer je al regelmatig (olijf)olie consumeert, kan dit minder effect hebben. Jouw lichaam is er immers al aan gewend.

8. Laxerende voeding met aloë vera

Aloë vera is een vetplant die veel vocht vasthoudt in de vorm van een soort gelei. Deze plant heeft echter hetzelfde effect op je darmen. Het zorgt er namelijk voor dat je darmen meer vocht opnemen en vasthouden, waardoor je ontlasting gemakkelijker door de darmen kan worden verplaatst.

Het osmotische effect zorgt er namelijk niet voor niets voor dat deze laxerende voeding ook veel als gezichtsmasker wordt gebruikt.

9. Suikervervangers

Suikervervangers zoals xylitol, lactitol en sorbitol, hebben een osmotische werking op je darmstelsel. Ze trekken water van buitenaf aan tot in de darmen, waar het de ontlasting verzacht en je minder last van obstipatie krijgt. Zorg er echter voor dat je wel voldoende vocht blijft drinken wanneer je deze zoetstoffen gebruikt, anders kun je uitdrogen.

10. Peulvruchten zijn goed voor de stoelgang

Peulvruchten zoals pinda’s, linzen, bonen en kikkererwten bevatten veel vezels, maar hebben ook een andere laxerende voeding werking. Het consumeren van peulvruchten zorgt er namelijk voor dat je lichaam het aminozuur “boterzuur” binnenkrijgt.

Boterzuur verhoogt de snelheid van het verteringsproces, waardoor je minder snel last van verstopping hebt. Daarnaast helpen de vezels uit de peulvruchten om je stoelgang meer massa te geven, zodat het sneller wordt meegenomen.

11. Obstipatie met appels tegengaan

Appels bevatten zowel vezels als pectine als vitaminen die jouw stoelgang bevorderen. Pectine is ook een vezel, maar kan als de oplosbare variant aangemerkt worden. Het helpt om de verteringssnelheid van de darmen te verhogen en daarbij stimuleert het ook de groei van goede probiotische bacteriën in de darmen, die voor een gezonde stoelgang zorgen.

12. Haverzemelen

Haverzemelen zijn een grote bron van vezels, waaronder ook oplosbare vezels. Slechts 1 kopje zemelen bevat al 14 gram vezels en kan zelfs een effectievere laxerende voeding zijn dan kunstmatige laxeermiddelen. De vezels geven je ontlasting namelijk een grotere massa, waardoor het makkelijker door het darmstelsel wordt getransporteerd.

Wat werkt laxerend samengevat

Betere stoelgang dankzij laxerende voeding tegen obstipatieIedereen heeft weleens last van obstipatie en dat is voor velen geen pretje. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de verstopping te verminderen, zodat je weer lekkerder in je vel zit.

Verstopping kan ontstaan wegens verschillende redenen. Zo kan het zijn dat je medicijnen slikt die bijdragen aan een verminderde stoelgang, maar kan het ook een resultaat van stress, genetische aanleg of een ziekte zijn. Veel zwangere vrouwen ervaren eveneens verstopping als één van de klachten tijdens hun zwangerschap.

Er bestaan vier hoofdtypen laxeermiddelen. Elk type laxeermiddel heeft een ander effect op het lichaam en elk type werkt weer anders voor iedereen. Het is daarom verstandig om uit te zoeken welke soort het beste effect op je stoelgang heeft, zodat je deze in het vervolg direct kan gebruiken.

Wanneer je liever geen supplementen of kunstmatige laxeermiddelen gebruikt, kan je kiezen uit een aantal laxerende voedingsmiddelen die je helpen om je darmen weer op gang te krijgen. Dit is een natuurlijke manier en werkt veelal het snelste. In onze laxerende voeding lijst kan je twaalf verschillende voedingsmiddelen vinden met elk hun eigen laxerende werking. Het merendeel daarvan kan je vast ook in je keukenkastjes vinden!

Heb je na het volgen van deze tips nog steeds last van obstipatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Diegene kan nader onderzoek verrichten om uit te zoeken waar de verstopping door wordt veroorzaakt.

Jouw stoelgang bevorderen met 5 vitaminen, combinatie artikel 2024

Wil je jouw stoelgang bevorderen, bijvoorbeeld vanwege constipatie? Dan ben je niet de enige! Constipatie is een probleem dat even lang bestaat als de mens zelf. In principe wordt er gesteld dat een mens ten minste drie keer per week wegens aandrang naar het toilet moet kunnen gaan. Is dat niet het geval? Dan lijd je wellicht aan constipatie.

Wanneer deze aandoening slechts sporadisch voorkomt, volstaat het doorgaans om enkele (kleine) aanpassingen in je levensstijl door te voeren. Het drinken van meer water, vezelrijk eten en meer bewegen zijn bijvoorbeeld zaken die ervoor kunnen zorgen dat de stoelgang aanzienlijk kan worden bevorderd. Maar soms is dat niet afdoende.

Stoelgang bevorderenIs er sprake van chronische problemen met je stoelgang, waardoor constipatie een vast onderdeel van je leven dreigt te worden? Dan zal je wellicht op zoek moeten gaan naar bijkomende oplossingen. Gelukkig kunnen de juiste soorten vitaminen jou daarbij helpen.

Veel vitaminen houden immers verband met jouw stoelgang. Ben je benieuwd welke vitaminen kunnen bijdragen aan een verbeterde stoelgang? Lees dan snel verder. Wij beschrijven op deze pagina 5 vitaminen die kunnen helpen bij je stoelgang bevorderen.

1. Vitamine C

Om te beginnen is er vitamine C. Dit is wellicht de meest voor de hand liggende vitamine voor mensen die geconfronteerd worden met constipatie. En daar zijn goede redenen voor te bedenken.

Voor vitamine C geldt immers dat het in niet-geabsorbeerde vorm over een zogeheten “osmotisch effect” beschikt in het spijsverteringskanaal. Wat betekent dat concreet? Welnu, dit betekent dat het in staat is om water richting je darmen te trekken. Daardoor beschikt de ontlasting over een zachtere textuur. Dit leidt mogelijkerwijs tot het bevorderen van je stoelgang.

Dit gezegd hebbende is het zeer belangrijk om de inname van vitamine C afdoende te doseren. Een te hoge inname van vitamine C kan namelijk schadelijk zijn voor de darmen. Zo kan een overschot aan vitamine C leiden tot diarree, maagkrampen en duizelingen.

Volgens het NIH, de ‘National Institutes of Health’ is de maximale dagelijkse dosis vitamine C die mensen kunnen verdragen, vastgesteld op 2.000 mg bij volwassen en variërend van 400 tot 1.800 mg bij kinderen jonger dan 18 jaar.

Met andere woorden, de maximale dagelijkse dosis is afhankelijk van de leeftijd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C ligt echter aanzienlijk lager.

2. Vitamine B5

Vitamine B5 wordt in de praktijk vaak vermeld als zijnde ‘pantotheenzuur’. Een wetenschappelijk onderzoek, wat reeds werd uitgevoerd in een ver verleden (1982), heeft aan het licht gebracht dat deze vitamine kan bijdragen aan het structureel verlichten van constipatie.

Dit is onder meer het gevolg van het feit dat vitamine B5 de spiercontractie in het spijsverteringsstelsel weet te stimuleren. Op deze manier kan de ontlasting zich veel eenvoudiger door de darmen verplaatsen. Is je stoelgang bevorderen iets wat je nastreeft? Dan kan deze vitamine daaraan bijdragen.

Ondanks het feit dat er in het jaar 1982 dus reeds onderzoek naar dit onderwerp werd uitgevoerd, ontbreken er significante onderzoeken die recenter plaatsgevonden hebben.

Desalniettemin is het zo dat er een dagelijkse adequate inname van 5 mg voor vitamine B5 geldt. Voor zwangere vrouwen geldt zelfs een iets hogere vereiste hoeveelheid van 6 mg. Ben je van plan om borstvoeding te geven aan je kind? Dan wordt een dagelijkse inname van 7 mg vitamine B5 aangeraden.

3. Vitamine B11

De vitamine foliumzuur (vitamine B11) zou in de praktijk een zeer belangrijke bijdrage kunnen leveren voor wat je stoelgang bevorderen betreft. Foliumzuur of vitamine B11 zorgt ervoor dat de constipatie kan worden verminderd door het stimuleren van de aanmaak van zogenaamde spijsverteringszuren.

Bij menig aantal mensen wordt constipatie veroorzaakt door lage spijsverteringszuurniveaus. Voor deze doelgroep geldt dan ook dat de concentratie aan deze zuren verhogen ertoe kan leiden dat de spijsvertering aanzienlijk kan worden versneld. Op deze manier kan de ontlasting zich veel efficiënter door de dikke darm verplaatsen.

Het eten van foliumzuurrijke voeding kan heel wat mensen helpen om hun constipatieprobleem te verhelpen. Enkele voorbeelden van goede laxerende voedingssoorten die rijk zijn aan foliumzuur, zijn onder meer:

 1. Spinazie
 2. Verrijkte ontbijtgranen
 3. Versterkte rijst

Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze door hun evenwichtige voeding reeds meer dan voldoende foliumzuur per dag binnenkrijgen. Geldt dat niet voor jou? Dan kan het regelmatig eten van foliumzuurrijke voeding de perfecte oplossing bieden.

4. Vitamine B12

Vitamine B12 voor de stoelgangOok een gebrek aan vitamine B12 in je lichaam kan leiden tot constipatie. Het verhogen van de dagelijkse inname van deze vitamine zou eveneens op dat vlak kunnen leiden tot het verhelpen van constipatie.

De extra inname van deze vitamine kan op verschillende manieren gebeuren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om er B12 supplementen voor te nemen, maar je kan ze ook halen uit bepaalde soorten laxerende voeding.

Enkele voorbeelden van laxerende voedingsmiddelen die rijk aan vitamine B12 zijn:

 1. Runderlever
 2. Forel
 3. Zalm
 4. Tonijn

Voor volwassenen wordt het aangeraden om dagelijks een inname te hanteren van 2,4 mcg (microgram) vitamine B12. Voor kinderen jonger dan acht jaar geldt een aanbevolen hoeveelheid tussen de 0,4 mcg en 2,4 mcg.

5. Vitamine B1

Vitamine B1 (thiamine) staat erom bekend een uitermate positieve bijdrage te leveren aan de spijsvertering. Op het ogenblik dat het thiaminegehalte in je lichaam aan de lage kant is, kan dat ervoor zorgen dat je spijsvertering wordt vertraagd.

Dit kan uiteindelijk in constipatie resulteren. Voor vrouwen geldt dat ze in principe dagelijks 1,1 mg aan thiamine binnen moeten krijgen. Bij de meeste mannen ligt de vereiste hoeveelheid op 1,2 mg.

Voor kinderen tussen de leeftijd van 1 en 18 jaar geldt dat ze gebaat zijn bij een inname zo’n 0,5 mg tot 1 mg. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de leeftijd die ze op dat ogenblik hebben.

Welke voedingsstoffen bevorderen niet je stoelgang?

Een slechte stoelgang door lactoseNet zoals de bovenstaande 5 vitaminen die je stoelgang bevorderen, bestaan er ook vitaminen en multivitaminen (die mineralen bevatten) die het omgekeerde effect realiseren. Voor verschillende multivitaminen geldt immers dat ze rijk zijn aan de mineralen calcium en ijzer.

Op zich is dat geen probleem, alleen staan deze mineralen erom bekend dat ze de constipatie kunnen verergeren. Dit geldt overigens ook voor bepaalde ingrediënten die worden gebruikt om de desbetreffende multivitaminen te vormen.

Bekende voorbeelden daarvan zijn met name lactose en talk. Ook deze voedingsstoffen kunnen – zonder dat je het goed en wel beseft – bijdragen aan constipatie.

Heb je het vermoeden dat de dagelijkse vitamine- en mineraalinname (mede) verantwoordelijk is voor je constipatie? In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een dokter. Een medisch specialist zoals een dokter kan dan nagaan of de multivitaminen die je neemt wel goed voor je zijn en of het bijvoorbeeld niet beter is om enkele veranderingen door te voeren.

Het verlagen van de dosering kan bijvoorbeeld helpen, maar het kan in bepaalde gevallen ook noodzakelijk zijn om over te stappen naar een ander type supplement.

Preventief je stoelgang bevorderen met deze 4 tips

Last but not least; ook voor constipatie geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Omwille van deze reden hebben we 4 aanvullende tips voor je op een rijtje gezet die ervoor kunnen zorgen dat jij niet snel geconfronteerd zal worden met dit vervelende probleem.

Je stoelgang bevorderen is dan ook in de praktijk onder meer mogelijk door:

 1. Vezelrijke voeding te eten, zoals bijvoorbeeld bonen, volkoren producten en fruit
 2. Meer water te drinken; voldoende vocht in het lichaam helpt de spijsvertering
 3. Ervoor te zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging verkrijgt
 4. Stress zoveel mogelijk proberen te vermijden

Alles bij elkaar gezien kan je door het hanteren van een gezonde levensstijl het risico op constipatie aanzienlijk verkleinen. Merk je dat de tips in dit artikel jou niet helpen om jouw constipatie tegen te gaan?

Dan kan het absoluut raadzaam zijn om even contact op te nemen met een arts. Hij of zij kan dan de oorzaak van het probleem nauwkeurig in kaart brengen.

V: Wat is obstipatie?

A: Obstipatie, ook wel verstopping genoemd, is een aandoening waarbij iemand moeite heeft met ontlasting en minder dan drie keer per week naar het toilet gaat.

V: Wat zijn de oorzaken van obstipatie?

A: Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder te weinig vezels in de voeding, onvoldoende vochtinname, gebrek aan lichaamsbeweging, het negeren van aandrang om naar het toilet te gaan, stress en bepaalde medicijnen.

V: Hoe kan ik obstipatie voorkomen?

A: Obstipatie kan worden voorkomen door vezelrijke voeding te eten, voldoende water te drinken, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en aandacht te besteden aan het toiletgebruik.

V: Welke rol speelt voeding bij obstipatie?

A: Voeding speelt een belangrijke rol bij obstipatie. Vezelrijke voeding kan helpen om de spijsvertering te bevorderen en obstipatie te voorkomen.

V: Wat zijn psylliumvezels en hoe helpen ze tegen obstipatie?

A: Psylliumvezels zijn oplosbare vezels die kunnen helpen bij het verzachten van de ontlasting en het bevorderen van een regelmatige stoelgang, waardoor ze obstipatie kunnen helpen verlichten.

V: Zou ik een huisarts moeten raadplegen als ik last heb van obstipatie?

A: In sommige gevallen is het raadzaam om een huisarts te raadplegen als obstipatie aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals buikpijn, gewichtsverlies of bloed in de ontlasting.

V: Hoeveel water moet ik per dag drinken om obstipatie te voorkomen?

A: Het wordt aanbevolen om minstens 2 liter water per dag te drinken om de spijsvertering te bevorderen en obstipatie te voorkomen.

V: Welke voedingsmiddelen hebben een laxerend effect?

A: Voedingsmiddelen met een natuurlijk laxerend effect zijn onder andere vezelrijke groenten en fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, zaden en pruimen.

V: Hoe kunnen onoplosbare vezels helpen tegen obstipatie?

A: Onoplosbare vezels kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering door de ontlasting zacht en soepel te houden, waardoor ze obstipatie kunnen helpen voorkomen.

V: Helpt het drinken van frisdrank om obstipatie te voorkomen?

A: Nee, frisdrank kan juist bijdragen aan obstipatie doordat het de darmen uitdroogt en de stoelgang kan vertragen. Het wordt aanbevolen om voldoende water te drinken in plaats van frisdrank.

Statistieken

Onderzoek uit 2022 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont dat de meerderheid van de personen die hun dieet willen verbeteren, dit doen in de hoop gezondheidsrisico’s en ziektes te verminderen – meer dan de helft geeft dit aan. Een gevoel van fysieke fitheid verbeteren wordt eveneens vaak aangehaald, met 28 procent die dit als motivatie noemt. Voor 10 procent ligt de reden in het verlangen naar gewichtsverlies, een aantrekkelijker voorkomen, of het voorkomen van gewichtstoename.

cbs statistieken gezonder eten grafiek
Minder kans op gezondheidsproblemen of ziekten, bron CBS.

Het afwijzen van ongezonde voeding vormt een grote uitdaging voor mensen die streven naar een gezonder eetpatroon, vooral wanneer ze in het gezelschap zijn van anderen die zich wel aan ongezonde snacks wagen. Meer dan de helft ervaart dit als moeilijk. Zo’n 46 procent vindt het een uitdaging om ongezond eten te weerstaan in stressvolle tijden, terwijl 43 procent moeite heeft met het laten staan van ongezonde voedselopties wanneer deze binnen handbereik zijn in huis. Tijdsdruk of het alleen zijn thuis wordt door ongeveer een derde als een belemmering gezien.

Ongezond eten laten staan moeilijk als anderen dit ook niet doen
Ongezond eten laten staan moeilijk als anderen dit ook niet doen, bron CBS.

Externe bronnen

Onderstaande externe wetenschappelijke bronnen hebben geholpen bij het schrijven van dit artikel, inclusief recente aanvullingen en updates uit 2024.

 1. Johns Hopkins Medicine biedt uitgebreide informatie over voedingsmiddelen die constipatie kunnen verlichten, inclusief tips over vezelrijke voeding en hydratatie. Bekijk hun inzichten op Johns Hopkins Medicine.
 2. Healthline beschrijft de 17 beste voedingsmiddelen voor constipatieverlichting, elk met specifieke voordelen en voedingswaarden. Lees meer op Healthline.
 3. Medical News Today biedt informatie over 7 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij obstipatie, waaronder hun voedingswaarde en werking. Meer details vind je op Medical News Today.
 4. Harvard Health bespreekt 8 manieren om verlichting van obstipatie te krijgen, inclusief voedingsaanpassingen en andere strategieën. Bekijk het artikel op Harvard Health.
 5. Wikipedia artikel over spijsvertering / digestie met aanvullende informatie en wetenschappelijke studies.
Externe PDF (opent in nieuw venster) "A report produced by Core, the UK's only charity to fund research into gut, liver, intestinal and bowel illnesses.".
Externe PDF (opent in nieuw venster) “A report produced by Core, the UK’s only charity to fund research into gut, liver, intestinal and bowel illnesses.”.