Wat zijn vezels?

vezel supplement psyllium veelzijdig
Vezels in supplementen werking

Wanneer je planten eet, eet je daarbij ook de celwanden van deze planten op. Denk hierbij aan granen. De celwanden van deze planten bestaan uit vezels. Vezels zijn kleine deeltjes die niet verteerd kunnen worden in onze dunne darm, waardoor ze terecht komen in de dikke darm tijdens het verteringsproces. Je kan vezels verdelen in twee typen vezels:

Oplosbare vezels. Deze vezels absorberen water waardoor ze uitzetten en meer ruimte in beslag nemen. Hierdoor vertraagt de opname van stoffen zoals cholesterol en neemt je lichaam geleidelijk voedingsstoffen op, in plaats van direct. Oplosbare vezels helpen daarom ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en, in sommige gevallen, zelfs te verlagen. Je kan oplosbare vezels vinden in bonen, lijnzaad, chiazaad, appels, sinaasappels en havermout.

Onoplosbare vezels. Onoplosbare vezels nemen geen water op, maar voegen juist extra massa toe aan de inhoud van je darmen, waardoor je stoelgang dikker wordt en makkelijker door je darmen beweegt. Het helpt zowel tegen diarree als tegen obstipatie en je kan deze vezels voornamelijk in granen, noten en groene bladgroenten vinden.

Je spijsvertering is een complex samenspel waar je maag, darmen en lever de hoofdrollen in vervullen. Geholpen d...
€24,95 eenmalig

Welk vezel supplement is geschikt voor mij?

Naast dat je twee verschillende soorten vezels hebt, zijn er ook nog verschillende soorten vezel supplementen die je kunnen helpen bij het krijgen van een gezond lichaam. Deze supplementen komen in andere vormen, waardoor ze ook andere functies in je lichaam hebben. Als je een specifieke klacht hebt, is het handig om te weten welk soort vezel supplement je hierbij kan ondersteunen.

1. Inuline

Inuline valt onder de prebiotica en is erg gunstig voor de gezondheid van je darmen. Het draagt bij aan een gezonde darmflora waardoor je lichaam meer voedingsstoffen opneemt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je lichaam beter in staat is om hormonen te produceren die helpen tegen angststoornissen en je eetlust.

2. Methylcellulose

Methylcellulose wordt ook wel gebruikt als plantaardig bindmiddel in voeding en dat is precies wat deze soort vezels ook doen in je lichaam. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat je meer vocht opneemt en al snel een verzadigd gevoel in je lichaam hebt. Ook helpt het om je ontlasting aan elkaar te binden zodat je minder last hebt van diarree en obstipatie.

3. Vezel supplement: Psyllium

Deze vezels worden het meeste genoemd wanneer het om een gezonde stoelgang gaat, dus hier heb je vast al van gehoord. Net als methylcellulose helpt psyllium om je ontlasting te binden, waardoor je stoelgang soepeler verloopt. Daarnaast heeft het ook het voordeel dat het klachten van prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn kan verlichten. Het is wel belangrijk om rekening te houden met eventuele bijwerkingen zoals flatulentie en een opgezette buik. Dit verdwijnt echter nadat je stoelgang is gepasseerd.

Wat psyllium zo bijzonder maakt is dat het zowel uit oplosbare als onoplosbare vezels bestaat. Door dit vezel supplement te nemen, heb je direct baat bij de effecten van beide soorten vezels.

4. Tarwedextrine

Tarwedextrine wordt meestal in de culinaire wereld gebruikt. Het is een bijproduct dat gemaakt wordt wanneer je de gluten van tarwe scheidt. Deze oplosbare vezels zijn erg gunstig voor de maag en darmen en bevatten bovendien geen gluten, waardoor zij geschikt zijn voor mensen met een gluten intolerantie. Het helpt bij het opnemen van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Alternatieven voor een vezel supplement

voeding met veel vezels
Alternatieven voor vezel supplementen

Hoewel een vezel supplement erg gunstig is wanneer je in korte tijd veel vezels binnen wil krijgen, kan je er ook voor kiezen om meer vezels in je dieet op te nemen. Dit doe je echter niet zomaar. Het is namelijk wel belangrijk om eerst te weten waarvoor je deze vezels nodig hebt. Wil je een betere stoelgang? Dan kan je het beste kiezen voor onoplosbare vezels dan wanneer je juist je bloedsuikerspiegel wil verbeteren.

Voedingsmiddelen met oplosbare vezels:

 • Bonen
 • Kikkererwten
 • Wortels
 • Appels
 • Sinaasappels
 • Lijnzaad
 • Chiazaad
 • Gedroogde erwten

Voedingsmiddelen met onoplosbare vezels:

 • Tarwe
 • Bruine rijst (of volkoren rijst)
 • Volkoren pasta
 • Bulgur
 • Zaden en pitten
 • Verschillende soorten noten
 • Bulgur
 • Donkerkleurige bladgroenten, zoals spinazie, kool en boerenkool

Natuurlijk is de beste oplossing om beide soorten te combineren. Lukt dit echter niet, dan kan je een vezel supplement nemen voor één van de soorten die je mist. De andere soort krijg je dan gewoonweg via je dieet met vezelrijke voeding binnen.