Waarom zijn vezels belangrijk voor de darmen?

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet omdat ze bijdragen aan een gezonde spijsvertering en darmfunctie. Er zijn verschillende soorten vezels, waaronder oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vezels helpen bij het reguleren van de stoelgang door water op te nemen en de ontlasting soepel te houden.

Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vezels nodig om optimaal te functioneren. Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals peulvruchten en volkorenproducten, zijn essentieel voor het bevorderen van een evenwichtige darmflora en het ondersteunen van de dikke darmfuncties.

Wat zijn vezels?

vezel supplement psyllium veelzijdig
Vezels in supplementen werking

Wanneer je planten eet, eet je daarbij ook de celwanden van deze planten op. Denk hierbij aan granen. De celwanden van deze planten bestaan uit vezels. Vezels zijn kleine deeltjes die niet verteerd kunnen worden in onze dunne darm, waardoor ze terecht komen in de dikke darm tijdens het verteringsproces. Je kan vezels verdelen in twee typen vezels:

Oplosbare vezels

Deze vezels absorberen water waardoor ze uitzetten en meer ruimte in beslag nemen. Hierdoor vertraagt de opname van stoffen zoals cholesterol en neemt je lichaam geleidelijk voedingsstoffen op, in plaats van direct. Oplosbare vezels helpen daarom ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en, in sommige gevallen, zelfs te verlagen. Je kan oplosbare vezels vinden in bonen, lijnzaad, chiazaad, appels, sinaasappels en havermout.

Onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels nemen geen water op, maar voegen juist extra massa toe aan de inhoud van je darmen, waardoor je stoelgang dikker wordt en makkelijker door je darmen beweegt. Het helpt zowel tegen diarree als tegen obstipatie en je kan deze vezels voornamelijk in granen, noten en groene bladgroenten vinden.

Je spijsvertering is een complex samenspel waar je maag, darmen en lever de hoofdrollen in vervullen. Geholpen door goede enzymen en bacteriën zijn deze organen in staat de voeding die je tot je neemt om te zetten naar bruikbare nutriënten, en uiteindelijk energie vrij te maken voor je lichaam. F...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Welk vezel supplement is geschikt voor mij?

Naast dat je twee verschillende soorten vezels hebt, zijn er ook nog verschillende soorten vezel supplementen die je kunnen helpen bij het krijgen van een gezond lichaam. Deze supplementen komen in andere vormen, waardoor ze ook andere functies in je lichaam hebben. Als je een specifieke klacht hebt, is het handig om te weten welk soort vezel supplement je hierbij kan ondersteunen.

1. Inuline

Inuline valt onder de prebiotica en is erg gunstig voor de gezondheid van je darmen. Het draagt bij aan een gezonde darmflora waardoor je lichaam meer voedingsstoffen opneemt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je lichaam beter in staat is om hormonen te produceren die helpen tegen angststoornissen en je eetlust.

2. Methylcellulose

Methylcellulose wordt ook wel gebruikt als plantaardig bindmiddel in voeding en dat is precies wat deze soort vezels ook doen in je lichaam. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat je meer vocht opneemt en al snel een verzadigd gevoel in je lichaam hebt. Ook helpt het om je ontlasting aan elkaar te binden zodat je minder last hebt van diarree en obstipatie.

3. Vezel supplement: Psyllium

Deze vezels worden het meeste genoemd wanneer het om een gezonde stoelgang gaat, dus hier heb je vast al van gehoord. Net als methylcellulose helpt psyllium om je ontlasting te binden, waardoor je stoelgang soepeler verloopt. Daarnaast heeft het ook het voordeel dat het klachten van prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn kan verlichten. Het is wel belangrijk om rekening te houden met eventuele bijwerkingen zoals flatulentie en een opgezette buik. Dit verdwijnt echter nadat je stoelgang is gepasseerd.

Wat psyllium zo bijzonder maakt is dat het zowel uit oplosbare als onoplosbare vezels bestaat. Door dit vezel supplement te nemen, heb je direct baat bij de effecten van beide soorten vezels.

4. Tarwedextrine

Tarwedextrine wordt meestal in de culinaire wereld gebruikt. Het is een bijproduct dat gemaakt wordt wanneer je de gluten van tarwe scheidt. Deze oplosbare vezels zijn erg gunstig voor de maag en darmen en bevatten bovendien geen gluten, waardoor zij geschikt zijn voor mensen met een gluten intolerantie. Het helpt bij het opnemen van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Alternatieven voor een vezel supplement

voeding met veel vezels
Alternatieven voor vezel supplementen

Hoewel een vezel supplement erg gunstig is wanneer je in korte tijd veel vezels binnen wil krijgen, kan je er ook voor kiezen om meer vezels in je dieet op te nemen. Dit doe je echter niet zomaar. Het is namelijk wel belangrijk om eerst te weten waarvoor je deze vezels nodig hebt. Wil je een betere stoelgang? Dan kan je het beste kiezen voor onoplosbare vezels dan wanneer je juist je bloedsuikerspiegel wil verbeteren.

Voedingsmiddelen met oplosbare vezels:

 • Bonen
 • Kikkererwten
 • Wortels
 • Appels
 • Sinaasappels
 • Lijnzaad
 • Chiazaad
 • Gedroogde erwten

Voedingsmiddelen met onoplosbare vezels:

 • Tarwe
 • Bruine rijst (of volkoren rijst)
 • Volkoren pasta
 • Bulgur
 • Zaden en pitten
 • Verschillende soorten noten
 • Bulgur
 • Donkerkleurige bladgroenten, zoals spinazie, kool en boerenkool

Natuurlijk is de beste oplossing om beide soorten te combineren. Lukt dit echter niet, dan kan je een vezel supplement nemen voor één van de soorten die je mist. De andere soort krijg je dan gewoonweg via je dieet met vezelrijke voeding binnen.

Hoe kunnen vezel supplementen helpen bij het stimuleren van een gezonde darmflora?

Vezel supplementen zijn een handige manier om extra vezels aan je dieet toe te voegen en zo de gezondheid van je darmen te ondersteunen. Oplosbare vezels, zoals psyllium en inuline, lossen op in water en dragen bij aan een gezonde ontlasting. Aan de andere kant helpen onoplosbare vezels bij het bevorderen van de spijsvertering en het behouden van een gezonde dikke darm.

Door voldoende vezels binnen te krijgen, of het nu via voeding of supplementen is, kun je ervoor zorgen dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bereikt. Dit draagt bij aan een gebalanceerde darmflora en een betere stoelgang.

https://youtu.be/qvads4uy7X0
Eindelijk balans in je buik? Help je lever en darmen met de unieke formule van Digestion & Liver Support: Revolutionaire vezels, enzymen, probiotica en meer, bewezen effectief.

Wat zijn de voordelen van voldoende vezels in je dieet?

Het consumeren van 30 tot 40 gram vezels per dag biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Vezelinname ondersteunt een gezondere stoelgang en verbetert de algehele darmgezondheid. Daarnaast helpen vezels bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kunnen ze bescherming bieden tegen bepaalde ziekten, zoals diabetes type 2.

Door te kiezen voor voedingsmiddelen die natuurlijk rijk zijn aan vezels, zoals vezelrijke groenten, fruit en volkorenproducten, kun je gemakkelijk voldoen aan je dagelijkse vezelbehoefte en genieten van de vele voordelen die vezels te bieden hebben.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels en hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt?

Er zijn tal van voedingsmiddelen die boordevol vezels zitten en gunstig zijn voor een gezonde darmwerking. Denk aan peulvruchten, volkorenproducten, groenten en zaden. Deze voedingsmiddelen dragen bij aan een gebalanceerd dieet en voorzien je lichaam van de nodige voedingsvezels.

Om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt, is het belangrijk om bewust voedingsmiddelen te kiezen die vezelrijk zijn. Door bij elke maaltijd voedingsmiddelen met vezels toe te voegen, zoals bonen, haver en quinoa, kun je je vezelinname gemakkelijk verhogen.

Hoe kunnen extra vezels via supplementen een aanvulling vormen op je dagelijkse voedingspatroon?

Het nemen van vezel supplementen kan een handige manier zijn om extra vezels aan je dieet toe te voegen als aanvulling op je dagelijkse voeding. Deze supplementen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het handhaven van een regelmatige stoelgang.

Door extra vezels in te nemen, draag je bij aan een gebalanceerde inname van voedingsstoffen en vezels, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. Het is belangrijk om te variëren in vezelbronnen, zowel via voeding als supplementen, om alle voordelen van vezels te benutten.