Een gezondere leefstijl voor het tegengaan van slapeloosheid

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot slechte slaappatronen, zoals stress, een chemische disbalans in de hersenen, chronische pijnervaringen of andere onderliggende gezondheidsklachten. Het is belangrijk om een gezondere leefstijl aan te meten.

Supplementen kunnen daarbij zeker de juiste ondersteuning geven. Ze kunnen immers snel en op een verantwoorde manier slapeloosheid tegengaan. De volgende 6 voedingssupplementen hebben bewezen positieve resultaten om verbetering te bieden aan slapeloosheid.

Valeriaan als supplement

Slapeloosheid medicatie gebruiken voor beter slapen

De wortel van het kruid valeriaan heeft een kalmerende werking. Daardoor kan het effectief worden ingezet bij spanning, stress, nervositeit, maar ook bij angstige gevoelens of slapeloosheid.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de werkbare stof uit de wortel wordt toegevoegd aan voedingssupplementen. Voor verschillende symptomen kun je de supplementen veilig gebruiken en zul je naar alle waarschijnlijkheid verlichting van de klachten ervaren.

Mensen die slecht slapen en een supplement met valeriaan gebruiken, bemerken veelal dat ze sneller in slaap vallen, meer uitgerust ontwaken en minder actief zijn gedurende de nachtelijke uren.

Over het algemeen geeft dit type voedingssupplement een goede kans op een geslaagde nachtrust. Bij gematigd gebruik heeft het een volstrekt veilig werking en zijn de meeste mensen – die lijden aan slapeloosheid – er gebaat bij.

Beter slapen dankzij lavendel

Een volgend effectief middel tegen slapeloosheid, is de plant lavendel. Ook deze plant is als supplement verkrijgbaar. Vrijwel iedereen is bekend met de rustgevende werking van lavendel, waardoor het veelvuldig wordt toegevoegd aan zeep en ontspanningskaarsen.

Lavendel springt bij menigeen gelijk in gedachten, als je spreekt over kalmerende geuren. Om deze reden wordt lavendel verwerkt in oliën en supplementen, om zo de mentale en de fysieke gezondheid te verbeteren van mensen die moeite hebben met ontspannen of in slaap vallen.

Je kunt de plant oraal tot je nemen als olie of als voedingssupplementen in de vorm van capsules. Aromatherapie is uiteraard ook een geliefde methode om de rustgevende effecten van lavendel gewaar te laten worden.

Kortom, lavendel is een effectieve, natuurlijke remedie om de effecten van slapeloosheid te verzachten. Je zult hierdoor veel sneller tot rust komen en hopelijk ‘s nachts slapen als een roos.

Slapeloosheid tegengaan met magnesium

Magnesium is een mineraal dat effect heeft op tal van lichaamsfuncties, zoals de spieren, de botten, het hart en de hersenen. Uiteindelijk heeft elke individuele cel in je lichaam baat bij dit mineraal.

Dus als je je erg vermoeid voelt, doe je er verstandig aan om magnesium in te nemen. Dit verhelpt slapeloosheid, doordat zowel je hersenen als je lichaam meer ontspannen worden. Hierdoor val je eenvoudiger in slaap en krijg je een betere nachtrust.

Daarnaast is magnesium een doeltreffend middel voor het herstel van het zenuwstelsel en de hersenfuncties. De melatoninespiegel neemt toe in de hersenen bij een gelijkmatig gebruik van dit mineraal.

Niet enkel je slapeloosheid kan daardoor worden verholpen; ook zal je lichaam de andere gezondheidsvoordelen van magnesium. Klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, stemmingswisselingen en vermoeidheid zullen afnemen als je voldoende magnesium tot je neemt.

Verhoog de inname van zink

Een effectief voedingssupplement dat gelinkt is aan het verhelpen van slapeloosheid, is het mineraal zink. Veel mensen hebben ongemerkt een tekort hieraan, waardoor het lichaam vermoeid raakt.

Des te hoger de zinkdeficiëntie, des te waarschijnlijker is het dat je moeilijk in slaap valt en een onrustig slaappatroon ontwikkelt. Zink draagt bij aan herstel van depressie, verkoudheid, zweren en tal van andere fysieke klachten.

Kortom, zink is een essentieel mineraal om als voedingssupplement tot je te nemen, om slapeloosheid te bestrijden en je lichaam weer fit en energiek te maken. De effectieve werking is wetenschappelijk bewezen, dus het loont zeker om meer zink tot je te nemen als je last hebt van een verstoord slaapritme. Slaap lekker supplementen en het mineraal zink gaan immers hand in hand.

Het slaapverwekkende aminozuur glycine

Slapeloosheid tips beter slapen voedingssupplementen

Een minder bekend voedingssupplement dat bijdraagt aan bevordering van voldoende nachtrust, is het aminozuur genaamd “glycine”. Bijna alle functies in je lichaam worden door dit aminozuur ondersteunt.

Het is dus niet verwonderlijk dat dit aminozuur onder andere zorgt voor het waarborgen van een goed slaapritme.

Het bevordert alsmede een goede hersenfunctie, waardoor je lichaam beter tot rust kan komen. Bij gebruik van een voedingssupplement met glycine, kun je mogelijk beter ontspannen, gemakkelijker in slaap vallen en rustiger de nacht doorkomen.

Ook voel je je overdag een stuk productiever, doordat je minder last hebt van vermoeide periodes. Je voelt je vaak voor langere tijd opgewekt en energiek, wat bijdraagt aan een positiever zelfbeeld.

Voedingssupplementen met glycine zijn zeker de moeite waard om je in te verdiepen wanneer je te kampen hebt met periodes van slapeloosheid.

Het slaaphormoon melatonine

Als je last van slapeloosheid hebt, dan kan het hormoon melatonine helpen om meer balans in je lichaam te brengen. Wanneer je dit slaaphormoon op het juiste moment inneemt, kan het bijdragen aan versneld in slaap vallen en een verbeterde slaapkwaliteit gedurende de nacht.

Je dient het daarvoor vlak voordat je naar bed gaat in te nemen, zodat je de effecten van melatonine optimaal kunt ervaren. Je kunt het middel voor langere tijd gebruiken, zonder dat het effect ervan vermindert.

Net zoals dat geldt voor alle voedingssupplementen, is het raadzaam om eerst een medisch specialist te raadplegen, alvorens je besluit om het toe te voegen aan jouw dieet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoals vermeld staat in de bijsluiter of op de verpakking, mag nooit overschreden worden.

Voedingssupplementen die slapeloosheid tegengaan samengevat

Tegenwoordig zijn er tal van voedingssupplementen in Nederland te koop die jou kunnen ondersteunen in het verkrijgen van een fijne nachtrust. Uiteraard is het belangrijk om goed te overwegen welke middelen je hiervoor wilt gebruiken.

Lang niet alles werkt gelijk optimaal voor jouw situatie. Zorg er eerst voor dat je een goed beeld hebt van hetgeen mogelijk ten grondslag ligt aan de slapeloosheid. Zo kun je vaststellen welk voedingssupplement mogelijk het meest effectief zal zijn.

Uiteraard zijn de 6 voedingssupplementen die hierboven beschreven staan, ook heel eenvoudig met elkaar te combineren voor een nog sterker resultaat. Vaak zal er enige tijd overheen gaan, voordat de middelen werkelijk aanslaan en je een duidelijke verbetering opmerkt in je slaappatroon.

Bedenk bij welke supplementen je de meeste baat zult hebben en onderzoek wat de uiteindelijke werking voor je kan betekenen. Bespreek dit vervolgens met een medisch specialist, zoals een arts of diëtist. Een verbeterd slaapritme én circadiaan ritme zullen daardoor beide haalbaar worden.