Wat is vitamine B17?

vitamine B17 gezond of ongezond

Vitamine B17 wordt ook wel laetrile genoemd. Het is een zogenoemde metavitamine. Dit houdt in dat je lichaam er niet sterk op reageert wanneer je er een tekort van hebt, maar dat het wel gezondheidsvoordelen en functies bevat die goed zijn voor je lichaam. Officieel is het ook geen vitamine, maar het wordt wel vaak zo genoemd. Laetrile werd ontdekt door Dr. Ernst Krebs die ervan overtuigd was dat deze vitamine de oplossing voor kanker zou zijn. Inmiddels is bewezen dat dit onjuist is.

Wanneer je vitamine B17 binnenkrijgt, breekt je lichaam deze af in drie verschillende stoffen: waterstofcyanide, benzaldehyde en prunasine. Verschillende enzymen in het lichaam breken het waterstofcyanide af tot een minder giftige stof genaamd thiocyanaat.

Uit vroegere theorieën is zou zijn gebleken dat het waterstofcyanide effectief was bij het bestrijden van kanker. Er waren hier vier verschillende theorieën voor, maar tot nu toe zijn alle vier onwaar gebleken. Twee theorieën focusten zich op het feit dan cyanide giftig is en daardoor de kankercellen zou afbreken. Eén theorie gaf aan dat kanker juist zou ontstaan door een tekort aan vitamine B17 en dat het nemen van deze vitamine de kanker zou verhelpen. De laatste theorie vond dat cyanide de kankercellen juist heel zuur zou maken, waardoor het lichaam ze automatisch afbreekt.

Hoe gezond je levensstijl ook is: soms kan je immuunsysteem een extra boost gebruiken. Wanneer je een lagere weerstand ervaart kan een aanvulling op je dagelijkse multivitamine je weerstand dan net dat extra zetje geven waar jij je beter bij voelt. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Immune...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Gezondheidsvoordelen van vitamine B17

Ondanks dat vitamine B17 geen effect heeft op kankercellen, blijkt uit onderzoek dat het wel andere gezondheidsvoordelen kan hebben voor het lichaam. Wel is belangrijk om hierbij te onthouden dat deze onderzoeken erg klein waren en er mogelijk meer bewijs nodig is om de claims te kunnen bevestigen.

1. Vitamine B17 is goed voor je immuunsysteem

Amygdaline, een stofje dat voorkomt in vitamine B17, zou je immuunsysteem kunnen versterken waardoor zij beter in staat zijn om schadelijke cellen of ziekmakers te kunnen bevechten.

2. Het kan pijn verhelpen

Uit verschillende onderzoeken met dieren is gebleken dat het nemen van vitamine B17, of amygdaline, zou helpen bij het verlichten van pijn. Vooral chronische ziekten, zoals artrose, zouden hier meer voordelen uit halen. Dit is echter nog niet op mensen getest, waardoor we niet zeker weten of de effecten op mensen hetzelfde zijn.

3. Het kan je bloeddruk verlagen

Amygdaline zou helpen bij het verlagen van je bloeddruk. Zowel de systolische waarde (de bovenste waarde) als de diastolische waarde (de onderste waarde) hebben hier profijt van. Uit onderzoek is gebleken dat de amygdaline het meeste effect heeft wanneer je deze samen met vitamine C inneemt.

Is het nemen van vitamine B17 veilig?

amygdaline ongezond in grote hoeveelheden

In veel landen, waaronder Nederland, is de verkoop van vitamine B17 verboden. Dit komt omdat deze stof veel schadelijke bijwerkingen kan hebben. Dit komt door het waterstofcyanide in deze vitamine. Wanneer je deze vitamine uit je voeding haalt, kan het weinig tot geen kwaad, maar wanneer je het als supplement neemt, kan je last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Leverschade
  • Duizeligheid
  • Blauwachtige huid als gevolg van een zuurstoftekort
  • Extreem lage bloeddruk

Deze bijwerkingen worden erger wanneer je grotere hoeveelheden van deze stof binnenkrijgt, zoals via een supplement of direct uit de pitten van abrikozen of perziken.

Vitamine B17 komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Het zit voornamelijk in noten, zoals amandelen, maar het komt ook voor in rauwe bonen, zaden en pitten. De hoeveelheid vitamine B17 hierin is echter verwaarloosbaar en heeft vrijwel geen effect op het lichaam. Sowieso verkopen supermarkten alleen zoete amandelen, welke veilig zijn om te eten. Bittere amandelen zijn echter schadelijker. Hiervan mag je slechts zo’n 6 tot 10 stuks van eten.

Conclusie

Er is veel verdeelde informatie over vitamine B17 te vinden online, en het is belangrijk om daarbij op zoek te gaan naar betrouwbare bronnen. Uiteindelijk heeft het gebruik van vitamine B17 vrijwel geen effecten op kanker en je algemene gezondheid. Wel kan het flink nare effecten hebben doordat het waterstofcyanide bevat.

Het is dus verstandig om geen vitamine B17 supplementen te nemen, maar om deze vitamine alleen uit de voeding te halen die het van nature bevat, zoals zaden, pitten en noten.