Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn hulpmiddelen die essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen bevatten. Voedingssupplementen kun je gebruiken ter aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet. Een supplement kan voorkomen in de vorm van capsules, tabletten, pillen, druppels en poeders.

Waar zijn voedingssupplementen goed voor?

Voedingssupplementen zijn goed voor het snel kunnen aanvullen van jouw voedingspatroon met benodigde voedingsstoffen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer je een voedingsstoftekort hebt. Ook mensen (zoals sporters) die veel van hun lichaam vergen, kunnen baat bij suppletie hebben.

Welke supplementen heb ik nodig?

Welke supplementen je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Enkele factoren die bepalend zijn voor het soort voedingssupplement dat je nodig hebt, zijn onder meer: Je levensstijl, mogelijke voedingsstoftekorten en eventuele onderliggende ziekten. Om vast te kunnen stellen welk supplement je nodig hebt, is het raadzaam om een voedingsdeskundige zoals een diëtist te raadplegen.

Zijn vitaminesupplementen goed of slecht?

Supplementen met vitaminen kunnen erg handig zijn wanneer je een vitaminetekort moet verhelpen. Als je kwalitatief hoogwaardige vitaminesupplementen op de juiste manier gebruikt, dan zijn ze niet slecht voor je gezondheid [1]. Daarbij is het van belang om te kijken welke ingrediënten en hulpstoffen een vitaminesupplement bevat. Overschrijd daarnaast nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een voedingssupplement. Je vindt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in de bijsluiter of op de verpakking.

Vervangt een voedingssupplement gezonde voeding?

Voedingssupplementen vervangen nooit een gezond en gevarieerd voedingspatroon [2]. Je kunt ze zien als een hulpmiddel. Kies er altijd voor om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen. Desalniettemin kan een supplement effectief zijn voor mensen die snel voedingsstoftekorten moeten verhelpen. Een medisch specialist kan jou daarin adviseren.

Welke supplementen voor spieropbouw?

Het opbouwen van spieren kan versneld worden met de juiste supplementen [3]. Bekende sportsupplementen die bijdragen aan meer spieropbouw, zijn voedingssupplementen met eiwitten, aminozuren, creatine en koolhydraten. Ze zorgen voor een sneller herstel van spierscheurtjes en kunnen resulteren in meer kracht [4]. Dit komt de opbouw van jouw spieren ten goede.

Welke supplementen werken echt?

Of bepaalde supplementen werken, hangt af van veel factoren. Wanneer je kiest voor een betrouwbaar merk dat hoogwaardige grondstoffen gebruikt en geen schadelijke toevoegingen inzet, dan kun je er veelal van uitgaan dat het desbetreffende supplement goed werkt. Raadpleeg idealiter eerst een medisch specialist om er zeker van te zijn dat een voedingssupplement echt goed voor jou werkt.

Welke supplementen zijn goed voor de ogen?

Supplementen die goed voor jou ogen zijn, worden veelal gekenmerkt door voedingsstoffen die belangrijk voor de ooggezondheid zijn [5]. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om de volgende voedingsstoffen: Vitamine A, vitamine B2, zink, omega 3-vetzuur, vitamine C en vitamine E. Voedingssupplementen voor de ogen bevatten doorgaans een of meerdere van deze vitaminen en mineralen.

Welke voedingssupplementen helpen bij afvallen?

Voedingssupplementen die helpen bij afvallen, hebben doorgaans één ding gemeen: Ze verhogen jouw metabolisme. Er zijn een aantal voedingsstoffen in supplementen die jouw metabolisme ondersteunen en daarmee kunnen resulteren in afvallen. Het gaat daarbij om de B-vitamines, vitamine D, calcium, ijzer en magnesium.

Waarom is het ene supplement beter dan het andere?

Of het ene supplement beter dan het andere is, heeft voornamelijk te maken met de ingrediënten die gebruikt worden. Niet alleen speelt de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten een grote rol; ook het vermijden van overbodige vulmiddelen en schadelijke toevoegingen komt de kwaliteit van een supplement ten goede.

Referenties wetenschappelijke publicaties