Alle vitaminen en mineralen informatie, weetjes en tips

Vitaminen en mineralen informatie, tips en weetjes

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen. Dat is positief, aangezien voldoende mineralen en vitaminen consumeren noodzakelijk is voor een goede gezondheid. Maar wat zijn vitaminen en mineralen precies en wat is hun werking? Een terechte vraag! Met behulp van deze sectie op Supplementen.nl geven wij daar graag antwoord op.

Op deze pagina vind je namelijk een overzicht waarin elke vitamine en ieder mineraal te vinden is. Door te klikken op een mineraal of een vitamine die onderstaand vermeld is, kun je meer informatie over deze bouwstenen van jouw lichaam inwinnen.

Het eerste deel van deze pagina bevat een lijst bestaande uit alle vitaminen op een rij. Vervolgens zie je in het tweede deel alle mineralen op een rij vermeld staan. Tot slot bestaat het laatste deel van deze pagina uit globale vitaminen en mineralen informatie.

Alle vitaminen op een rij

Alle vitaminen op een rijWist je dat er zowel vetoplosbare vitaminen, evenals wateroplosbare vitaminen bestaan? Alle vetoplosbare vitaminen op een rij zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K en bèta-caroteen (wordt in het lichaam omgezet in vitamine A). Vitaminen die vetoplosbaar zijn, worden – zoals de naam al doet vermoeden – het beste door het lichaam opgenomen wanneer zij in aanraking komen met olie of vet. Ook kunnen vetoplosbare vitaminen in beperkte mate door jouw lichaam opgeslagen worden.

Daarentegen kunnen wateroplosbare vitaminen niet in het lichaam opgeslagen worden (vitamine B12 is echter een uitzondering). Alle wateroplosbare vitaminen op een rij zijn vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B11 en vitamine B12. Een overschot aan vitaminen die wateroplosbaar zijn, verlaat jouw lichaam middels de urine. Het komt dus zelden voor dat je een teveel aan wateroplosbare vitaminen in jouw lichaam hebt. Een tekort aan deze vitaminen kan logischerwijs wél plaatsvinden.

Jouw lichaam gebruikt vitaminen voor tal van lichaamsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan vitaminen tegen vermoeidheid, welke effectief gebleken zijn bij mensen met een vitaminetekort (waaronder vitamine B12). Vitaminetekorten kunnen immers niet alleen leiden tot vervelende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, een gebrek aan focus en geheugenverlies; ze kunnen ook resulteren in levensgevaarlijke aandoeningen.

Wij hebben daarom alle vitaminen op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel meer informatie kunt inwinnen over de werking, de gezondheidsvoordelen en de mogelijke gevaren van alle vitaminen. Op die manier kun je op een verantwoorde wijze achterhalen of je voldoende vitaminen binnenkrijgt middels jouw dieet en of je mogelijk vitaminesupplementen nodig hebt om een tekort aan vitaminen te bestrijden.

Overzicht van alle vitaminen

Hieronder zie je alle vitaminen op een rij vermeld staan. Wil je meer weten over een bepaalde vitamine? Klik op de knop en je wordt doorgestuurd naar de bijbehorende pagina met informatie over de desbetreffende vitamine.

 1. Vitamine A
 2. Vitamine B1
 3. Vitamine B2
 4. Vitamine B3
 5. Vitamine B5
 6. Vitamine B6
 7. Vitamine B8
 8. Vitamine B11
 9. Vitamine B12
 10. Vitamine C
 11. Vitamine D
 12. Vitamine E
 13. Vitamine K
 14. Bèta-caroteen

Alle mineralen op een rij

Alle mineralen op een rijDat vitaminen en mineralen belangrijk voor een goede gezondheid zijn, staat onomstotelijk vast. Bovenstaand heb je alle vitaminen op een rij gezien. In dit tweede deel van deze pagina zoomen wij nader in op alle mineralen. Per slot van rekening kan een tekort aan mineralen ten koste van een vitaal en gezond leven gaan.

Naast mineralen kijken we alsmede naar de spoorelementen die je nodig hebt. Spoorelementen en mineralen zijn namelijk niet exact hetzelfde, maar desalniettemin zijn er veel overeenkomsten tussen beide.

Het verschil zit hem voornamelijk in de scheikundige samenstelling van mineralen en spoorelementen. Tevens heb je van spoorelementen minder nodig dan van mineralen. Dit betekent dus niet dat je jezelf niet hoeft te focussen op de inname van voldoende spoorelementen. Ze zijn namelijk net zo belangrijk voor jouw gezondheid als mineralen.

Welke mineralen zijn er zoal? Om ter verduidelijking alle mineralen op een rij te zetten: Chloride, calcium, fosfor, magnesium, natrium en kalium.

Ook is het goed om te weten welke spoorelementen er zijn. Dit zijn chroom, koper, molybdeen, seleen, mangaan, ijzer, jodium en zink en fluoride.

Overzicht van alle mineralen en spoorelementen

Hieronder zie je alle mineralen op een rij vermeld staan. Daarnaast zijn de spoorelementen in het overzicht geplaatst. Wil je meer weten over een bepaald mineraal of spoorelement? Klik op de knop en je wordt doorgestuurd naar de bijbehorende pagina met informatie over het desbetreffende mineraal (of spoorelement).

 1. Calcium
 2. Chroom
 3. Chloride
 4. Fluoride
 5. Fosfor
 6. IJzer
 7. Jodium
 8. Kalium
 9. Koper
 10. Magnesium
 11. Mangaan
 12. Molybdeen
 13. Natrium
 14. Seleen
 15. Zink

Natuurlijke vitaminen en mineralen in voeding

Voeding met deze natuurlijke voedingsstoffenVoeding die rijk aan natuurlijke vitaminen en mineralen is, vormt de beste bron om tegemoet te komen aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen van jouw lichaam. Daarbij is het belangrijk om gezonde, natuurlijke voedingsmiddelen met elkaar af te wisselen. Met andere woorden, een gezond en gevarieerd dieet zou als de basis van een goede gezondheid gezien moeten worden.

Gelukkig is het voor de meesten onder ons in Nederland niet moeilijk om aan voeding te komen die veel natuurlijke vitaminen en mineralen bevat. Idealiter kies je voor verse, biologische voedingsmiddelen die je bijvoorbeeld op de markt of in de supermarkt koopt. Deze soorten voeding bevatten veelal de meeste vitaminen en mineralen. Wanneer voedsel te lang bewaard wordt, gaat dit ten koste van alle goede voedingsstoffen die het bevat.

Ben je benieuwd welke voeding veel natuurlijke vitaminen en mineralen bevat? Vitaminerijke voedingsmiddelen zijn onder andere broccoli (vitamine C), amandelen en zonnebloempitjes (vitamine E), wortels (bèta-caroteen), zalm en rundvlees (vitamine B12) en aardappelen (vitamine B6). Zo zijn er nog tal van andere gezonde soorten voeding die veel vitaminen bevatten. Klik in het bovenstaande “alle vitaminen op een rij”-overzicht op een vitamine om meer te weten te komen over voedingsmiddelen die rijk aan de desbetreffende vitamine zijn.

Ook mineraalrijke voedingsmiddelen mogen natuurlijk niet vergeten worden. Mineralen en spoorelementen zijn immers – net zoals vitaminen – de bouwstenen van ons lichaam. Voedingsmiddelen die veel natuurlijke mineralen bevatten, zijn onder andere: Donkergroene bladgroenten (magnesium, calcium, ijzer en koper), bonen (zink, ijzer, koper en magnesium), paddenstoelen (seleen, natrium en zink) en kaas (fosfor, calcium en koper). Klik in het bovenstaande “alle mineralen op een rij”-overzicht op een mineraal of spoorelement om meer te weten te komen over voedingsmiddelen die rijk aan het desbetreffende spoorelement of mineraal zijn.

Vitaminen en mineralen supplementen

Veelgebruikte vitaminen en mineralen supplementen voor een gezond levenNaast natuurlijke vitaminen en mineralen in voeding, zijn er ook tal van vitaminen en mineralen supplementen beschikbaar. Deze supplementen kunnen voor sommige mensen ideaal zijn ter aanvulling op hun dieet – bijvoorbeeld wanneer wij een vitaminetekort of mineraaltekort hebben. Het is belangrijk om te vermelden dat vitaminesupplementen en mineraalsupplementen enkel in overleg met een medisch specialist gebruikt moeten worden. Op die manier voorkom je een overdosis of een te lage dosering.

Supplementen met vitaminen en mineralen zijn er in allerlei soorten en doseringen. Wanneer het aankomt op vitaminesupplementen, zijn er onder andere multivitaminen. Een kwalitatief hoogwaardig multivitamine supplement bevat doorgaans alle essentiële vitaminen in de juiste dosering. Er zijn echter ook vitaminen supplementen die één bepaalde vitamine bevatten. Deze supplementen zijn effectief om een specifiek vitaminetekort te verlagen dan wel te bestrijden.

Tevens zijn er in Nederland veel supplementen met mineralen te koop. Heb je bijvoorbeeld een calciumtekort of een magnesiumtekort? Dan kan het gebruikmaken van een calciumsupplement of magnesiumsupplement een doeltreffende wijze zijn om een mineraaltekort te verhelpen. Ook hierbij geldt: supplementen met mineralen zou je enkel ter aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet dienen te gebruiken. En logischerwijs altijd in overleg met een voedingsdeskundige, zoals een diëtist.

Kortom, vitaminen en mineralen supplementen kunnen ideaal zijn om voedingsstoftekorten te reduceren. Houd daarbij in gedachten dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Je kunt beter iets meer geld uitgeven aan een hoogwaardig vitaminesupplement of magnesiumsupplement, zodat je een tekort aan vitaminen en mineralen snel en efficiënt kunt aanpakken.

Vitaminen en mineralen tabel met aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In de onderstaande vitaminen en mineralen tabel vind je alle mineralen en alle vitaminen met de daarbij behorende aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De Gezondheidsraad heeft de desbetreffende voedingsnormen voor vitaminen en mineralen in 2018 gepubliceerd.

Daarnaast is het goed om te vermelden dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gelinkt wordt aan volwassenen. Daarbij is er onderscheid gemaakt tussen geslacht en enkele leeftijdscategorieën (mits noodzakelijk). Ben je benieuwd naar diepgaande vitaminen en mineralen informatie? Klik dan in het bovenstaande overzicht op een mineraal of vitamine waar je meer informatie over wilt inwinnen.

Tevens bevat de vitaminen en mineralen tabel enkele eenheden die extra toelichting nodig hebben. Zo staat μg/dag voor het aantal microgram per dag. De eenheid mg/MJ staat voor het aantal milligram per megajoule (grootheid van energie). Wanneer er mg/MJ gebruikt wordt, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid afhankelijk van de energiebehoefte die je iedere dag hebt.

Tot slot zie je in de tabel met alle mineralen en alle vitaminen bij sommige voedingsstoffen een sterretje (*) staan. In dat geval gaat het om de zogeheten “adequate inname” en niet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De adequate inname kan feitelijk gezien worden als het niveau van inname die tegemoet komt aan de behoefte van vrijwel alle mensen in een bepaalde groep.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle vitaminen

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle mineralen

Lees ook onze meest recente artikelen over vitaminen