Wat zijn supplementen?

Het woord supplement staat letterlijk voor aanvulling. Supplementen vormen dus een aanvulling op wat je dagelijks al eet en/of drinkt. Ze zijn namelijk geen vervanging van voeding, slechts een ondersteuning hiervan. Er bestaan verschillende soorten supplementen die je in twee categorieën kan splitsen. Zo heb je sportsupplementen en voedingssupplementen. Pas dan kan je antwoord krijgen op de vraag “Wat doen supplementen?”.

wat doen supplementen: er bestaan verschillende soorten

Voedingssupplementen zijn aanvullingen op je dagelijkse voeding in de vorm van pillen, poeders, capsules of drankjes[1]Voedingscentrum. (z.d.-d). Voedingssupplementen. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspxl. Ze bevatten vitamines, mineralen of een combinatie van beiden. In het laatste geval spreken we vaak van multivitaminen. De stoffen die in deze supplementen zitten hebben hetzelfde effect als de voedingsstoffen die je uit je voeding haalt, alleen dan met een hogere concentratie. Ook neemt je lichaam deze concentraties vaak beter op dan wanneer het in je voeding zit.

Sport vormt een aanzienlijk deel van een gezond, actief leven. Door jezelf doelen te stellen en actief te werken aan je gezondheid blijft niet alleen je lichaam, maar ook je geest fit. Daag jezelf uit. Wij supporten je sportieve ambities - op de natuurlijke manier. Energy & Sport Support o...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Sportsupplementen werken ook als aanvulling op je dagelijkse voeding. Het doel hiervan is echter niet om extra vitamines te leveren, maar juist om je sportprestaties te verbeteren[2]Sportsupplementen. (z.d.). InfoNu. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/100924-sportsupplementen.html. De meeste sportsupplementen komen in poedervorm en kan je toevoegen aan een drankje, zoals een proteïne shake. Er bestaan ook pilletjes en capsules met een geconcentreerde hoeveelheid van een bepaalde stof, zoals cafeïne en aminozuren. Sportsupplementen worden vooral gebruikt door sporters en bodybuilders.

In deze tekst focussen we ons vooral op voedingssupplementen. Wil je meer weten over sportsupplementen? Kijk dan hier!

Wat doen supplementen?

Mensen gebruiken supplementen vanwege allerlei redenen. Sommigen willen beter slapen terwijl anderen juist hun hersenen willen ondersteunen tijdens het werken. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. In sommige gevallen heeft je lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Dit kan komen doordat je lichaam niet voldoende voedingsstoffen kan opnemen, of omdat je toevallig extra voedingsstoffen nodig hebt. In dat geval is het belangrijk om te weten wat doen supplementen en hoe je deze het beste kan gebruiken.

Waarom supplementen gebruiken?

In principe kan iedereen gewoon supplementen gebruiken. Dit is afhankelijk van welk doel je hebt en welke supplementen je daarvoor gebruikt. Er bestaan ook groepen mensen die het risico lopen een vitamine- of mineralentekort op te lopen. Dit noemen we risicogroepen. Groepen die sneller supplementen nodig hebben zijn:

  • Zwangere mensen of mensen die borstvoeding geven
  • Mensen met een eetstoornis
  • Mensen die last hebben van malabsorptie
  • Personen met darmziekten zoals de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa
  • Mensen met een alcoholverslaving
  • Kleine kinderen tot 4 jaar
  • Baby’s die borstvoeding krijgen

Deze personen hebben om verschillende redenen meer voedingsstoffen nodig, of kunnen de voedingsstoffen uit hun dagelijkse voeding niet goed opnemen. Om dan toch gezond te blijven en je lichaam te ondersteunen, komen supplementen goed van pas.

Wat doen supplementen voor je vitaliteit en gezondheid?

Wat doen supplementen: Kan je zomaar supplementen slikken?

Het is natuurlijk heel makkelijk om bij een winkel supplementen te kopen en deze te slikken. Je moet hierbij echter wel goed letten op welke supplementen je neemt en of ze passen bij je doel. Bij een vitaminetekort of behoefte aan supplementen gaat het vaak namelijk om specifieke vitaminen en mineralen. Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt van vitaminen en mineralen die het meeste geslikt worden en waarom deze vaak gebruikt worden. Weet je niet zeker welke supplementen je nodig hebt? Dan kan je je bloed laten onderzoeken bij de huisarts om te kijken of je een tekort hebt. Dan weet je gelijk welke supplementen je daarvoor kan gebruiken.

visolie is een grote bron van omega 3 vetzuren

1. Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor het opnemen van calcium uit de voeding op te nemen[3]Apotheek.nl. (z.d.-d). Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-d. Daarnaast draagt vitamine D bij tot de normale werking van het immuunsysteem*. Je lichaam kan in kleine hoeveelheden vitamine D aanmaken door blootstelling aan zonlicht, maar ondersteuning uit voeding of supplementen is ook nodig.

Te weinig vitamine D kan een risico vormen voor botontkalking. Het is daarom belangrijk dat risicogroepen voor een vitamine D tekort hier extra supplementen voor nemen. Deze risicogroepen zijn zwangere mensen, kinderen tot 4 jaar, mensen die weinig in de zon komen, mensen met een donkere huidskleur, vrouwen van 50+ en mannen van 70+.

Kan je zomaar supplementen slikken? Lees hier meer over vitamine D.

2. Wat doen supplementen: Magnesium

Magnesium speelt een rol bij het behouden van sterke spieren en een goed geheugen*. Het speelt daarbij ook een rol bij wel meer dan 300 verschillende processen in je lichaam. Magnesium is daarbij gunstig voor een goede geestelijke balans*. Juist hierom wordt het veel gebruikt tegen stress en voor ontspanning[4]Krukkeland, A. (2022, 17 februari). Vitamine D Supplement van het Jaar 2022 | NPN. NPN info. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van … Continue reading.

Een magnesiumtekort komt in Nederland vrijwel niet voor. Toch is dit een populair supplement vanwege de ontspannende eigenschappen. Het wordt veel gebruikt bij ontspannende supplementen, maar ook bij supplementen die je helpen met slapen.

3. Kurkuma

Kurkuma is een geelgekleurd kruid dat ook veel in de keuken gebruikt wordt. Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine die ook voor de gele kleur zorgt. Het is tegenwoordig een erg populair supplement en in 2019 werd het zelfs uitgeroepen tot het supplement van het jaar[5]Krukkeland, A. (2022, 17 februari). Vitamine D Supplement van het Jaar 2022 | NPN. NPN info. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van … Continue reading. Kurkuma draagt namelijk bij aan een goede bloedsomloop, botten en spieren**. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend**.

Kurkuma is geen essentiële stof voor ons lichaam, dus een tekort hiervan komt niet voor. Wel wordt het dus veel gebruikt vanwege bovenstaande eigenschappen.

4. Wat doen supplementen: Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA)[6]Voedingscentrum. (z.d.-d). Omega 3. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspxSeveral. DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk* en dragen bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed*.

Deze vetzuren zijn goed voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast zijn ze ook goed voor de hersenen. Het is handig voor mensen met hart- en vaatziekten om te gebruiken, maar ook voor zwangere mensen. Het is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van het netvlies van het kind.

*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie
**: Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Korte samenvatting – Wat doen supplementen?

Supplementen zijn een aanvulling op wat je dagelijks eet en drinkt. Je kan ze onderverdelen in twee categorieën: voedingssupplementen en sport supplementen. Mensen kunnen voedingssupplementen om verschillende redenen gebruiken. Zo heb je mensen die beter willen slapen en mensen die hun sportprestaties willen verbeteren. Ook zijn er mensen die supplementen moeten slikken op advies van hun huisarts, wanneer zij zelf te weinig voedingsstoffen kunnen opnemen bijvoorbeeld.

Het is zeker mogelijk om supplementen te slikken, maar het is handiger om dit te doen op basis van de behoefte van je lichaam. Wat is het doel dat je wil bereiken, of heb je een voedingsstoffen tekort? Zoek dit eerst uit voor je aan supplementen begint. Het is ook altijd handig om te kijken naar populaire supplementen van dit moment. De 4 populairste supplementen van 2022 zijn vitamine D, magnesium, kurkuma en omega-3 vetzuren. Deze hebben elk een eigen functie en gebruik.

Krijg meer inzicht over een vitamine D tekort en wanneer je risico loopt

Referenties

Referenties
1 Voedingscentrum. (z.d.-d). Voedingssupplementen. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspxl
2 Sportsupplementen. (z.d.). InfoNu. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/100924-sportsupplementen.html
3 Apotheek.nl. (z.d.-d). Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-d
4 Krukkeland, A. (2022, 17 februari). Vitamine D Supplement van het Jaar 2022 | NPN. NPN info. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.npninfo.nl/nieuws-en-persberichten/persbericht/vitamine-d-supplement-van-het-jaar-2022/
5 Krukkeland, A. (2022, 17 februari). Vitamine D Supplement van het Jaar 2022 | NPN. NPN info. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.npninfo.nl/nieuws-en-persberichten/persbericht/vitamine-d-supplement-van-het-jaar-2022/
6 Voedingscentrum. (z.d.-d). Omega 3. Geraadpleegd op 14 oktober 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspxSeveral