Voeding & Diëten

Gezonde voeding is van cruciaal belang voor een goede gezondheid en vitaliteit. Het vormt de basis van ons welzijn - zowel lichamelijk als geestelijk. Voeding helpt ons namelijk om een gezond gewicht te behouden en vermindert daarnaast het risico op diabetes type 2, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Alsmede reduceert de juiste voeding de kans op het ontwikkelen van verschillende hart- en vaatziekten. Laten we daarom eens nader inzoomen op het belang van gevarieerde en gezonde voeding.

Het belang van gezonde voedingsmiddelen

Gezonde voeding eten is belangrijkGezonde en gevarieerde voeding leidt tot veel gezondheidsvoordelen. Als we gezond eten, slapen we beter, hebben we meer energie en beschikken we over een betere concentratie - en dit alles resulteert in een gezonder, gelukkiger leven. Gezond eten moet een plezierige sociale ervaring zijn. Als kinderen en jongeren goed eten en drinken, krijgen ze vrijwel alle essentiële voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben voor een goede groei en ontwikkeling.

Tevens ontwikkelen zij op die manier een voortreffelijke relatie met voeding die gezond voor hen is. Daar zullen zij gedurende de rest van hun leven veel profijt van hebben! Niet alleen kinderen, maar ook ouderen hebben veel baat bij gezond eten. Een gevarieerd dieet zorgt immers voor het binnenkrijgen van voldoende stoffen die je nodig hebt om op een latere leeftijd goed te kunnen blijven functioneren. Nu we weten wat het belang van het consumeren van de juiste voedingsmiddelen is, zullen we onderstaand nader ingaan op hetgeen onder gezonde voeding valt en waarom.

Wat is gezonde voeding en waarom?

Bij gevarieerd en gezond eten gaat het veelal niet om het vermijden van voedsel - het gaat om het nuttigen van een grote verscheidenheid aan voeding in de juiste hoeveelheden om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Er zijn geen afzonderlijke voedingsmiddelen die je puur en alleen moet eten of dieetschema’s die je moet volgen om gezond te eten. Je moet er in feite gewoon voor zorgen dat je de juiste balans tussen verschillende voedingsmiddelen waarborgt.

Hoewel alle natuurlijke voedingsmiddelen in een gezond dieet kunnen worden opgenomen, zal dit logischerwijs niet het geval zijn voor mensen met speciale, medische diëten. Zij moeten immers bepaalde stoffen vermijden, aangezien dit juist voor gezondheidsklachten kan zorgen. Gezond voedsel voor kinderen en jongeren moet altijd een scala aan interessante en smakelijke gerechten bevatten die een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet kunnen vormen, in plaats van hen bepaalde voedingsmiddelen en dranken te ontzeggen. Dit kan natuurlijk ook gelden voor jongvolwassenen, volwassenen en ouderen.

Essentiële voedingsstoffen in voeding

Essentiële voedingsstoffen voor een goede gezondheidDoor een uitgebalanceerd dieet te volgen, krijgen we alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor een gezond leven. Deze voedingsstoffen omvatten met name eiwitten, vitaminen, calcium, verschillende mineralen en koolhydraten.

Deze stoffen helpen ons bij onze dagelijkse activiteiten. Ze zorgen ervoor dat we mentaal en fysiek goed kunnen blijven functioneren. Tevens beschermen ze ons tegen indringers, zoals bacteriën en virussen.

Laten we het belang van al deze voedingsstoffen in ons dieet in detail bekijken:

1. Eiwitten

Eiwitten vallen onder de zeer belangrijke voedingsstoffen die in onze dagelijkse voeding moeten worden opgenomen. En daar zijn goede redenen voor te bedenken!

 • Eiwitten zijn nodig om nieuwe weefsels op te bouwen en oude weefsels te vernieuwen;
 • Het beschermt de spieren die vetvrije massa zijn;
 • Eiwitten zijn ook nodig voor de aanmaak van enzymen en hormonen die de verschillende functies van ons lichaam regelen.

Mensen die willen afvallen, vermijden of verminderen vaak (bewust of onbewust) de eiwitinname in hun dieet. Dit is niet erg gezond, omdat het de spieren kan verzwakken, waardoor ze vatbaar worden voor blessures. Probeer daarom altijd de juiste hoeveelheid aan eiwitten middels natuurlijke voeding binnen te krijgen.

Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere:

 • Zuivelproducten
 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Peulvruchten
 • Soja

2. Koolhydraten

Koolhydraten in voeding kunnen gezien worden als dé ultieme energiebron voor jouw lichaam. Met andere woorden, koolhydraten zijn de energieleveranciers van je lichaam. Het belang van het eten van koolhydraatrijke voeding, kan gelinkt worden aan de onderstaande zaken.

 • Energie is in grote hoeveelheden nodig bij adolescenten en volwassenen;
 • Koolhydraten zijn essentieel voor jouw groei en ontwikkeling en om de stofwisseling te verhogen. Tevens helpen ze jou om de hele dag actief te blijven;
 • Inname van voldoende hoeveelheden koolhydraten middels voedsel voorkomt de omzetting van eiwitten in vet.

Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Aardappelen
 • Brood
 • Diverse granen

3. Vet

Weg met de misvatting dat je geen vetten in je dieet nodig hebt! Vetten zijn namelijk erg belangrijk om binnen te krijgen, hoewel het alleen de onverzadigde vetten en omega-3 en omega-6 vetten zouden moeten zijn.

Hieronder volgen enkele redenen waarom vet in voeding zo belangrijk voor ons is:

 • Vetten zorgen voor energie;
 • Ze vormen celmembranen;
 • Sommige vitaminen - zoals vitamine A, E, D en K - hebben vet nodig om oplosbaar te worden;
 • Ze produceren belangrijke hormonen;
 • Vetten vormen een laag onder onze huid die de spieren beschermt en tegelijkertijd ons lichaam warmte geeft.

Onderstaand lees je meer over bronnen die rijk aan goede vetten zijn:

 • Noten
 • Zaden
 • Olijfolie en koolzaadolie
 • Vette vissoorten, zoals zalm

4. Vitaminen en mineralen

Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor ons lichaam, hoewel in kleinere hoeveelheden in vergelijking met eiwitten en koolhydraten. Alhoewel ze in kleine hoeveelheden deel moeten uitmaken van onze dagelijkse voeding, kan een tekort aan één van hen leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Het nemen van de juiste supplementen kan, wanneer je een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen hebt, een effectieve optie zijn om de tekorten aan te vullen. Voedingssupplementen zouden echter alleen ter aanvulling op een uitgebalanceerd dieet met gezonde voeding gebruikt moeten worden.

5. Vezels

Voldoende vezelrijke voeding per dag eten is nodig om onze stoelgang te normaliseren. Het helpt ook bij het voorkomen van een aantal ernstige chronische ziekten, zoals cardiovasculaire aandoeningen en diabetes.

6. IJzer

Het mineraal genaamd “ijzer” is een essentiële voedingsstof die helpt om ons hemoglobineniveau op peil te houden, de hersencellen te ontwikkelen en de concentratie te verhogen.

7. Calcium

Calciumrijke voeding ontwikkelt tanden en botten en versterkt ze, waardoor ze minder snel kunnen breken. Een goede calciuminname via ons dieet voorkomt eveneens de kans op osteoporose.

Categorie Voeding & Diëten Supplementen.nl

In de categorie “voeding en diëten” op www.supplementen.nl vind je meer informatie over het belang van gezond eten en heilzame voedingsmiddelen. Daarnaast beschrijven wij welke gezondheidsvoordelen mogelijk voortkomen uit het hanteren van een gevarieerd, goed uitgebalanceerd dieet. Met grote regelmaat wordt deze voeding & diëten categorie door suppelementen.nl geüpdatet, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het consumeren van de juiste voeding. De artikelen worden gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zodat deze kwalitatief hoogwaardige informatie bevatten.

Tot slot is het goed om te vermelden dat je altijd contact met een medisch specialist moet opnemen, alvorens je jouw dieet radicaal gaat aanpassen. Het veranderen van jouw voedingspatroon dient namelijk op een verantwoorde manier te gebeuren, hetgeen in samenspraak met een diëtist of voedingsdeskundige bewerkstelligd kan worden.