Gezondheid Overig

Op Supplementen.nl vind je veel uitgebreide informatie over supplementen, voeding en nachtrust. Maar er zijn veel overige weetjes over supplementen en voeding die ook erg interessant zijn en minder toelichting nodig hebben. We hebben een aantal van die weetjes voor je verzameld. Op deze pagina vind je onze top 10 voeding en supplementen weetjes. Laten we van start gaan!

10 interessante voeding en supplementen weetjes op een rij

Supplementen en voeding weetjes

Heb jij jezelf bijvoorbeeld weleens afgevraagd waar het woord “vitamine” vandaan komt? Of misschien wil je weten hoe de productie en de verkoop van voedingssupplementen in Nederland gereguleerd wordt. Zo zijn er tal van andere weetjes over supplementen en voeding die ontzettend leerzaam zijn!

Om antwoord te geven op een aantal voeding en supplementen weetjes, zijn wij in gesprek gegaan met voedingsdeskundigen en hebben wij onderzoek gedaan naar veel gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Op die manier hebben wij een mooi overzicht voor jou kunnen samenstellen; bestaande uit wetenswaardigheden over supplementen, voeding, vitaminen en mineralen.

Onderstaand vind je onze top 10 supplementen en voeding weetjes:

1. De juiste supplementen helpen voedingsstoftekorten te voorkomen

Idealiter zorgt een gezond en gevarieerd dieet ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit lukt lang niet iedereen. Denk daarbij aan sporters, die veel van hun lichaam vergen. Of aan een ziekte of allergie. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat je sneller voedingsstoftekorten oploopt. Supplementen kunnen in dat geval een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen en het voorkomen van voedingsstoftekorten.

2. Supplementen kunnen zowel preventief als reactief gebruikt worden

Veel mensen denken dat je supplementen pas moet gaan gebruiken wanneer je last krijgt van één of meerdere gezondheidsklachten. Dit is echter niet altijd zo, want in dat geval gebruik je supplementen immers reactief. Je kunt voedingssupplementen ook preventief gebruiken, oftewel om gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarbij kun je denken aan multivitaminen ter verbetering van jouw weerstand, of aan sport supplementen (met bijvoorbeeld creatine en eiwitten) om sportblessures te voorkomen.

3. Meer supplementen gebruiken is niet per definitie gezonder

Voor veel dingen in het leven geldt dat meer niet altijd beter is. Zo ook voor het gebruikmaken van supplementen! Meer supplementen nemen dan noodzakelijk is, is niet alleen zonde van jouw geld; het kan daarnaast schadelijk voor jouw gezondheid zijn. Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A, kunnen opgeslagen worden in jouw lichaam. Je plast een overschot dus niet uit. Wanneer je teveel van deze vitamine binnenkrijgt, kan jouw lichaam gezondheidsklachten gaan vertonen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoals vermeld staat op de verpakking of in de bijsluiter van een supplement.

4. Goede supplementen vervangen niet een gezond dieet

Je hebt bij het eerste supplementen weetje al kunnen lezen dat het nemen van een supplement niet gezonder of beter dan het nuttigen van natuurlijke, voedingsstofrijke voeding is. Het is daarom een goed idee om jezelf eerst te richten op het verbeteren van jouw dieet, alvorens je supplementen gaat kopen en gebruiken. We kunnen concluderen dat supplementen als een hulpmiddel gezien moeten worden en niet ter vervanging van een gezond en gevarieerd dieet. Kortom, supplementen zijn niet per definitie gezonder dan natuurlijke voeding, maar ze kunnen wél jouw lichaam helpen bij het verkrijgen van voldoende goede voedingsstoffen.

5. Voedingssupplementen betekent niet hetzelfde als voeding supplementen

Sommigen denken dat “voedingssupplementen” en “voeding supplementen” hetzelfde betekent. Dat is niet zo! Met “voedingssupplementen” worden voornamelijk vitaminepreparaten, mineraaltabletten en andere remedies bedoeld die door mensen gefabriceerd zijn. “Voeding supplementen” heeft betrekking op het gebruikmaken van voeding als supplement. Oftewel, het gaat daarbij om het inzetten van natuurlijke voeding ter suppletie van bepaalde voedingsstoffen.

6. Het woord “vitamine” is door een Poolse chemicus bedacht

Het woord “vitamine” is in 1920 bedacht door een Poolse chemicus. Dit woord is afkomstig van het Latijnse woord “vita” dat leven betekent, en “amine” aangezien wetenschappers oorspronkelijk dachten dat vitaminen aminozuren bevatten. Vitaminen zijn essentieel voor mensen bij bijvoorbeeld het omzetten van voedsel in energie, en vitaminetekorten kunnen leiden tot ziekten zoals scheurbuik en rachitis. Kortom, vitaminen zijn noodzakelijk om een gezond leven (“vita”) te kunnen waarborgen.

7. Ieder soort supplement is op een andere manier werkzaam

Veel supplementen dienen na de maaltijd te worden ingenomen. De inname van een supplement zonder voedsel kan misselijkheid en maagklachten veroorzaken. Bovendien hechten de voedingsstoffen in jouw supplement zich gewoonlijk aan het voedsel dat je eet, waardoor een efficiëntere opname mogelijk is. Tevens zijn er enkele supplementen die beter werken op een lege maag - zoals voedingssupplementen met enzymen of aminozuursupplementen. De werking van een supplement is dus geheel afhankelijk van de voedingsstoffen die erin zitten.

8. Je kunt baat hebben bij supplementen, zelfs als je gezond eet

Kwalitatief hoogwaardige supplementen en voeding kunnen een gouden combinatie zijn. Zeker wanneer jouw lichaam extra behoefte aan bepaalde voedingsstoffen heeft. Daar kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen, zoals bovenstaand beschreven. Sport, ziekte, allergieën, willen afvallen… Deze en andere factoren zorgen ervoor dat jouw lichaam extra belast wordt. In dat geval kunnen supplementen een mooie aanvulling op een gezond dieet zijn om bepaalde gezondheidsdoelen te ondersteunen.

9. De productie en verkoop van voedingssupplementen wordt gereguleerd

Gelukkig wordt de productie en de verkoop van voedingssupplementen in Nederland goed gereguleerd. Dit wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo kun je er vrijwel verzekerd van zijn dat de supplementen die je in Nederland koopt, voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die het NVWA stelt. Desalniettemin is het verstandig om kritisch te blijven en zelf te onderzoeken hoe een supplementmerk of een op zichzelf staand voedingssupplement bekend staat.

10. Er zijn medische specialisten die jou goed over supplementen kunnen adviseren

Zelf onderzoek doen naar supplementen is natuurlijk een goed plan, maar wist je dat er ook medische specialisten zijn die jou kunnen voorzien van tips en handvatten? Denk daarbij aan medische specialisten zoals voedingsdeskundigen. Overweeg je om één of meerdere supplementen aan jouw voedingspatroon toe te voegen? Bespreek dan eerst eens met een diëtist welke voordelen, nadelen en andere zaken er aan het gebruik van een supplement kleven.

Categorie Gezondheid Overig op Supplementen.nl

Categorie Gezondheid Overig Supplementen.nl

In de categorie “Gezondheid Overig” op www.supplementen.nl vind je meer interessante informatie over supplementen, voeding, nachtrust, en andere gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Deze categorie wordt wekelijks aangevuld met nieuwe artikelen, waarin we inzoomen op een bepaald onderwerp omtrent gezondheid.

Ook deze artikelen zullen gekenmerkt worden door betrouwbare en leuke weetjes, zodat je meer kennis kunt opdoen over voedingssupplementen, gezonde voeding en een goede nachtrust. Heb je suggesties voor onderwerpen die interessant kunnen zijn voor deze “gezondheid overig” categorie? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@supplementen.nl.