WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.
If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.
Unbalanced start tag short code found before:
“Wildplukken met respect voor de natuur. | KNNV Vereniging voor Veldbiologie. (2015, 29 april). Vereniging voor Veldbiologie Afdeling Assen. Geraadpleegd op 23 maart 2022.1. Hou je aan de regelsElk gebied heeft andere regels. Daarom is het verstandig om je er van tevoren goed over inlezen zodat je n…”
Wat is wildplukken?
Wildplukken is eigenlijk precies zoals de naam doet vermoeden: het verzamelen van eetbare planten en plantdelen in de natuur. Je doet dit vooral voor eigen consumptie. In Nederland is wildplukken officieel verboden, omdat je vaak plukt van staatsgebied of andermans tuin. Staatsbosbeheer staat dit echter wel toe tot op een bepaalde hoogte. Je mag namelijk niet meer dan 250 gram van een bepaalde vrucht plukken. Doe je dit wel, dan telt dat als diefstal((Wildplukken in gebieden van. (z.d.). Staatsbosbeheer. Geraadpleegd op 23 maart 2022, van https://www.staatsbosbeheer.nl/Contact/toegangsregels/wildplukken)).
Voor het plukken van paddenstoelen gelden per gemeente verschillende regels. Omdat giftige en niet-giftige paddenstoelen soms lastig te onderscheiden kunnen zijn, moet je hierbij extra waakzaam zijn. Daarom verbieden sommige gemeenten bij voorbaad het plukken van paddenstoelen.
Welke regels moet je onthouden bij het wildplukken?
Nederland is een vrij dichtbevolkt land waardoor we extra zorgvuldig met de natuur moeten omgaan. De Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) heeft daarom een aantal adviezen/regels uitgeschreven waar je je aan moet houden wanneer je gaat wildplukken((Wildplukken met respect voor de natuur. | KNNV Vereniging voor Veldbiologie. (2015, 29 april). Vereniging voor Veldbiologie Afdeling Assen. Geraadpleegd op 23 maart 2022.
1. Hou je aan de regels
Elk gebied heeft andere regels. Daarom is het verstandig om je er van tevoren goed over inlezen zodat je niet perongeluk een regel overtreedt.
2. Weet wat je plukt
Het is natuurlijk heel leuk om mooie bloemen of planten te plukken, maar zeker wanneer je voor consumptie plukt is het belangrijk dat je eetbare en niet-eetbare planten kan identificeren. Houd hierbij ook rekening met de lijst van bedreigde planten en zorg ervoor dat je deze niet plukt.
3. Verstoor de omgeving niet
Vertrap geen (zeldzame) planten tijdens het wildplukken en probeer de aanwezige dieren ook niet te storen. Het plukken van vruchten en noten is erg leuk, maar wees respectvol naar de natuur en laat het ook weer netjes achter.
4. Laat altijd genoeg achter
Het is niet de bedoeling dat de plantensoort dat je plukt verdwijnt, zorg dus altijd dat er wat overblijft na het plukken. Dit kan een volgende wildplukker gebruiken, maar het is ook goed voor de bijen die deze planten kunnen blijven bestuiven en verspreiden.
5. Je bent niet alleen
Zowel andere mensen als dieren lopen ook rond in het gebied. Wees respectvol naar hen en hun gebied toe. Laat ook altijd voldoende vruchten achter voor anderen om te eten. Zo kan iedereen ervan genieten.
Is wildplukken gezond?
Afhankelijk van wat je plukt, kan wildplukken gezond zijn. Wanneer je echter onvoldoende kennis hebt of de verkeerde planten plukt, kan het ook slechter uitpakken. Er zijn in Nederland een aantal giftige planten waar je beter vanaf kan blijven((H. Altman Gids van giftige planten en dieren, Het Spectrum 1992 (vertaling uit het Duits))). Sommige effecten zijn mild en veroorzaken voornamelijk misselijkheid, maar andere effecten kunnen een stuk heftiger zijn.
Soms lijken giftige planten ook op eetbare planten. Het is hierom juist extra belangrijk om voldoende kennis van zowel de giftige als eetbare planten te hebben zodat je de juiste plant plukt. Als je deze kennis hebt, kan wildplukken erg gezond zijn. Planten zoals de paardenbloem of brandnetel bevatten namelijk ontzettend veel vitaminen en mineralen((FoodData Central | Dandelion. (2019, 1 april). Foodata Central. Geraadpleegd op 23 maart 2022, van https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169226/nutrients))((FoodData Central | Stinging Nettle. (2019, 1 april). Fooddata Central. Geraadpleegd op 23 maart 2022, van https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169819/nutrients)).
Door de juiste planten te plukken en deze toe te voegen aan je dagelijkse dieet, kan wildplukken dus erg gezond zijn. Sommige mensen gebruiken ze ook voor het ontgiften van het lichaam op een natuurlijke manier. We raden het je echter niet aan als enige bron van voedingsstoffen.
Hoe kan je veilig plukken?
Als je wil beginnen met wildplukken, kan je dat het beste doen met een expert. Er zijn jaarlijks meerdere cursussen van verschillende scholen of instanties die dit aanbieden. Een expert kan namelijk uitleggen wat het verschil is tussen giftige en niet-giftige planten en hoe je veilig aan wildplukken doet. Wil je toch zelf beginnen, dan zijn hier een aantal tips om te zorgen dat je zo veilig mogelijk bezig bent.
- Lees je van tevoren goed in of koop een speciaal wildpluk boek met de juiste informatie
- Neem desbetreffend boek mee tijdens het wildplukken om je te helpen met het identificeren van de plant
- Pluk geen paddenstoelen zonder expert
- Begin bij planten die je al kent, zoals bramen, frambozen, brandnetel en paardenbloem
- Eet geen vreemde planten
- Sluit je aan bij wildpluk groepen met meer ervaren mensen en ga samen op pad
- Pluk geen planten die er ongezond of met insecten geïnfecteerd uit zien
- Was altijd je handen voordat je aan je mond zit na het plukken
- Neem niet meer mee dan je nodig hebt
Ten slotte hebben we nog de belangrijkste tip: bij twijfel, niet doen! Als je niet 100% zeker weet dat de plant eetbaar is, doe het dan niet. Je eigen gezondheid is belangrijker dan een mogelijke zelfgeplukte plant.