Wat doet je huid?

Verrassend genoeg is je huid het grootste orgaan van je lichaam. Het bedekt ons van top tot teen en het beschermt je tegen schadelijke stoffen, weersomstandigheden, zonlicht en ziekteverwekkers. Het heeft namelijk de functie van een barrière. Zo helpt het niet alleen om de schadelijke stoffen buiten te houden, maar ook om bepaalde eiwitten, vitamines en mineralen binnen je lichaam te houden. Je huid bestaat uit verschillende lagen die elk een eigen functie hebben[1]Huidlagen. (2020, 22 april). Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 19 september 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/huid/huidlagen/item123445.

de huid heeft verschillende lagen
  1. De opperhuid. Dit is het stukje huid dat je altijd kan zien. Het wordt ook wel de epidermis genoemd. Het is de buitenste laag van je huid en deze vernieuwd zichzelf elke 30 dagen. Vanuit de onderste laag van de opperhuid, worden nieuwe hoorncellen naar boven geduwd waardoor de dode huidcellen aan het oppervlakte komen te liggen. Deze beschermen je huid tegen schadelijke stoffen en vallen er na een tijdje af.
  2. De lederhuid. De lederhuid is een stevige laag dat uit bindweefsel bestaat. De functie van deze laag is de elasticiteit van de huid behouden. Hierdoor kan je huid rekken en strekken zonder dat het naar aanvoelt. In dit deel van de huid kan je bloedvaten, zenuwen en lymfevaten vinden. Deze zorgen voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van schadelijke stoffen. Ook dragen de zenuwen bij doordat je hiermee sensaties als aanraking, pijn en warmte kan voelen.
  3. Onderhuids bindweefsel. Ten slotte hebben we nog het onderhuids bindweefsel. Dit weefsel scheidt de huid van de pezen, spieren en botten in de rest van het lichaam. Het bestaat daarom voornamelijk uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. Dit creëert een soort “kussentje” om je spieren, pezen en botten te beschermen.

Hoe ontstaat een schilferige huid?

Om te weten hoe een schilferige huid ontstaat, is het eerst handig om te weten hoe een droge huid ontstaat. Een droge huid is namelijk vaan een voorbode van een schilferige huid. Normaal gesproken vormt je huid een barrière. Dit gebeurt met behulp van vetten die zich op de huid bevinden. Wanneer je een tekort aan vetten hebt, is je huid minder goed in staat om vocht vast te houden. Hierdoor kan een droge huid ontstaan. Er zijn echter verschillende oorzaken waarom je mogelijk last hebt van een droge huid[2]Droge huid. (2021, 2 september). Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 19 september 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/droge-huid/item40524.

  • Te veel en/of te warm douchen. Door het gebruik van (heet) water, spoel je de vetten van je huid weg, waardoor deze je minder goed kunnen beschermen.
  • Gebruik van zeep of lotions met alcohol. Zeep draagt bij aan het verwijderen van vetresten van de huid (zoals op de handen) en alcohol in lotion doet vrijwel hetzelfde. Wanneer je veel kookt of vaak je handen wast, zal je merken dat je huid daar ook een stuk droger aanvoelt.
  • Blootstelling aan een koude en/of droge lucht. Gure wind en een droge lucht kan je huid ook uitdrogen.
  • (Aangeboren) aandoeningen. Bepaalde aandoeningen, aangeboren of niet, kunnen leiden tot een droge en/of schilferige huid.
  • Weinig vocht drinken.
  • Erfelijkheid.

Een schilferige huid ontstaat vaak wanneer je al een droge huid hebt. Schilfers kunnen op het gehele lichaam voorkomen, maar de meest voorkomende plekken zijn het hoofd, de ledematen en de romp. Wanneer je een gezonde en goed gevoedde huid hebt, is de kans op schilfers klein, maar niet onmogelijk. Een schilferige huid kan namelijk ook ontstaan door, bijvoorbeeld, een aandoening als eczeem, medicatiegebruik of zelfs de stof van je kleding.

Wil je meer weten over een extreem droge huid?

Kan je een schilferige huid voorkomen?

Wanneer je een schilferige huid volledig wil voorkomen, is dit deels mogelijk. Er zijn namelijk een aantal factoren waar je controle over hebt, waardoor je deze zelf kan beïnvloeden. Denk hierbij aan hoevaak je douched, welke zeep en parfum je gebruikt en welke stoffen kleding je op je huid legt. Er zijn echter ook factoren waar je zelf geen invloed over kan uitoefenen. Dit zijn factoren zoals erfelijkheid, aandoeningen en (deels) medicatie. Wanneer je namelijk medicatie gebruikt dat je kan vervangen door een alternatief, kan je mogelijk de schilfers verminderen. Heb je deze medicatie echter nodig voor je gezondheid, dan zijn schilfers een kleine bijkomende factor.

schilferige huid kan om verschillende redenen ontstaan

Het beste wat je kan doen om een schilferige huid te voorkomen is:

  • Zeep gebruiken voor een gevoelige huid
  • Niet te heet douchen
  • Je huid goed schoon houden
  • Niet te vaak/veel make-up dragen
  • Geen kleding dragen waar je gevoelig voor bent
  • Je huid goed vet houden
  • Je huid beschermen tegen beschadigende factoren zoals de wind, droogte en kou

Wist je dat vitamines voor de huid ook goed van pas kunnen komen?

Een schilferige huid behandelen

Natuurlijk zal het ook wel eens voorkomen dat je al een schilferige huid hebt. Voorkomen heeft dan weinig zin, waardoor je je het beste kan focussen op het behandelen van een schilferige huid. Wij hebben de beste tips voor je bij elkaar verzameld waardoor jij met gemak je schilferige huid kan behandelen om zo snel mogelijk weer je gezonde huid tevoorschijn te zien komen.

1. Identificeer de oorzaak

Het is lastig om de schilferige huid te behandelen wanneer je niet weet wat de oorzaak is. Het beste kan je daarom eerst proberen de oorzaak te achterhalen. Houd hierbij rekening met dingen zoals het seizoen of de kleding die je draagt wanneer je last krijgt van schilfers. Let ook op hoe vaak je douched en welke zeepproducten je gebruikt en waar. Wanneer je de oorzaak hebt geïdentificeerd, is het makkelijker om de klachten te behandelen.

2. Houd de huid vet

Schilfers ontstaan vaak wanneer je een droge huid hebt. Om te voorkomen dat je huid uitdroogt is het daarom belangrijk om de huid goed vet te houden. Gebruik een zalf of crème zonder veel rare toevoegingen en smeer deze één á tweemaal daags op. Een goede zalf die je zowel bij de drogist als apotheek kan krijgen is Bepanthen.

3. Vermijd contact met de irriterende factoren

Wanneer je eenmaal weet wat de droge en schilferige huid veroorzaakt, is het belangrijk om contact met de irriterende factoren te vermijden. Wanneer een zeep of lotion de oorzaak is, is het een goed idee om te wisselen van zeep of om deze een tijdje niet te gebruiken. Hetzelfde geldt voor kleding/stof. Wanneer je juist veel last van de weersomstandigheden hebt, is het goed om te kijken naar een mogelijkheid om de aangetaste huid te bedekken wanneer je naar buiten gaat.

4. Krab niet

Hoewel het erg aantrekkelijk is om te krabben aan de huid en schilfers, kan je dit het beste niet doen. Door te krabben kan je de plek namelijk nog meer irriteren. Daarnaast kunnen er vuiltjes onder je nagels zitten die de beschadigde huid nog meer kunnen irriteren, wat alleen maar meer klachten veroorzaakt. Vermijd krabben dus zoveel als dat het kan. Wanneer je kind juist veel jeuk en schilfers heeft, kan je proberen de plek af te dekken met een pleister of verbandje om te voorkomen dat zij eraan zitten.

4. Wissel van medicatie

Worden de klachten door je medicatie veroorzaakt? Dan is het wellicht een goed idee om met de dokter of apotheek te bellen om op zoek te gaan naar een alternatief medicijn dat dezelfde positieve effecten heeft, maar dan zonder de huidklachten. Soms zitten er simpelweg stoffen in medicijnen waar je minder goed tegen kan. Als het goed is, is er vrijwel altijd een alternatief verkrijgbaar. Is dat niet zo, dan helpt het door de klachten zoveel mogelijk te behandelen.

5. Ga naar de huisarts

Wanneer de klachten niet verdwijnen of zelfs erger lijken te worden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan de plek inspecteren en kijken of hier nog een andere mogelijke oorzaak voor is, zoals een aandoening. Ook kan de huisarts je bepaalde medicatie of zalven voorschrijven die helpen bij het behandelen van de schilfers.

Wil je meer weten over huidaandoeningen zoals rosacea?

zalf kan helpen bij een droge huid

Korte samenvatting: Schilferige huid

De huid heeft een belangrijke functie als orgaan: het beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen en het voorkomt dat nodige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Wanneer je een schilferige huid hebt, is dit vaak niet het enige dat er aan de hand is. Een schilferige huid wordt namelijk vaak veroorzaakt door een droge huid, welke weer kan ontstaan door allerlei oorzaken. Het is soms mogelijk om een schilferige huid te voorkomen, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je al last hebt van schilfers, is het het beste om de klachten te behandelen. Wel is het essentieel om te weten wat de oorzaak is van deze klachten. Gaan de klachten niet weg of worden ze juist erger? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je verder onderzoeken en eventueel doorverwijzen.

Leer hier meer over een droge huid

Referenties

Referenties
1 Huidlagen. (2020, 22 april). Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 19 september 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/huid/huidlagen/item123445
2 Droge huid. (2021, 2 september). Gezondheidsplein.nl. Geraadpleegd op 19 september 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/droge-huid/item40524