Wat is het belang van een gezonde huid?

vitamine voor huid helpt tegen jeuk of droge plekken

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het bedekt vrijwel elk stukje en wordt continu blootgesteld aan allerlei schadelijke en niet-schadelijke stoffen. Je huid functioneert als een grote barrière voor je lichaam. Het houdt schadelijke bacteriën en virussen buiten. Je huid bestaat uit 3 lagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis.

De epidermis is de bovenste laag van je huid. Deze laag maakt nieuwe huidcellen aan en voorkomt dat er stoffen zomaar in je bloedbaan terecht komen. Ook beschermt het je tegen zonlicht, water en wind. Melanine komt ook voor in de epidermis. Deze stof zorgt voor je huidskleur.

De dermis is de middenste laag. Deze laag omvat 90% van de dikte van je huid en bevat collageen en elastine, twee stoffen die je huid soepel en in vorm houden. In deze huidlaag gebeurt het meeste: hier beginnen haartjes met groeien, maakt je huid olie en zweet aan, voert het bloed naar de epidermis en zorgt het voor het gevoel van je huid dankzij de vele zenuwen die hier liggen.

De hypodermis is de onderste laag van je huid. Dit is de vette laag van je huid en het functioneert voornamelijk als een soort kussentje om je spieren en botten te beschermen. Het bevat ook bindweefsel waarmee het verbonden wordt met je botten en spieren. De bloedvaten in de hypodermis zijn groter en zijn ook verbonden aan de grote bloedvaten die door de rest van je lichaam lopen. Ten slotte helpt de hypodermis ook bij het reguleren van je lichaamstemperatuur.

Wanneer je je huid goed verzorgt, is deze sterk en zal deze je goed kunnen beschermen. Wanneer je echter bepaalde voedingsstoffen mist, zoals vitamine voor huid, dan is je huid zwakker en kan je last krijgen van klachten.

Wat veroorzaakt schade aan de huid?

In de meeste gevallen loopt je huid schade op door dagelijks gebruik. Je schraapt bijvoorbeeld langs een scherpe rand, of je verbrand omdat je te lang in de zon hebt gelopen. Ook voeding speelt hierbij een rol. Helaas zijn er ook ziekten en aandoeningen die schade of zwakte aan je huid kunnen veroorzaken. De meest voorkomende redenen van schade zijn:

  • Allergieën
  • Insectenbeten
  • Blaren
  • Huidletsels zoals moedervlekken, wratjes of kleine zwellinkjes
  • Chronische aandoeningen zoals eczeem
  • Infecties zoals cellulitis (niet te verwarren met cellulite)
  • Huidkanker
  • Droge huid
  • Schade door (schaaf)wondjes, verbrandingen of littekens

Je kan deze schade voorkomen door je goed te beschermen tegen de oorzaken van deze factoren. Denk hierbij aan zonnebrandcrème, vette zalf bij een droge huid, spray tegen insecten en goede schoenen/sokken tegen blaren. Chronische aandoeningen en ziekten als kanker kunnen helaas niet altijd voorkomen worden, maar wel kan je de symptomen meestal aanpakken. Ook met gezond eten kan je je huid versterken doordat je de juiste vitamine voor huid dan binnenkrijgt.

De beste vitamine voor huid

zink is erg gezond voor de huid

Om je huid van binnen ook goed te kunnen ondersteunen, heb je vitamines nodig. Door deze uit je voeding of uit supplementen te halen, kan je je lichaam de zorg geven die het nodig heeft om gezond te blijven en om je te kunnen blijven beschermen. Voor je huid zijn een combinatie van vitaminen en mineralen nodig om het goed te kunnen verzorgen. Omdat je haar uit soortgelijke bestandsdelen is opgebouwd, komen deze vitamines ook goed van pas bij de gezondheid van je haar.

1. Vitamine B8

Vitamine B8, of biotine, helpt bij het energie halen uit voeding en speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Daarnaast is het erg belangrijk voor je huid. Biotine helpt namelijk bij het gezond houden van de huid. Je kan biotine uit eieren, noten en pinda’s halen, of uit supplementen. Het is een van de weinige vitamines waarbij een overschot geen kwaad kan, je plast dit namelijk uit.

2. Vitamine voor huid: Zink

Hoewel zink geen vitamine is, maar een mineraal, is het wel een van de belangrijkere stoffen voor je huid. Zink is een essentieel mineraal omdat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Het draagt bij aan het functioneren van meer dan 300 verschillende soorten enzymen en het helpt een normale huid in stand te houden.

3. Vitamine C

Ten slotte hebben we nog vitamine C. Deze vitamine voor huid functioneert als antioxidant, maar daarnaast heeft het nog een belangrijke rol: Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid. Zoals we eerder al zeiden, is collageen nodig voor het flexibel houden van de huid, waardoor vitamine C vrijwel onmisbaar is in je dieet. Gelukkig komt het van nature voor in veel verschillende soorten groenten en fruit.