Hoe ontstaat een extreem droge huidextreem droge huid kan erg vervelend zijn?

Zoals we in de introductie al aangaven, speelt het weer een grote rol bij het krijgen van een droge huid. Het is echter niet de enige oorzaak. Sommige mensen hebben namelijk last van chronische aandoeningen waardoor hun huid erg droog wordt, en anderen hebben gewoon een erg gevoelige huid die snel geprikkeld raakt door bepaalde stoffen. Een extreem droge huid kan om meerdere redenen ontstaan, en om het te behandelen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van jouw kapotte huid is.

1. Contact dermatitis

Dermatitis is een medische term voor extreem droge huid. Contact dermatitis staat daarom ook voor het hebben van een droge huid als gevolg van aanrakingen met bepaalde stoffen. Het gaat hierbij vooral om irriterende en beschadigende stoffen zoals bleek en ander schoonmaakmiddel. Sommige mensen hebben echter ook gevoeligheden voor bepaalde kledingstoffen, zoals wol. Zij krijgen hier dan een allergische reactie op dat leidt tot een kapotte huid.

2. Extreem droge huid door atopische dermatitis

Dit is de medische term voor eczeem. Het is een chronische huidziekte waarbij er droge, schilferende plekken op het lichaam ontstaan. Vaak jeuken deze plekken en voelen zij erg droog aan.

3. Seborröische dermatitis

Wanneer je hier last van hebt, produceert je huid juist te veel olie waardoor er rode en schilferige plekken ontstaan. Zelfs door het overtollige vet van de olie, blijft je huid erg droog en jeukerig. Vooral kleine kinderen en baby’s hebben hier last van op hun hoofd.

Naast deze drie oorzaken, bestaan er ook risicofactoren die de kans op een extreem droge huid verhogen. Denk hierbij aan leeftijd, medische geschiedenis, het seizoen en hoe vaak je doucht of in bad gaat. Vooral de laatste twee zijn grote boosdoeners wanneer het gaat om een droge huid. Te heet douchen en irriterende crèmes gebruiken kunnen namelijk ook tot een kapotte huid leiden.

Hoe ga je een extreem droge huid tegen?

lotions en crème kunnen helpen tegen een kapotte huid

Het is zeker geen pretje wanneer je last hebt van een extreem droge huid, vooral wanneer dit chronisch is. Daarom is het handig om te weten welke maatregelen je kan nemen om je kapotte huid te verminderen of zelfs kan voorkomen. De onderstaande tips werken voor de meeste mensen. Is dit niet het geval, dan kan je huisarts of dermatoloog je mogelijk verder helpen.

1. Gebruik onschadelijke zeep en douchegel

Hoewel veel soorten doucheschuim erg lekker ruiken, bevatten sommigen stoffen die je huid uitdrogen zoals alcohol. Bij veelvuldig gebruik hiervan, kan je je huid beschadigen en krijg je last van een extreem droge huid. Probeer daarom op zoek te gaan naar merken die zeep en douchegel produceren voor de gevoelige huid, zonder schadelijke stoffen.

2. Gebruik de juiste lotions tegen een extreem droge huid

Voor bodylotion geldt hetzelfde. Veel lotions ruiken fijn, maar bevatten stoffen die je huid uitdrogen. Je kan het beste kiezen voor lotions of oliën zonder alcohol en toegevoegde kleur- en geurstoffen. Bij voorkeur werkt een 100% natuurlijke olie het beste. Sheabutter en kokosolie werken hier ook goed bij.

3. Gebruik een bevochtiger

Nu dat iedereen langzaam hun verwarming weer aan doet, wordt de lucht in huis ook droger. Om dit tegen te gaan kan je investeren in een kleine bevochtiger die ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in je leefruimten hoog genoeg is zodat je huid niet uitdroogt.

4. Vermijd hete douches tegen een extreem droge huid

Hoe lekker het ook is om na een lange dag een warme douche te nemen, kan heet water ook erg schadelijk zijn voor de huid. Probeer de temperatuur comfortabel te houden en douche ook niet te lang. Tien minuten is voor veel mensen voldoende. Je hoeft ook niet elke dag te douchen, je kan in plaats daarvan je lichaam met een washandje en een beetje zeep schoonmaken. Dan ben je sneller klaar, maar net zo schoon!

5. Gebruik een voorgeschreven crème

Wanneer je erg last hebt van een kapotte huid of eczeem, kan je ook deze klachten verlichten door gebruik te maken van een speciale voorgeschreven crème. Een huisarts mag zo’n crème voorschrijven wanneer er sprake is van een erg droge huid en de crème zorgt ervoor dat je lichaam zich op die plekken kan herstellen. Let wel op dat je met deze crème vaak niet in direct zonlicht mag komen.