Wat is rosacea?
Rosacea is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening dat in het gezicht voorkomt. Het komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen en soms krijgen kinderen er ook last van. Meestal beginnen de symptomen echter pas vanaf het 30ste levensjaar voor te komen[1]Huidarts.com. (2021, 21 mei). Rosacea – Wat te doen tegen Rosacea? Geraadpleegd op 18 juli 2022, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rosacea/. Je kan rosacea herkennen aan roodgekleurde wangen, couperose (klein uitgezette bloedvaatjes), verdikking van de huid, pukkels en puistjes, een brandend gevoel en flushing. Het kan op het eerste gezicht lijken op een zonneallergie reactie. Regelmatig komen er ook oogklachten voor bij mensen die last hebben van deze chronische aandoening.
Hoewel het lijkt op acne, heeft rosacea niks met acne te maken. Omdat rosacea chronisch is, bestaat er nog geen permanente oplossing voor. Wel zijn er verschillende effectieve behandelingen beschikbaar die mensen hierbij kunnen helpen. Het is niet besmettelijk, je hoeft dus niet uit de buurt van andere mensen te blijven wanneer je hier last van hebt.
Hoe ontstaat het?
Net als bij veel andere chronische ziekten, is de exacte oorzaak van rosacea onbekend. De huidige theorie erachter is dat zowel erfelijkheid als omgevingsfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van de aandoening. Daarnaast zijn er nog andere (mogelijke) triggers die de klachten aanwakkeren of verergeren[2]Huidfonds. (2021, 7 mei). Rosacea. Geraadpleegd op 18 juli 2022, van https://www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/rosacea/.
- Heftige klimaatveranderingen zoals plotselinge hitte, sterke kou of harde wind. Ook uv-straling is van invloed op de klachten.
- Sterke emoties dragen ook bij aan de klachten. Denk hierbij aan stress, woede of angst.
- Ruwe gezichtsbehandelingen of scrubs.
- Huidverzorgingsproducten met alcohol, menthol of andere irriterende stoffen.
- Roken.
- Bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol, koffie, bepaalde theesoorten, zuivelproducten of erg sterk gekruid eten.
- Bepaalde geneesmiddelen en corticosteroïden.
Hoe kan je rosacea behandelen?
Omdat er geen permanente oplossing voor bestaat, wordt er bij het behandelen van rosacea vooral gelet op het verminderen van de symptomen. Afhankelijk van de klachten zijn hier verschillende methoden voor. De meest voorkomende methode is het toedienen van een zalf of crème die helpt om de huid te kalmeren.
Bij oogklachten of ernstige klachten die met een crème niet weggaan, kan een arts ook orale antibiotica voorschrijven om de klachten/ontstekingen te remmen. Dit gebeurt echter alleen in heftige situaties.
Naast het smeren van een crème (deze kan je op recept krijgen of je kan een neutrale crème bij de apotheek of drogist aanvragen), kan je ook andere maatregelen nemen. Dit zijn maatregelen als:
- Vermijd direct contact met zonlicht
- Bescherm de huid goed tegen kou
- Eet geen irriterende voedingsmiddelen zoals alcohol of pittig eten
- Stop met roken
- Smeer geen irriterende crèmes op je huid
- Ga niet krabben aan de plekjes
Wanneer je je erg stoort aan de roodheid van de huid, kan je dit eventueel dermatologisch laten behandelen door middel van lasertherapie of lichttherapie. De dermatoloog kan je dan ook gelijk andere tips geven voor het behandelen van je huid.
Kan je het voorkomen?
Het is lastig om een chronische aandoening helemaal te voorkomen. Wanneer je het hebt, kom je er niet zomaar vanaf. Je kan echter wel bovenstaande tips gebruiken om de klachten zo veel mogelijk te verminderen of zelfs uit te stellen. Wanneer je er dan last van krijgt, vallen de klachten wel mee.
Als je geen tekenen van rosacea hebt, ook na je 30ste niet, dan is de kans klein dat je het opeens ontwikkeld. Wanneer je dan plotseling last hebt van klachten aan je gezichtshuid, is het sowieso verstandig om contact op te nemen met een arts.
Referenties
↑1 | Huidarts.com. (2021, 21 mei). Rosacea – Wat te doen tegen Rosacea? Geraadpleegd op 18 juli 2022, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rosacea/ |
---|---|
↑2 | Huidfonds. (2021, 7 mei). Rosacea. Geraadpleegd op 18 juli 2022, van https://www.huidfonds.nl/je-huid/huidaandoeningen/rosacea/ |