Wat is een zonneallergie?

Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid op de zon of andere lichtbronnen. De meest voorkomende variant hiervan heet Polymorfe Licht Eruptie (PLE), maar er bestaan ook andere varianten, waaronder Acne aestivalis en fotoreacties[1]Eucerin. (z.d.). Zonneallergie (PLE): symptomen en oplossingen. Geraadpleegd op 6 juli 2022, van https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/problemen/ple-zonneallergieen. Deze hebben beide vergelijkbare symptomen, maar worden veroorzaakt door andere omstandigheden. Toch blijft de zon hierbij de grootste boosdoener.

zonneallergie veroorzaakt rode plekken en jeuk
  • Polymorfe Licht Eruptie (PLE) wordt veroorzaakt door blootstelling aan Uv-licht. De huid reageert hierop en zo ontstaat er een bobbelige uitslag, en kunnen ook blaren of puistjes ontstaan. Deze plekken irriteren erg en, in ernstige gevallen, kunnen er zelfs bloedingen ontstaan.
  • Acne aestivalis ontstaat door een combinatie van Uv-straling en cosmetische producten, zoals zonnebrandcrème. Vooral mensen met een geschiedenis van acne in hun jeugd kunnen hier last van krijgen. De symptomen zijn overeenkomstig met die van PLE.
  • Fotoreacties zijn reacties van de huid op Uv-licht nadat andere stoffen de gevoeligheid hebben verhoogd. Bepaald contact met planten, maar ook medicatie kunnen deze gevoeligheid veroorzaken. Als gevolg hiervan krijg je last van jeukende bultjes. Dit kan lijken op eczeem, maar dat is het niet.

Wat veroorzaakt een zonneallergie?

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van een zonneallergie. De meest belangrijke factor hiervan is uv-straling. Met deze factor begint het namelijk. De uv-straling brengt dan ook vrije radicalen met zich mee die schade toedienen aan je lichaamscellen. Mensen met een zonneallergie hebben daarbij ook dat de bescherming tegen vrije radicalen is verzwakt, waardoor deze de vrije radicalen niet goed kunnen aanpakken. Ten slotte geeft je lichaam een immuunreactie op zonlicht, waardoor de rode bultjes ontstaan.

Meestal komt een zonneallergie in het voorjaar voor, wanneer je lichaam moet wennen aan de verminderde lagen kleding over je huid. Je kan er echter het gehele jaar last van hebben wanneer je veel in aanraking komt met zonlicht.

Wat is het verschil tussen een allergie en verbranding?

Op het eerste gezicht lijken de symptomen van een zonneallergie erg op die van een verbrande huid. De huid is rood, voelt gevoelig of pijnlijk aan en kan irriteren. Bij ernstigere verbrandingen kan je ook last krijgen van blaasjes of bultjes. Een zonneallergie is echter niet hetzelfde als een verbranding en het staat ook niet in verband met een verhoogde kans op huidkanker.

Het grootste verschil is de manier waarop het ontstaat[2]Huidarts.com. (2018, 17 juni). Wat is het verschil tussen een zonneallergie en een zonverbranding ? Geraadpleegd op 6 juli 2022, van … Continue reading. Je krijgt last van een verbrande huid wanneer je langdurig, zonder bescherming, in de zon bent geweest. Bij een zonneallergie kunnen de symptomen al vrij snel optreden, ook wanneer je wel beschermt bent tegen de zon. Ook hebben mensen met een allergie sneller last van jeuk en mensen met een verbrande huid ervaren juist meer pijn.

Kan je een zonneallergie voorkomen?

veel zonnebrand smeren helpt tegen sommige symptomen

Afhankelijk van welke variant je hebt, zijn er bepaalde manieren waarop je zonneallergie kan voorkomen of verminderen[3]Huidarts.com. (2020, 6 augustus). Zonneallergie / Polymorfe lichteruptie (PMLE). Geraadpleegd op 6 juli 2022, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/. In vrijwel alle gevallen is lichtgewenning de meest voorkomende optie. Hierbij stel je je huid bloot aan (kunstmatig) zonlicht gedurende een langere periode. Dit bouw je langzaam op. Bij zonlicht is het wel belangrijk om voldoende zonnebrandcrème te smeren tegen verbranding.

Een andere optie, wanneer je geen last hebt van Acne aestivalis, is om je huid goed te beschermen met kleding of zonnebrandcrème. Het beste is om hierbij een breed spectrum crème te gebruiken die zowel beschermt tegen uva-straling als uvb-straling. Ook is een hoge SPF hierbij belangrijk.

Ten slotte kan je ook nog medicatie tegen een zonneallergie gebruiken. Meestal wordt dit voorgeschreven door een arts. Veel medicatie krijg je in de vorm van een crème die je plaatselijk moet aanbrengen. Er bestaat echter ook een mogelijkheid dat je malariapillen krijgt. Deze worden vooral ingezet bij malaria, maar helpen ook bij huidklachten als gevolg van lichtgevoeligheid.

Welke maatregelen kan je nog meer nemen?

Naast het helpen bestrijden van een zonneallergie, kan je nog meer maatregelen nemen om de klachten te voorkomen. Deze zijn vrij makkelijk uit te voeren en vergen niet veel werk. Toch kan het zijn dat het een keertje niet lukt. In dat geval is het belangrijk om je zo goed mogelijk op andere manieren te beschermen. De volgende maatregelen kan je ook goed toepassen:

  • Blijf tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon
  • Draag goed bedekkende kleding
  • Bij beweging is het effect van de zon kleiner dan wanneer je stilstaat
  • Houd je huid droog, maar wel goed ingesmeerd met zonnebrandcrème
  • Vermijd reflecterende oppervlaktes, zoals sneeuw, water en zand. Gras reflecteert weinig zonlicht.

Referenties

Referenties
1 Eucerin. (z.d.). Zonneallergie (PLE): symptomen en oplossingen. Geraadpleegd op 6 juli 2022, van https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/problemen/ple-zonneallergieen
2 Huidarts.com. (2018, 17 juni). Wat is het verschil tussen een zonneallergie en een zonverbranding ? Geraadpleegd op 6 juli 2022, van https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/zonnebrandmiddelen/is-verschil-zonneallergie-en-zonverbranding/#:%7E:text=Een%20zonverbranding%20treedt%20dus%20altijd,warmte%20op%20de%20aangedane%20huiddelen.
3 Huidarts.com. (2020, 6 augustus). Zonneallergie / Polymorfe lichteruptie (PMLE). Geraadpleegd op 6 juli 2022, van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zonneallergie-polymorfe-lichteruptie-pmle/