Wat is eczeem?

beste middel tegen eczeem is vaak een vette zalf

Eczeem is een huidaandoening waarbij je last hebt van een ontstoken huid. Je kan hierdoor last krijgen van jeuk, rode plekken en schilfers. Er bestaan twee soorten eczeem: chronisch eczeem (atopisch of constitutioneel eczeem) en contacteczeem. Deze ontstaan op verschillende manieren en hebben ook verschillende klachten. Let op: eczeem is niet hetzelfde als psoriasis.

Chronisch eczeem

Chronisch eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd[1]Constitutioneel eczeem – UMC Utrecht. (z.d.). UMC Utrecht. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/constitutioneel-eczeem. Het is een chronische aandoening wat inhoudt dat er geen permanente oplossing voor is. Wel kan je de symptomen bestrijden. Atopische dermatitis komt niet continu voor. Er zullen periodes zijn waarin je er meer of minder last van hebt. Chronisch eczeem heeft ook twee varianten: acute aanvallen en de chronische fase.

Tijdens een acute aanval heb je minimaal een aantal dagen tot maximaal een paar weken veel last van je eczeem. Kenmerken hiervan zijn hevige jeuk, een warme en gezwollen huid, bultjes op de huid en blaasjes met vocht op de huid.

Een chronische fase kenmerkt zich door een minder rode huid, maar wel soortgelijke klachten. Denk hierbij aan schilfering op de huid, een dikke huid, grove huidlijnen en het ontstaan van kloven.

Contacteczeem

Contacteczeem ontstaat wanneer je huid een allergische reactie geeft op een bepaalde stof waarmee je in contact bent gekomen. Denk hierbij aan nikkel of wol, maar ook ingrediënten uit verzorgingproducten kunnen een reactie veroorzaken. Contacteczeem kan je vermijden door contact met de stoffen zo veel mogelijk te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk.

Symptomen van contacteczeem zijn jeuk op de plek waar de huid met de irriterende stof in contact is gekomen, rode plekjes, bultjes of blaasjes op de huid.

Wat is het beste middel tegen eczeem?

eczeem jeukt erg

Er is geen vast middel tegen eczeem dat werkt. Dit komt omdat het een chronische huidaandoening is. Wel zijn er een aantal middeltjes die je kan gebruiken die de klachten kunenn verminderen[2]Eczeem. (2021, 16 juli). Apotheek.nl. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/eczeem#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-eczeem. Hierdoor heb je mogelijk minder last van jeuk, schilfers of rode plekken. De meest voorkomende middelen zullen we hieronder voor je opschrijven.

1. Vette en zachte zalf

De meeste artsen zullen een vette en zachte zalf voorschrijven om op je eczeem te smeren. Deze crèmes hebben geen werkende bestandsdelen, maar doordat zij erg vet zijn helpen ze de huid soepel te houden en kunnen ze klachten van jeuk, schilfers of kloven verminderen.

2. Beste middel tegen eczeem: Corticosteroïden

Corticosteroïden (of bijnierschorshormonen) vernauwen de bloedvaten waardoor zij de zwelling verminderen. Daarnaast werken ze ontstekingsremmend, jeukstillend en helpen ze om schilfers te verminderen. Dit geeft de huid de kans om te herstellen, waardoor de eczeemklachten afnemen. Deze behandeling is verkrijgbaar in de vorm van een zalf op doktersrecept. Er bestaan verschillende sterktes van dit medicijn. Je arts schat in welke sterkte je nodig hebt.

3. Afweeronderdrukkende medicijnen

Heb je veel last van eczeem, dan kan je ook afweeronderdrukkende medicijnen voorgeschreven krijgen. Dit zijn medicijnen die de ontsteking remmen, de zwelling en de jeuk verminderen. Je kan deze krijgen in de vorm van een pil, injectie of zalf.

4. Beste middel tegen eczeem: Ureum

Ureum bevorderd de opname van water door de huid. Hierdoor verdwijnen de verschijnselen van eczeem sneller en zal je minder snel last hebben van de klachten. Ureum zorgt er daarbij ook voor dat de huid beter corticosteroïden kan opnemen, waardoor een combinatie tussen de twee middelen erg effectief is.

Wat kan je nog meer doen tegen eczeem?

Naast het gebruik van bovenstaande middelen, zijn er nog meer mogelijkheden om je eczeem klachten te kunnen verminderen. Dit zijn dingen die je in het dagelijks leven kan doen of aanpassen, waardoor je huid minder last krijgt van ontstekingen. Dit zijn geen 100% werkende manieren, maar ze kunnen wel helpen[3]Wat is eczeem? (z.d.). Bepanthen Netherlands. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.bepanthen.nl/eczeem/wat-is-eczeem.

  • Houd de huid vet.
  • Douche voldoende, maar niet te veel. Te vaak douchen kan de huid uitdrogen.
  • Vermijd contact met producten met parfum en andere uitdrogende bestandsdelen.
  • Probeer zo min mogelijk te krabben en knip je nagels zodat er geen bacteriën in de kloven terecht komen.
  • Supplementen gebruiken voor een volle en gezonde huid.

Referenties

Referenties
1 Constitutioneel eczeem – UMC Utrecht. (z.d.). UMC Utrecht. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/constitutioneel-eczeem
2 Eczeem. (2021, 16 juli). Apotheek.nl. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/eczeem#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-eczeem
3 Wat is eczeem? (z.d.). Bepanthen Netherlands. Geraadpleegd op 23 mei 2022, van https://www.bepanthen.nl/eczeem/wat-is-eczeem