Wanneer heb je supplementen nodig?

Voordat we kijken naar wanneer supplementen innemen, is het goed om te weten wanneer je supplementen nodig hebt. Niet iedereen heeft namelijk supplementen nodig, maar soms is er een periode in je leven waarbij ze juist wel van pas komen. Het is ook afhankelijk van om welke supplementen het gaat. Er bestaan namelijk ook sportsupplementen die je kan nemen bij het sporten. Daar gaat het in deze tekst niet om. In deze tekst focussen we ons juist op de voedingssupplementen met aanvullende vitamines en mineralen.

wanneer supplementen innemen: wateroplosbare vitamines gaan beter op een nuchtere maag

In principe heb je geen supplementen nodig wanneer je een gezond persoon bent die regelmatig een gevarieerd dieet volgt. Toch zijn hier uitzonderingen op. Zo hebben zwangere mensen vaak extra vitamine D, ijzer en foliumzuur nodig en hebben ook jonge kinderen en ouderen baat bij extra vitamine D. Daarnaast zijn er allerlei verschillende redenen waarom jij, als gezond persoon, ook supplementen zou nemen. Soms heeft het te maken met een slechte nachtrust, of juist een beter uithoudingsvermogen willen creëren tijdens het sporten.

Ook heb je supplementen nodig wanneer je voedingsstoffen tekortkomt. Dit kan je bevestigen door je bloed te laten onderzoeken via de huisarts. Daar krijg je dan te horen welke voedingsstoffen je tekortkomt en op welke je moet letten. Je huisarts kan hierna supplementen voorschrijven, of aanraden om supplementen te gaan gebruiken. Afhankelijk van welk tekort je hebt, heb je dan bepaalde supplementen nodig.

Wanneer supplementen innemen: Tips voor bij het kopen.

Wanneer supplementen innemen: Wat is het juiste moment?

Wanneer supplementen innemen kan soms nogal verwarrend zijn. Zeker omdat niet alle supplementen hetzelfde schema volgen. De één zegt dat je het op een nuchtere maag moet innemen, terwijl je een ander juist tijdens de maaltijd moet nemen. Daarom stellen wij nu de vraag: is er een perfect moment voor het innemen van supplementen?

Het antwoord ligt wat gecompliceerder, want het heeft écht te maken met het soort supplement dat je neemt. Daarom behandelen we hieronder een aantal veel gestelde vragen om wat meer duidelijkheid te geven.

1. Kun je alle supplementen tegelijk innemen?

Hoewel het in principe mogelijk is om alle supplementen tegelijk in te nemen, is het goed om op te letten op de gebruiksaanwijzing van de verpakking. Dit komt omdat elk supplement op een andere manier werkt. Sommige functioneren namelijk het beste op een nuchtere maag, terwijl anderen juist vet uit andere voedingsbronnen nodig hebben om goed te kunnen werken.

In principe zorgt het nemen van meerdere supplementen tegelijk er niet voor dat ze minder goed werken. In sommige gevallen is het juist handig, zoals het nemen van vitamine C en ijzer tegelijk. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam beter in staat is om ijzer op te nemen[1]Lynch, S. R., & Cook, J. D. (1980). Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Sciences, 355, 32–44. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x.

2. Welke supplementen op nuchtere maag?

Er bestaan een aantal supplementen die beter functioneren wanneer je ze op een nuchtere maag neemt dan wanneer je wat hebt gegeten. Dit zijn voornamelijk wateroplosbare vitamines en probiotica[2]Heger, E. & Proctor, K. (2021, 26 februari). The best time to take vitamins and supplements for maximum absorption, according to nutritionists. Insider. Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van … Continue reading. Wateroplosbare vitamines lossen op in water en kunnen dus het beste met een glas water ingenomen worden. Wanneer ze in een lege maag terecht komen, is het makkelijker voor je lichaam om de vitamines op te nemen. Voor probiotica geldt dezelfde regel. Dit komt omdat vooral je dikke- en dunne darmen baat hebben bij het nemen van probiotica. Wanneer hier al veel voeding in zit, kan het zijn dat ze minder goed opgenomen worden.

Welke supplementen op nuchtere maag? Leer hier meer over probiotica.

3. Welke supplementen mag je niet samen nemen?

In principe kan je vrijwel alle supplementen samen innemen. In de meeste gevallen wanneer supplementen samen innemen niet aangeraden wordt gaat het om de combinatie tussen supplement en medicijn[3]Kun je medicijnen en supplementen tegelijk gebruiken? (z.d.). ivg-info.nl. Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van … Continue reading. Dit komt omdat sommige supplementen de werking van het medicijn in de weg kunnen staan. Afhankelijk van welk medicijn je gebruikt, is het verstandig om hier meer informatie over te vragen bij je huisarts.

4. Hoe laat supplementen innemen?

Zoals we hierboven al beschreven, is het in sommige gevallen handig om je supplementen op een lege maag te nemen. Denk hierbij aan wateroplosbare vitaminen en probiotica. Voor vetoplosbare vitaminen geldt dat je deze juist het beste bij een maaltijd kan innemen omdat deze vet nodig hebben om goed opgenomen te kunnen worden in je lichaam. Omdat multivitaminen zowel wateroplosbare als vetoplosbare vitaminen bevatten, is het het handigst om deze bij een maaltijd in te nemen met een flink glas water. Door het water kunnen de wateroplosbare vitaminen beter opgenomen worden, zonder dat de vetoplosbare vitaminen hieronder lijden.

Supplementen met een specifieke functie kan je het beste op de aanbevolen tijd innemen. Denk hierbij aan melatonine en magnesium. Omdat deze helpen bij het ontspannen, kan je deze het beste voor het slapen innemen (of bij het avondeten). Supplementen die juist meer energie geven, zijn handiger om ‘s ochtends of vlak voor het sporten in te nemen.

Wanneer supplementen innemen: Welke supplementen komen het meeste voor?

Welke supplementen je nodig hebt varieert per persoon. Toch is het leuk en interessant om te weten welke supplementen nu het meeste gebruikt worden en waarom. Wij hebben vier veelgebruikte supplementen en supplementen mixen gevonden die in 2021 populair waren. We hebben ze hieronder voor je opgeschreven.

elk supplement heeft een andere werking

1. Anti-stress supplementen

Zeker tijdens en na de pandemie lijkt het leven steeds drukker te zijn geworden, dus het is helemaal niet gek dat de anti-stress supplementen nu wat populairder zijn geworden. Ze helpen je namelijk niet alleen om te ontspannen, maar kunnen ook bijdragen aan een betere nachtrust. Veelvoorkomende ingrediënten van deze supplementen zijn onder andere: B-complex vitaminen, valeriaan, kamille, L-theanine en magnesium[4]Boyle, N. B., Lawton, C., & Dye, L. (2017). The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients, 9(5), 429. https://doi.org/10.3390/nu9050429.

2. Huid- en haar supplementen

Of je nu ouder wordt en rimpels tegen wil gaan, of nu alvast wil beginnen met een goede skin-care routine, deze supplementen zijn ook erg populair. Nu is een supplement op zichzelf vaak niet voldoende om je een stralende huid te geven, in combinatie met voldoende hydratatie, slaap en beweging kan het een flink verschil maken. Twee veelvoorkomend ingrediënten uit deze supplementen zijn vitamine C en omega-3 vetzuren[5]Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866[6]Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://doi.org/10.3390/nu12030870.

3. Wanneer supplementen innemen: Immuun supplementen

Zeker nu de herfst er weer aan komt, zal je merken dat je immuunsysteem soms wat meer moeite heeft om je te beschermen. Het gebruiken van immuun supplementen kan hier goed bij van pas komen. Vaak bevatten deze supplementen een combinatie van vitamines, zoals vitamine B, zink, vitamine D. Daarbij bevatten ze vaak ook kruidenpreparaten zoals curcuma, gember en goudsbloem.

Lees hier meer over immuunsysteem supplementen.

4. Vitamine D

Vitamine D is en blijft populair, zeker omdat het aangeraden wordt voor zwangere mensen, jonge kinderen en ouderen. Het speelt een grote rol bij het onderhouden van het immuunsysteem, je mentale gezondheid en de gezondheid van je botten[7]Martens, P. J., Gysemans, C., Verstuyf, A., & Mathieu, A. C. (2020). Vitamin D’s Effect on Immune Function. Nutrients, 12(5), 1248. https://doi.org/10.3390/nu12051248. Hoewel ons lichaam zelf vitamine D aanmaakt door blootstelling aan zonlicht, is dit vaak te weinig om je lichaam te ondersteunen waardoor deze supplementen goed van pas komen.

Wanneer supplementen innemen: Een korte samenvatting

Supplementen zijn tegenwoordig algemeen bekend en ze worden ook algemeen gebruikt. Over het algemeen heb je ze niet nodig wanneer je een gezond persoon bent die een gevarieerd dieet volgt. Er zijn echter wel uitzonderingen op de regel, zoals zwanger zijn, een jong kind zijn of juist een oudere persoon zijn. Ook wanneer je beter wil slapen of last hebt van stress kunnen supplementen goed van pas komen.

Wanneer supplementen innemen is afhankelijk van het supplement. Dit heeft te maken met de soort vitamines die er in zitten (wateroplosbaar of vetoplosbaar) en met welk doel je de supplementen inneemt. Supplementen om beter te slapen kan je namelijk het beste nemen voor het slapengaan. Supplementen als probiotica en wateroplosbare vitamines kan je het beste op een nuchtere maag innemen. De rest kan je het beste bij een maaltijd nemen.

Wanneer supplementen innemen: Een informatieve video over supplementen

Referenties

Referenties
1 Lynch, S. R., & Cook, J. D. (1980). Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Sciences, 355, 32–44. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
2 Heger, E. & Proctor, K. (2021, 26 februari). The best time to take vitamins and supplements for maximum absorption, according to nutritionists. Insider. Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/best-time-to-take-vitamins
3 Kun je medicijnen en supplementen tegelijk gebruiken? (z.d.). ivg-info.nl. Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van https://www.ivg-info.nl/gezondheid/bij-medicijngebruik/medicijnen-en-voedingssupplementen-tegelijk-gebruiken/
4 Boyle, N. B., Lawton, C., & Dye, L. (2017). The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients, 9(5), 429. https://doi.org/10.3390/nu9050429
5 Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866
6 Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://doi.org/10.3390/nu12030870
7 Martens, P. J., Gysemans, C., Verstuyf, A., & Mathieu, A. C. (2020). Vitamin D’s Effect on Immune Function. Nutrients, 12(5), 1248. https://doi.org/10.3390/nu12051248