Wat zijn kruidenpreparaten?

kruidenpreparaten veilig

Kruidenpreparaten zijn middelen waarvan er wordt gezegd dat zij een bepaald effect op het lichaam hebben, zoals het verminderen van eetlust, zonder dat hier duidelijk wetenschappelijk bewijs van is. Waar medicatie wordt goedgekeurd door een wetenschappelijk bureau, gebeurt dit bij kruidenpreparaten niet. De preparaten komen in verschillende vormen, van tincturen tot aan balsems en pillen. Ze bevatten extracten uit kruiden, bloemen en planten.

Veel mensen gaan ervan uit dat kruidenpreparaten goed zijn voor de gezondheid, omdat zij alleen uit natuurproducten bestaan, maar dit is niet waar. Ook natuurlijke producten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom waarschuwt de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) dat je goed moet opletten bij het gebruik van kruidenpreparaten. Ook mogen de preparaten alleen ingrediënten bevatten die niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Werken kruidenpreparaten?

natuurlijke medicatie ter ondersteuning

Ondanks de waarschuwing van de NVWA, zijn kruidenpreparaten toch erg populair. Dit heeft te maken met de gebruiksdoeleinden van deze middelen. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom iemand gebruik maakt van kruidenpreparaten. Zo kan je preparaten gebruiken als aanvulling op je bestaande medicatie of als hulp bij kleine kwaaltjes, zoals een verkoudheid of een zere keel.

Kruidenpreparaten die gebruikt worden voor het behandelen van kleine kwaaltjes, zijn vaak wetenschappelijk effectief bewezen. Kijk hierbij naar kamille. Dit plantje is effectief bij het verminderen van misselijkheid en kan obstipatie voorkomen. Hiervoor is voldoende wetenschappelijk bewijs. Dit middel wordt vaak als thee gedronken en heeft weinig tot geen bijwerkingen. Het werkt dus prima als kruidenpreparaat.

Het verschil tussen gezond gebruik van kruidenpreparaten en ongezond gebruik zit hem in het doeleinde van het gebruik. Wanneer je iets gebruikt omdat je wat misselijk bent of omdat je keelpijn hebt, dan hoop je hiermee je symptomen te verlichten, niet om de kwaal te genezen. Dit is gezond gebruik.

Wanneer je echter kruidenpreparaten gebruikt om te proberen een serieuze ziekte mee te genezen, is dit ongezond gebruik. De preparaten zijn namelijk niet goedgekeurd door een wetenschappelijk instituut en missen de werkzame stoffen om deze ziekte te bestrijden. Vergelijk het met een gebroken bot. Je kan kruiden gebruiken om de pijn te verzachten, maar je kan ze niet gebruiken om je bot weer aan elkaar te zetten. Je hebt hiervoor de medische kennis van een arts nodig.

Kunnen preparaten bijdragen aan jouw gezondheid?

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat kruidenpreparaten wel kunnen bijdragen aan jouw gezondheid, maar alleen als aanvulling op je bestaande voeding en medicatie. Het kan namelijk geen kwaad om zo nu en dan een kopje kamille thee te drinken, of om valeriaan capsules te slikken om beter te slapen. Wanneer je echter een chronisch slaaptekort hebt, of erge last van je maag, dan is het verstandiger om een arts te bezoeken die een oorzaak vast kan stellen en je passende medicatie kan voorschrijven.

Ook is het belangrijk om nooit zomaar kruidenpreparaten te gebruiken, omdat sommige kruiden de werking van je medicatie in de weg kunnen staan. Overleg daarom eerst met je arts voordat je gebruik gaat maken van kruidenpreparaten. Zo wordt het gebruik van Sint-Janskruid in thee en supplementen afgeraden.