Wat is Sint-Janskruid?

sint-janskruid schadelijk

Sint-Janskruid is een gele bloem welke al jaren gebruikt wordt vanwege de antidepressieve eigenschappen. Het beïnvloedt de stoffen in je hersenen, waardoor je je beter voelt en minder last krijg van depressieve klachten. Ook kan het helpen bij slaapproblemen en klachten van angst.

Veel mensen nemen dit kruid in de vorm van supplementen of als thee. Je kan het vaak bij een gezondheidswinkel aanschaffen in gedroogde vorm. Vroeger werd het veelal gebruikt om wonden en blauwe plekken te genezen, maar tegenwoordig heeft het veel meer gebruiksdoeleinden.

Avers effect op medicijnen

Hoewel Sint-Janskruid een natuurproduct is, betekent het niet dat het onschadelijk is voor de gezondheid. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat dit kruid een avers effect kan hebben op het gebruik van anticonceptie, waardoor het niet wordt aangeraden om deze twee samen te gebruiken.

Ook in 2015 kwam er uit onderzoek van het RIVM naar voren dat dit kruid de werking van chemotherapie en middelen tegen schimmel- en virusinfecties kan verminderen. Het gebruik van Sint-Janskruid in combinatie met deze middelen werd toen sterk afgeraden.

Inmiddels is er uit nieuw onderzoek van het RIVM gebleken dat dit aanzienlijk onschuldige kruid toch ook andere negatieve effecten kan hebben, zelfs zonder gebruik van medicatie. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Systeem (NVIS) zag klachten binnenkomen van mensen die na gebruik van het kruid sneller een verbrande huid kregen wanneer zij in de zon kwamen, en andere mensen ervaarden klachten als duizeligheid, diarree en angst. Dit soort klachten kunnen ook in lijn liggen met de gezondheidsklachten die uit een voedselvergiftiging voortkomen.

Het is nog onbekend welke dosis nu precies schadelijk is in de thee of als supplement. Dit komt mede doordat handhaving rondom medicatie strenger is dan rondom voedingssupplementen. Het is daarom beter om het kruid zo min mogelijk of helemaal niet te gebruiken, zeker wanneer je al andere medicatie gebruikt.

Bronnen: nu.nl en RIVM