Hoe werkt goede nachtrust thee?

goede nachtrust thee slapen

Ongeveer 30% van alle mensen heeft last van slaapproblemen. Dit kan door allerlei problemen ontstaan, maar het blijft een vervelend fenomeen. Als oplossing hiervoor doen sommige mensen aan ontspanningsoefeningen, terwijl anderen op zoek gaan naar medicatie. Toch kan thee ook helpen om je beter te laten slapen.

Kruidentheeën worden namelijk al eeuwen gebruikt om je te helpen met slapen. Dit komt omdat veel kruiden bepaalde eigenschappen hebben die de receptoren in je hersenen beïnvloeden. Waar groene- en zwarte thee soms cafeïne of theïne bevatten, twee stoffen die je energie geven, hebben kruidentheeën dit juist niet. Daardoor komt je lichaam sneller tot rust en kan je makkelijker in slaap vallen. Daarom worden ze ook wel goede nachtrust thee genoemd.

Welke thee voor goede nachtrust is het beste?

lavendel ontspannen

Er is geen één perfecte thee voor een goede nachtrust. Maar wel zijn er meerdere kruiden die je nachtrust kunnen bevorderen. Afhankelijk van je eigen voorkeur en welke effecten het op je heeft, kan je van deze kruiden gebruik maken voor het slapengaan om een goede nacht door te slapen. Je kan ze ook samen mengen tot één kruidenthee.

1. Lavendel

Het meest populaire kruid om je slaap mee te bevorderen is toch echt lavendel. Dit heerlijk geurende bloemetje bevat Silexan, een stofje dat stress en klachten van angst kan verminderen. Bovendien werkt het aroma kalmerend voor de hersenen. Hoe het exact effect heeft op het lichaam is nog onduidelijk, maar meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het kruid het slaapritme positief beïnvloed.

2. Kamille

Kamille heeft ook een specifiek effect op het lichaam. Dit kruid bevat namelijk apigenine, een stofje dat zich bindt aan de receptoren in de hersenen die invloed hebben op je stress- en slaapbehoefte. Je krijgt hierdoor minder stressprikkels binnen, maar juist meer behoefte om te slapen. Dat maakt kamille een ideale goede nachtrust thee

3. Valeriaan

Ook valeriaan is erg effectief om te gaan slapen, met name de valeriaanwortel. Het zorgt ervoor dat je sneller in slaap kan vallen en in een diepe slaap terecht komt. Ook zou het voorkomen dat je je moe voelt in de ochtend, wat erg fijn is wanneer je normaal gesproken erg slaperig wakker wordt.

4. Passiebloem goede nachtrust thee

Hoewel de passiebloem niet per sé effect heeft op het sneller in slaap vallen, kan dit kruidje wel helpen om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Zo zou je er dieper van gaan slapen, waardoor je lichaam meer tot rust komt.

5. Citroenmelisse

Ten slotte is er nog de citroenmelisse. Dit frisse kruid wordt al eeuwen gebruikt bij aromatherapie dankzij het heerlijke aroma dat van dit kruid afkomt. Het drinken van citroenmelisse kan het GABA-gehalte in je lichaam verhogen. GABA is een stofje dat je slaperig maakt.