Inleiding Valeriaan: Een Natuurlijke Sleutel tot Betere Slaap

Slapeloosheid en slaapproblemen zijn veelvoorkomende uitdagingen in onze drukke wereld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren zonder toevlucht te nemen tot medicatie of ingewikkelde therapieën. Eén van de meest populaire natuurlijke remedies voor een goede nachtrust is Valeriaan, een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat het is en hoe het je kan helpen om beter te slapen.

Wat is Valeriaan?

Valeriaan (Valeriana officinalis) is een kruidachtige plant die van nature voorkomt in Europa en delen van Azië en Noord-Amerika. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie voor slapeloosheid en angst. Valeriaan heeft een lange geschiedenis als kalmerend middel en wordt vaak ingezet als alternatief voor slaapmedicatie.

Hoe Werkt Valeriaan?

De exacte werking hiervan is nog niet volledig begrepen, maar wetenschappers geloven dat de actieve verbindingen in de plant, met name valerenic acid en valerone, het zenuwstelsel beïnvloeden. Valeriaan kan de niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA) verhogen, een neurotransmitter die een kalmerend effect heeft op de hersenen. Dit helpt bij het verminderen van angstgevoelens en het bevorderen van ontspanning, wat essentieel is voor een goede nachtrust.

Valeriaan: Een Natuurlijke Sleutel tot Betere Slaap

Voordelen van Valeriaan voor Slaapondersteuning

 1. Verbeterde Slaapkwaliteit: Het kan helpen om de diepte en kwaliteit van je slaap te verbeteren, waardoor je uitgeruster en energieker wakker wordt.
 2. Vermindering van Slapeloosheid: Mensen die moeite hebben met in slaap vallen of vaak ‘s nachts wakker worden, kunnen baat hebben bij het gebruik  om de duur van hun slaap te verlengen.
 3. Natuurlijke Oplossing: In tegenstelling tot sommige slaapmedicijnen, veroorzaakt het kruid doorgaans geen bijwerkingen of afhankelijkheid.
 4. Stressvermindering: Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat vaak een belangrijke oorzaak is van slaapproblemen.

Hoe Valeriaan te Gebruiken

Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tincturen, thee en tabletten. Hier zijn enkele richtlijnen voor het gebruik:

 • Capsules en Tabletten: Neem de aanbevolen dosis volgens de instructies op de verpakking, meestal 30 minuten tot een uur voor het slapengaan.
 • Tinctuur: Voeg enkele druppels tinctuur toe aan een glas water en drink het ongeveer een half uur voor het slapengaan.
 • Thee: Geniet van een kopje Valeriaanthee 30 minuten voor het slapengaan. Je kunt kant-en-klare thee kopen of zelf Valeriaanwortel laten trekken.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van het kruid van persoon tot persoon kunnen variëren, dus het kan even duren voordat je de juiste dosering en timing voor jezelf vindt.

Valeriaan: Een Natuurlijke Sleutel tot Betere Slaap

Voorzorgsmaatregelen en Waarschuwingen

Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

 • Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je het gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
 • Vermijd het gebruik van Valeriaan in combinatie met alcohol, kalmerende middelen of slaapmedicatie.
 • Gebruik het niet als je allergisch bent voor planten in de Valeriana-familie.

Onderzoek naar Valeriaan

Hoewel het kruid al eeuwenlang wordt gebruikt voor slaapondersteuning, hebben moderne wetenschappers ook interesse getoond in dit kruid en zijn effecten. Verscheidene studies hebben de mogelijke voordelen van Valeriaan voor slaap onderzocht, en de resultaten zijn veelbelovend. Een meta-analyse van klinische onderzoeken suggereert dat het daadwerkelijk kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Hoewel meer onderzoek nodig is om de exacte mechanismen en optimale doseringen vast te stellen, wijst de beschikbare literatuur erop dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op een slaapverbeteringsprogramma.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Niet voor niets word je gewaarschuwd voor de gevolgen van chronisch slaaptekort: tijdens je diepe slaap herstel je fysiek en mentaal van de inspanningen van overdag. Zo voel je je uitgerust om de volgende dag weer te presteren. In het dagel...
Normaal €24.95
Nu tijdelijk €19.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Bijwerkingen

Over het algemeen wordt het dus als veilig beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Het heeft de neiging om minder bijwerkingen te veroorzaken dan sommige farmaceutische slaapmedicijnen. Desalniettemin kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, zoals hoofdpijn, duizeligheid of maagklachten. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen vaak na verloop van tijd. Als je echter ernstige bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts.

Interacties met Medicatie

Het is belangrijk om op te merken dat het kruid interacties kan hebben met bepaalde medicijnen. Als je momenteel andere medicijnen gebruikt, met name sedativa, antidepressiva of antipsychotica, overleg dan eerst met je zorgverlener voordat je het gebruikt om mogelijke interacties te vermijden.

5 Meest Gestelde Vragen over Valeriaan voor Slaapondersteuning

 1. Hoe lang duurt het voordat het werkt? Het kruid werkt niet onmiddellijk. Sommige mensen merken verbeteringen in hun slaap na een paar dagen tot enkele weken regelmatig gebruik.
 2. Kan ik het veilig combineren met andere kruidenremedies of supplementen voor slaap? Over het algemeen is het veilig om Valeriaan te combineren met andere kruiden of supplementen voor slaapondersteuning, maar het is raadzaam om eerst met een zorgverlener te overleggen.
 3. Is het verslavend? Nee, het wordt doorgaans niet als verslavend beschouwd en veroorzaakt geen afhankelijkheid zoals sommige slaapmedicijnen.
 4. Kan het worden gebruikt door kinderen en tieners? Het gebruik van Valeriaan door kinderen en tieners moet worden begeleid door een zorgverlener, omdat de dosering en veiligheid kunnen variëren op basis van leeftijd en individuele behoeften.
 5. Wanneer moet ik het vermijden? Vermijd het gebruik van dit kruid als je zwanger bent, borstvoeding geeft, leverproblemen hebt, allergisch bent voor planten in de Valeriana-familie, of als je andere medicijnen gebruikt zonder eerst met een zorgverlener te overleggen.

Tips voor het Gebruik van Valeriaan

Nu we meer weten over de voordelen en voorzorgsmaatregelen ervan, laten we eens kijken naar enkele handige tips voor het gebruik ervan:

 1. Consistentie is Belangrijk: Het werkt het beste wanneer je het regelmatig gebruikt. Probeer het dagelijks op hetzelfde tijdstip in te nemen, bij voorkeur ongeveer 30 minuten tot een uur voor het slapengaan.
 2. Wees Geduldig: Hoewel sommige mensen mogelijk directe verbeteringen opmerken, kan het enige tijd duren voordat het zijn maximale effect bereikt. Geef het minstens een week de kans voordat je de resultaten evalueert.
 3. **Dosering: Doseringen variëren afhankelijk van het type Valeriaan-product dat je gebruikt en je persoonlijke behoeften. Volg altijd de aanbevolen dosering op het etiket van het product of raadpleeg een zorgverlener voor advies.
 4. Vermijd Stimulerende Middelen: Beperk het gebruik van cafeïne, nicotine en andere stimulerende middelen enkele uren voor het slapengaan, aangezien deze je slaap kunnen verstoren en het effect van het kruid kunnen verminderen.
 5. Creëer een Ontspannende Bedtijd Routine: Combineer het gebruik hiervan met een rustgevende bedtijd routine. Dit kan onder meer meditatie, het lezen van een boek, of het nemen van een warm bad omvatten om je lichaam en geest voor te bereiden op rust.

Valeriaan: Een Natuurlijke Sleutel tot Betere Slaap

In Vergelijking met Andere Slaapmiddelen

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het gebruik hiervan voor slaapondersteuning is hoe het zich verhoudt tot andere slaapmiddelen, zowel natuurlijk als farmaceutisch. Het kruid wordt vaak vergeleken met melatonine, een hormoon dat het slaap-waakritme reguleert. Terwijl melatonine helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme, werkt Valeriaan op een andere manier door angst en spanning te verminderen, wat vaak de slaap verstoort. Sommige mensen vinden dat een combinatie van Valeriaan en melatonine effectief kan zijn voor het verbeteren van de slaap.

In vergelijking met farmaceutische slaapmiddelen heeft het kruid aanzienlijke voordelen. Slaapmedicijnen, zoals benzodiazepines en Z-drugs, kunnen verslavend zijn en bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid overdag, geheugenproblemen en zelfs afhankelijkheid. Valeriaan heeft doorgaans minder bijwerkingen en is minder waarschijnlijk verslavend. Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel valeriaan een natuurlijke optie is, het niet geschikt is voor iedereen, en sommige mensen kunnen betere resultaten behalen met andere benaderingen.

Andere Natuurlijke Slaapverbeterende Methoden

Naast het gebruik van ervan zijn er andere natuurlijke methoden om je slaap te verbeteren:

 1. Lifestyle-Aanpassingen: Het aanpassen van je levensstijl kan een grote impact hebben op je slaapkwaliteit. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine voor het slapengaan, en zorg voor een comfortabele en donkere slaapomgeving.
 2. Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en je geest voor te bereiden op rust.
 3. Dieet en Voedingssupplementen: Eet een gezonde, uitgebalanceerde voeding en overweeg het gebruik van voedingssupplementen zoals magnesium of kamillethee om de slaap te bevorderen.

De Historie van Valeriaan voor Slaapondersteuning

De geschiedenis van Valeriaan als een middel voor slaapondersteuning en stressvermindering strekt zich uit over duizenden jaren. De oude Grieken en Romeinen gebruikten Valeriaan al voor zijn kalmerende eigenschappen. In de middeleeuwen werd het kruid in heel Europa gewaardeerd en werd het vaak gebruikt om angst en slapeloosheid te behandelen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten mensen in Groot-Brittannië Valeriaan als middel tegen de stress en angst veroorzaakt door de luchtaanvallen. Tegenwoordig wordt Valeriaan wereldwijd erkend en is het een populair natuurlijk supplement voor slaapondersteuning.

De geschiedenis van Valeriaan getuigt van zijn lange traditie als een natuurlijke remedie voor een betere nachtrust, en de moderne wetenschap heeft nu ook zijn effectiviteit bevestigd. Het blijft een waardevolle bondgenoot voor degenen die op zoek zijn naar een natuurlijke en vriendelijke benadering van slaapondersteuning.

Feitjes

 1. Katten en Valeriaan: Terwijl Valeriaan voor mensen een kalmerend effect heeft, lijkt het bij katten het tegenovergestelde effect te hebben. Katten kunnen behoorlijk opgewonden raken van Valeriaan en er speels en ondeugend door worden. Het is zelfs bekend dat katten reageren op Valeriaan vergelijkbaar met kattenkruid.
 2. Valeriaan als Kleding: In de oudheid werd Valeriaan soms gebruikt als een geurige vulling voor kussens en matrassen om te helpen bij het verbeteren van de slaap. Het is een beetje een voorloper van moderne aromatherapie!
 3. Valeriaan in Parfum: Valeriaan heeft een sterke en kenmerkende geur die niet altijd als aangenaam wordt beschouwd. Ondanks dat wordt de geur van Valeriaan soms gebruikt in de parfumindustrie om een unieke en kruidige noot aan parfums toe te voegen.
 4. Valeriaan en de Oude Grieken: De naam “Valeriaan” is afgeleid van de Latijnse naam “Valeriana,” die op zijn beurt is vernoemd naar de Romeinse keizer Valerianus, die de plant tijdens zijn regering zou hebben bevorderd als een waardevol kruid.
 5. Valeriaanthee voor Vliegenbestrijding: Valeriaanthee kan niet alleen helpen bij slaapondersteuning, maar wordt soms ook gebruikt om vliegen af te weren. Het lijkt erop dat vliegen niet van de geur houden, dus het branden van Valeriaanthee kan helpen om deze ongenode gasten op afstand te houden.

Hoewel Valeriaan vooral bekend staat om zijn kalmerende effecten, zijn deze grappige feitjes een herinnering aan de veelzijdigheid en geschiedenis van dit kruid. Het is niet alleen een nuttige slaapondersteuning, maar heeft ook enkele verrassende toepassingen en eigenaardigheden.

Conclusie

Valeriaan is een natuurlijke en gebruiksvriendelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar slaapondersteuning zonder de bijwerkingen en afhankelijkheid van farmaceutische slaapmedicatie. Het kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verminderen van slapeloosheid en het verlichten van stress en angst, wat allemaal bijdragen aan een betere nachtrust.

Als je overweegt Valeriaan te gebruiken, is het belangrijk om met een zorgverlener te overleggen, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt. Vergeet niet dat de effectiviteit van Valeriaan van persoon tot persoon kan variëren, dus het kan wat experimenteren vergen om de juiste dosering en timing te vinden.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een gezonde slaaproutine, kan Valeriaan je helpen om ‘s nachts beter te rusten en overdag energieker te zijn, wat een positieve invloed kan hebben op je algehele welzijn en kwaliteit van leven.

Referenties:

 1. NCBI (National Center for Biotechnology Information):
 2. PubMed:
 3. Mayo Clinic:
 4. NCCIH (National Center for Complementary and Integrative Health):
 5. Sleep Foundation: