Wat is piekeren?

professionele hulp

Piekeren is een vrij breed onderwerp. Het kan hierbij gaan om je zorgen maken om bepaalde situaties, maar het kan ook zijn dat je juist lang blijft nadenken over dingen die al zijn gebeurd. Het is hoe dan ook geen fijne ervaring. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat langdurig piekeren kan leiden tot een grotere kans op mentale problemen. Daarom is piekeren verminderen zo belangrijk. Er zijn vier hoofdvormen van piekeren:

  • Dagdromen. Het gaat hier niet om leuke situaties, maar juist het focussen op de negatieve gedachten die je op dat moment hebt.
  • Rumineren. Het nadenken over negatieve gebeurtenissen uit het verleden. Soms komen hier ook traumatische ervaringen aan bod. Het stoppen met piekeren is op zo’n moment erg lastig.
  • Faalangst. De angst dat je niet goed zal presteren. Dit kan over school gaan, maar ook over werk, relaties en zelfs hobby’s.
  • Onoplosbare problemen. Het nadenken over grote problemen in de wereld waar je als individu weinig invloed op hebt, zoals de armoede of klimaatverandering.

Tips om te stoppen met piekeren

Niet kunnen slapen door piekeren is erg naar en kan op de lange termijn tot problemen leiden. Het is daarom essentieel om te leren stoppen met piekeren voordat het verergert.

1. Ademhalingsoefeningen

Net zoals bij zen meditatie, focus je op je ademhaling. Adem diep en lang in door je neus, en langzaam uit via je mond. Focus op de lucht die je longen vult en weer verlaat. Je hebt hierdoor minder aandacht voor je gedachten.

2. Leid jezelf af

Door andere dingen te gaan doen, met name dingen die je leuk vindt, leid je jezelf af van de negatieve gedachten waardoor je je vrolijker zal voelen. Wanneer je van koken houdt, kan je bijvoorbeeld wat gaan bakken. Of anders lees je een spannend boek of kijk je een komische tv-show.

3. Benoem je successen om te stoppen met piekeren

Wanneer je last hebt van faalangst, kan het helpen om je successen op te noemen. Zoals die ene keer dat je een speech gaf en iedereen onder de indruk was, of de keer dat je als eerste een oplossing had voor een probleem van iemand anders. Door je successen te benadrukken, worden je angsten een stuk minder. Dit is ideaal om te stoppen met piekeren.

4. Herken negatieve gedachten

Probeer je negatieve gedachten en patronen te herkennen. Wanneer je dit doet, kan je ze een andere kant op leiden. De gedachte “Ik had vandaag anders moeten reageren.” kan je omzetten naar “Volgende keer weet ik precies hoe ik moet reageren!”.

Wat als ik niet kan stoppen met piekeren?

Wanneer je maar door blijft piekeren zonder een eind in zicht, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog is gespecialiseerd in deze problemen en kan je begeleiden om te leren met het piekeren om te gaan en hoe je kan stoppen met piekeren in de toekomst.