Complimenten geven meer geluk

compliment geven

Hoogleraar sociologie, Beate Volker, verteld dat een goedgekozen compliment allerlei gezondheidsvoordelen kan hebben. Je bereikt er twee fundamentele behoeften mee: verbinding met anderen en zelfwaardering.

Wanneer je een compliment krijgt, maken je hersenen net een beetje extra dopamine aan. Dat is een stofje wat voor een gelukkig gevoel zorgt. Bovendien zorgt het ervoor dat je een beter zelfbeeld krijgt. Uit Japans onderzoek is zelfs gebleken dat een compliment helpt om je sociale vaardigheden te verbeteren.

Toch helpen complimenten niet alleen de ontvanger, maar ook de gever. Volgens sociale psycholoog Michiel Hobbelt komt dit doordat een compliment geven voor een betere relatie met de ander zorgt. Wanneer je iets voor iemand anders doet, komt er meer serotonine en oxytocine vrij. Beiden stoffen zorgen bij jezelf ook voor een geluksgevoel.

We zijn slechter in complimenten geven

Een compliment heeft echter alleen positieve effecten op onze geestelijke gezondheid wanneer deze specifiek, oprecht en speciaal voor iemand is gemaakt. Het is belangrijk dat je de ander goed kent en aanvoelt wat belangrijk voor hen is. Volker geeft aan dat we daar steeds minder goed in zijn.

De grootste boosdoener hiervan is ons drukke schema. Iedereen is de hele tijd bezig met werk, prestaties en het perfecte plaatje proberen te creëren. We zijn daardoor zoveel met onszelf bezig, dat het een stuk lastiger is om anderen beter te leren kennen en dus ook om passende complimenten te geven.

Hobbelt geeft aan dat we nog steeds sociaal contact hebben met anderen, maar dat dat vaak via social media gebeurt. Dat is oppervlakkiger en een online compliment werkt ook minder goed dan een die je face-to-face geeft of krijgt.

Maar zoeken meer waardering

mentale gezondheid

Waarderingsexpert Hans Poortvliet verteld dat social media ons laat zien dat we ondertussen wel steeds meer op zoek zijn naar waardering. Men plaatst van alles online met de hoop dat het waardering oplevert, maar in de plaats daarvan krijg je alleen likes. Dat heeft geen effect op onze mentale gezondheid.

Dat betekent niet dat we geen complimenten meer krijgen. Je hoort vaak genoeg nog “Wat is dat een leuke broek!” of “Wat zit je haar gaaf vandaag!”, maar dat zijn complimenten die je aan ieder ander persoon zou kunnen geven. Ze missen iets persoonlijks, iets wat meer verbinding geeft.

Als je tegen een persoon zou zeggen “Ik vind het zo fijn om met jou te praten, want ik krijg zoveel meer inzicht in mijn persoonlijke leven.” dan is dat al een veel beter compliment. Je bent namelijk meer betrokken bij de ander en laat zien dat je hun aanwezigheid waardeert.

Hoe ziet een goed compliment eruit?

Een goed compliment voldoet aan de volgende eisen. Probeer het zelf ook eens uit!

  • Het is specifiek voor de ontvanger
  • Het is oprecht
  • Je zegt wat over het gedrag van de ander
  • En laat weten welke invloed dat gedrag op jou heeft

Bronnen: nu.nl en onderzoek van Plos One