Hoe ontstaat vermoeidheid?

Voordat je kijkt naar welke supplementen bij vermoeidheid je nodig hebt, is het goed om te weten hoe vermoeidheid ontstaat. Iedereen voelt zich wel eens moe en in sommige gevallen kan je last hebben van vermoeidheid. Denk bijvoorbeeld aan een weekend vol feesten, of een hele drukke en stressvolle periode op je werk. Het is niet fijn, maar redelijk normaal om dan vermoeid te zijn. Wanneer dit echter langdurig aanhoudt, is er mogelijk meer aan de hand. Dit beïnvloedt dan ook je functioneren, waar je op verschillende plekken in je leven last van kan krijgen.

welke supplementen bij vermoeidheid: wat is de oorzaak

Vermoeidheid kan om verschillende redenen ontstaan. Een veelvoorkomende reden is structureel slecht slapen, maar je hebt ook andere oorzaken zoals[1]Vermoeidheid – Aandoeningen | Gezondheidsplein.nl. (z.d.). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/vermoeidheid/item39084:

 • Veel (aanhoudende) stress
 • Een vitamine- of mineralentekort
 • Overspannen zijn/burn-out klachten hebben
 • Bloedarmoede
 • Schildklierproblemen
 • Depressieve stoornis of een andere mentale stoornis
 • Een medische aandoening
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Medicatie
 • Overmatig cafeïnegebruik
 • Te weinig beweging

Wanneer je gedurende een periode van 6 of meer maanden last van vermoeidheid hebt, ook bij kleine inspanningen, is er soms sprake van “Chronisch Vermoeidheid Syndroom” (CVS)[2]ME/CVS (Myalgische encefalomilitis) | Gezondheidsplein. (z.d.). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/me-cvs/item33351. Hier wordt vaak geen oorzaak van gevonden.

Welke supplementen bij vermoeidheid? Leer hier meer over vitaminetekorten en vermoeidheid.

Symptomen van vermoeidheid

Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid, zijn er ook een aantal symptomen waar je mee te maken kan krijgen. Deze verschillen per persoon, maar het kan voorkomen dat je last krijgt van één of meerdere symptomen:

 • Futloos gevoel
 • Vermoeide ogen
 • Prikkelbaar zijn
 • Geheugenproblemen
 • Hoofd- of spierpijn
 • Klachten in de nek, schouders of rug (of alle drie)

Welke vitamine kom je tekort bij vermoeidheid?

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je een vitaminetekort hebt wanneer je last hebt van vermoeidheid. Het kan namelijk ook om allerlei andere redenen ontstaan. Toch is vermoeidheid wel een symptoom van verschillende vitaminetekorten, waardoor het handig is om te weten welke vitamines dit allemaal als symptoom hebben bij een tekort. Dan is het ook makkelijk om welke supplementen bij vermoeidheid in te schakelen, zeker wanneer een vitaminetekort de oorzaak is.

De volgende vitamines en mineralen staan erom bekend dat zij, bij een tekort, vermoeidheid kunnen veroorzaken: ijzer, vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en B12, vitamine C, vitamine D en magnesium[3]Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. … Continue reading.

Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede of (bloed)anemie. Dit is vrij veelvoorkomend en ongeveer 25% van de wereldbevolking heeft hier last van[4]Warner MJ, Kamran MT. Iron Deficiency Anemia. [Updated 2021 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: … Continue reading. Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van deze aandoening, maar dat verdwijnt meestal nadat je ijzergehalte terug naar normaal is gekeerd.

Welke supplementen bij vermoeidheid?

Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid kan een supplement wel of niet helpen om je vermoeidheid te verminderen. Allereerst is het daarom belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak van je vermoeidheid is. Je kan een bloedonderzoek laten doen bij je huisarts, maar je kan eerst ook naar andere klachten kijken waar je last van hebt en deze met een professional bespreken.

Welke supplementen bij vermoeidheid je nodig hebt, is dus geheel afhankelijk van je huidige bloedwaarden en andere omstandigheden. Wanneer je vermoeid bent doordat je steeds te laat naar bed gaat, dan heb je weinig aan supplementen. Ben je echter vermoeid omdat je slecht slaapt zonder duidelijke oorzaak? Dan kan een supplement hier mogelijk wel bij helpen of ondersteunen.

Welk supplement geeft energie: lees hier 6 verschillende opties.

Welk supplement geeft energie?

Bepaalde vitamines en mineralen helpen ons lichaam om voedingsstoffen om te zetten in energie. Denk hierbij aan verschillende B-vitamines die helpen om koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten tot een energiebron. Zeker vitamine B12 is hierbij belangrijk. Niet alleen helpt het om je eten in energie om te zetten, het beschermt ook je bloedcellen tegen anemie.

En bij de vraag “Welke supplementen tegen vermoeidheid?” mag ijzer natuurlijk ook niet ontbreken. Juist omdat zoveel mensen te maken krijgen met anemie als gevolg van een ijzertekort, is het belangrijk om hier voldoende van in je lichaam te hebben. Een goede tip van ons: neem je ijzer supplement in samen met een vitamine C supplement. Vitamine C helpt namelijk bij de opname van ijzer, waardoor je er meer aan hebt[5]Rolvink, R. (2019, 29 oktober). IJzer in je voeding. Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van … Continue reading.

Welke supplementen bij vermoeidheid: melatonine

Melatonine is een hormoon dat onze hersenen aanmaken. Het speelt een rol in ons slaap-waak ritme en het zorgt ervoor dat we ons, naarmate de dag vordert, moeier gaan voelen[6]Apotheek.nl. (z.d.-b). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/melatonine. Uiteindelijk is het dan makkelijker om in slaap te vallen. Wanneer je een slecht ritme hebt of te weinig melatonine aanmaakt, kan het zijn dat je slechter slaapt en hierdoor last krijgt van vermoeidheid. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar kan opgelost worden door een melatonine supplement te nemen.

melatonine kan effectief zijn

Welke vitamine tegen stress en vermoeidheid?

Het kan ook zijn dat je juist erg vermoeid bent door stress. Je ligt wakker in bed, te piekeren over allerlei onderwerpen. In dat geval heb je juist niet zoveel aan ijzer, maar is er wel een ander supplement dat je kan helpen: magnesium. Magnesium staat er namelijk om bekend dat het kan helpen bij het verlichten van klachten van stress en angststoornissen[7]Boyle, N., Lawton, C. & Dye, L. (2017, 26 april). The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review. Nutrients, 9(5), 429. … Continue reading. En wanneer je minder last hebt van stress, kan je over het algemeen ook beter slapen.

Wat kun je doen tegen extreme vermoeidheid?

Wanneer welke supplementen bij vermoeidheid niet werken, is het soms handig om te kijken naar wat andere tips en tricks om je te helpen bij het verminderen van vermoeidheid. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen.

1. Pas je nachtrust routine aan

Wanneer je last hebt van vermoeidheid, is het het beste om als eerste te kijken naar je nachtrust. Hoe laat ga je naar bed? En hoe laat sta je op? Hoe ziet je slaapomgeving eruit? Het beste kan je beginnen met een routine creëren. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, help je je hersenen. Je produceert dan steeds rond dezelfde tijd melatonine, waardoor je makkelijker in slaap valt wanneer je in bed gaat liggen.

2. Probeer te ontspannen

Hoewel het soms lastig lijkt, is het ook goed om zo nu en dan gewoon te ontspannen. Kies iets waar je zelf blij van wordt, zoals het lezen van een goed boek of het luisteren naar een geleide meditatie. Soms helpt het ook om een beetje yoga te doen. Wanneer je ontspannen in bed gaat liggen, val je vaak makkelijker in slaap dan wanneer je hoofd nog vol met gedachten en stress zit.

Wat kun je doen tegen extreme vermoeidheid? Leer hier meer over geleide meditaties!

3. Eet gezond en gebalanceerd

Wat je eet, heeft invloed op hoe je je voelt. Wanneer je veel vette en zware maaltijden eet vlak voor je gaat slapen, kan je hier last van krijgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van maagzuur of misselijkheid. Daardoor slaap je minder goed en krijg je last van vermoeidheid. Ook kan ongezond eten ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit en/of minder voedingsstoffen binnenkrijgt[8]Alles over voeding, eten en slaap –. (2017, 1 juli). Slaap Informatie Centrum. Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.slapen.com/eten-en-voeding/. Probeer daarom gezond en gebalanceerd te eten. Een vette maaltijd op z’n tijd kan geen kwaad, zolang je het maar afwisselt met een gezonde en lichte maaltijd.

4. Gebruik supplementen om beter te slapen

Welke supplementen tegen vermoeidheid werken is dus heel erg afhankelijk van je klachten en de oorzaak van je vermoeidheid. Wanneer je echter slecht slaapt, zijn er een aantal stofjes die hierbij kunnen helpen. Hierboven noemden we bijvoorbeeld al melatonine, maar een supplement als valeriaan kan hier ook bij van pas komen[9]Apotheek.nl. (z.d.-c). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/valeriaan?product=valeriaan.

Welke supplementen bij vermoeidheid – Korte samenvatting

Het is heel normaal om zo nu en dan moe te zijn, maar wanneer die vermoeidheid langdurig blijft aanhouden is er mogelijk meer aan de hand. Vermoeidheid kan om verschillende redenen ontstaan en het kan ook met vitamines en mineralen te maken hebben. Wanneer een vitaminetekort de oorzaak is van je vermoeidheid, kunnen welke supplementen bij vermoeidheid soms goed van pas komen.

Ook zijn er middelen en tricks die je kan gebruiken om bij andere oorzaken beter te slapen. Je nachtrust is ten slotte erg belangrijk voor je algemene gezondheid. Wanneer je langdurig slecht slaapt, is het hoe dan ook verstandig om contact op te nemen met een arts die je hier verder bij kan helpen. Wil je dat nog niet? Dan hebben wij ook een aantal tips voor je die je kunnen helpen met beter slapen.

Leer hier meer over de oorzaken van vermoeidheid en wat je ertegen kan doen

Referenties

Referenties
1 Vermoeidheid – Aandoeningen | Gezondheidsplein.nl. (z.d.). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/vermoeidheid/item39084
2 ME/CVS (Myalgische encefalomilitis) | Gezondheidsplein. (z.d.). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/me-cvs/item33351
3 Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://doi.org/10.3390/nu12010228
4 Warner MJ, Kamran MT. Iron Deficiency Anemia. [Updated 2021 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/
5 Rolvink, R. (2019, 29 oktober). IJzer in je voeding. Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/ijzer-een-belangrijk-mineraal-voor-jong-en-oud
6 Apotheek.nl. (z.d.-b). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/melatonine
7 Boyle, N., Lawton, C. & Dye, L. (2017, 26 april). The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review. Nutrients, 9(5), 429. https://doi.org/10.3390/nu9050429
8 Alles over voeding, eten en slaap –. (2017, 1 juli). Slaap Informatie Centrum. Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.slapen.com/eten-en-voeding/
9 Apotheek.nl. (z.d.-c). Geraadpleegd op 11 oktober 2022, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/valeriaan?product=valeriaan