Waarom hebben we multivitamines en mineralen nodig?

multivitamines en mineralen zijn een goede manier om aan je essentiele stoffen te komen

Vitaminen en mineralen zijn onderdeel van de micronutriënten in je lichaam. Waar koolhydraten, vetten en eiwitten helpen om je energie en spierkracht te geven, zorgen de micronutriënten ervoor dat je al je lichaamsdelen optimaal kunnen functioneren. Ook zorgen ze ervoor dat je lichaam in staat is om de koolhydraten, vetten en eiwitten te verwerken en om te zetten in energie.

Naast dat vitamines en mineralen ervoor zorgen dat je lichaam optimaal functioneert, zorgen ze er ook voor dat je lichaam je kan beschermen wanneer dat nodig is. Zo zorgen bepaalde vitamines en mineralen ervoor dat wondjes sneller helen en je bloed op tijd stolt zodat je niet te veel bloed verliest. Anderen helpen juist door schadelijke stoffen te bevechten zodat je niet zo ziekt wordt. Ze zijn dus erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam.

Normaal gesproken haal je alle benodigde stoffen uit je voeding, maar dit lukt niet iedereen. Daarom bestaan er multivitamines en mineralen. Dit zijn supplementen die je kan nemen om je lichaam te voorzien van extra vitamines en mineralen, ook wanneer je deze niet uit je voeding kan halen. Je kan ze vaak kopen in de vorm van een pil of capsule en ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen en soms ook andere ingrediënten.

Tips voor het kopen van multivitamines en mineralen

check altijd de ingredienten van je supplementen

Niet iedereen heeft multivitamines en mineralen nodig. Wanneer je een gebalanceerd dieet hebt, kom je vrijwel geen stoffen tekort. Sommige mensen hebben echter een aandoening of medicatie dat ervoor zorgt dat zij onvoldoende voedingsstoffen uit hun voeding kunnen halen, waardoor zij hulp nodig hebben van multivitaminen. Anderen gebruiken juist graag multivitaminen om zichzelf een boost te geven. Hieronder geven we je een aantal tips voor het kopen van multivitamines en mineralen. Zo weet je zeker of je ze nodig hebt en of je de juiste producten koopt.

1. Welke stoffen heb je nodig?

Voordat je een doosje multivitaminen aanschaft, is het belangrijk om te weten welke vitamines en mineralen je nodig hebt. Heb je een tekort van een bepaalde stof, of wil je juist preventief deze vitaminen nemen? Bij sommige vitamines wordt het afgeraden om hier teveel van te nemen, omdat het averechte effecten kan hebben. Juist daarom kan je maar beter zeker zijn en een bloedwaardeonderzoek laten doen. Uit deze resultaten kan je aflezen welke stoffen je tekort komt en welke je voldoende in je systeem hebt, zodat je de juiste stoffen binnenkrijgt.

2. Werken de multivitamines en mineralen samen met je medicatie?

Wanneer je medicatie slikt, kan dit effect hebben op de manier waarop je lichaam omgaat met vitamines, mineralen en supplementen. In de bijsluiter van je medicatie staat vaak informatie daarover, ook kan je je huisarts opbellen om te vragen of het mogelijk is om je medicatie te combineren met multivitaminen. Bij verkeerd gebruik kan je namelijk last krijgen van bijwerkingen.

3. Wat zijn de werkzame stoffen?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vitaminen en mineralen supplementen op de markt. Het is dan ook niet gek dat elk potje multivitaminen weer een andere combinatie van stoffen bevat. Lees altijd goed de verpakking van de multivitaminen om zeker te weten wat er in zit. Als je zink nodig hebt, maar deze multivitaminen bevatten juist geen zink, heb je er weinig aan. Ook kan je dan gelijk aflezen hoeveel van de werkzame stof er in het supplement zit, daar zitten vaak ook nog verschillen in.

4. Wat zit erin naast de multivitamines en mineralen?

Wanneer je allergieën of dieetvoorkeuren hebt, is het belangrijk om te kijken naar de andere ingrediënten van een supplement. Sommige multivitaminen gebruiken namelijk lactose als vulstof, anderen gebruiken gelatine als omhulsel voor de capsule. Wanneer je hier gevoelig voor bent, kan je beter op zoek gaan naar vitaminen met een andere vulstof of een plantaardig omhulsel voor de capsule.

5. Kies een betrouwbare winkel

Ten slotte is de winkel waar je de multivitamines en mineralen koopt ook belangrijk. Zorg daarom altijd dat je de reviews en website checkt wanneer je online koopt, en zoek meer informatie over het merk op wanneer je in een fysieke winkel supplementen gaat kopen. Zo voorkom je dat je een miskoop doet.