Waarom is vitamine voor vrouwen belangrijk?

Het lichaam van een vrouw werkt anders dan die van een man. Veel vrouwen zijn vanaf de pubertijd tot aan een jaar of 50 vruchtbaar en zullen in deze periode menstrueren. Ook kunnen zij op dit punt in hun leven zwanger worden en, in sommige gevallen, borstvoeding geven. Dit zijn dingen die het mannelijk lichaam niet kan, uitzonderingen daargelaten. Juist daarom hebben deze lichamen andere behoeften wanneer het aankomt op vitamines en mineralen. Zeker wanneer zij op dat moment veel hormonale veranderingen doormaken zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap of borstvoeding.

vitamine voor vrouwen bevat andere stoffen dan voor mannen

Hoewel vrouwen tijdens de zwangerschap vaak andere soorten multivitaminen gebruiken, is het nog steeds belangrijk dat zij gedurende de rest van hun leven voldoende van deze stoffen binnenkrijgen om hun lichaam goed te ondersteunen. Natuurlijk kan je jezelf goed ondersteunen met voeding, maar soms kan je lichaam juist een extra zetje gebruiken.

Welke vitamine voor vrouwen raden wij aan?

Afhankelijk van welke levensfase je op dit moment volgt, zijn er verschillende vitamines die we aanraden. Daarnaast hebben we ook een basis die voor elk moment goed geschikt is. We zullen hieronder de basis voor je uitschrijven, waarna we dieper ingaan op de verschillende levensfasen en waarom je dan bepaalde vitamines nodig kan/zal hebben.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - ...
€24,95 eenmalig

De basis

De basis zorgt ervoor dat je vrijwel altijd voldoende vitamines en mineralen in je lichaam hebt. Dit telt voor zowel mannen als vrouwen. Deze vitamine voor vrouwen vormen de basis:

  • IJzer voor de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine*. Vrouwen die menstrueren of zwanger zijn hebben sneller een kans op bloedarmoede, waardoor voldoende ijzer van belang is.
  • Jodium voor de productie van schildklierhormonen*.
  • Koper draagt bij aan het ijzertransport van het lichaam*.
  • Vitamine B-complex om verschillende lichamelijke functies te ondersteunen.
  • Vitamine D is goed voor de spieren en ondersteunt het immuunsysteem*.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen tussen de 19-50 jaar vaker een tekort hebben aan vitamine B6 en vitamine D dan andere mensen[1]Bird, J. K., Murphy, R. A., Ciappio, E. D., & McBurney, M. I. (2017). Risk of Deficiency in Multiple Concurrent Micronutrients in Children and Adults in the United States. Nutrients, 9(7), 655. … Continue reading. Juist hierom bevat de basis vitamine voor vrouwen vrijwel altijd vitamine B6 en D.

Vitamine voor vrouwen rondom de menstruatie

Hoewel niet iedereen extra vitamines nodig heeft tijdens de menstruatie, zijn er sommige vrouwen die hier wel last van ervaren. Dit kan o.a. te maken hebben met (ernstige) PMS klachten. Je neemt deze vitamines en mineralen dan ook niet tijdens de menstruatie, maar vaak een week á anderhalve week van tevoren om de klachten mogelijk te verlichten.

Vitamine voor vrouwen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondersteunt je lichaam de ontwikkeling en groei van die van een foetus. Dit is een flinke opgave, waardoor je lichaam vaak ondersteuning van extra vitamines en mineralen nodig heeft om beide lichamen te kunnen voorzien van voldoende voedingsstoffen. Je lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig. Daarom komen er tijdens de zwangerschap ook relatief veel vitaminetekorten voor[5]Gernand, A. D., Schulze, K. J., Stewart, C. P., West, K. P., Jr, & Christian, P. (2016). Micronutrient deficiencies in pregnancy worldwide: health effects and prevention. Nature reviews. … Continue reading. Het is daarom belangrijk om supplementen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn ontwikkeld te nemen. Het belangrijkste van deze vitamines zijn foliumzuur en vitamine D.

  • Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus*. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en het is belangrijk om hier extra van binnen te krijgen tot aan de 10e week van de zwangerschap.
  • Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit je botten op te kunnen nemen. Dit is tijdens de zwangerschap niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de ontwikkeling van het kind. Het speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen*. Na de geboorte heeft je kind ook nog tot 4 jaar extra vitamine D nodig om de ontwikkeling te ondersteunen[6]Knov, D. B. V. V. (z.d.). Vitamines. de Verloskundige. Geraadpleegd op 3 oktober 2022, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/34/vitamines/.

Lees hier meer over supplementen en voeding tijdens de zwangerschap!

*: Gezondheidsclaim goedgekeurd door de Europese Commissie

Kan je vitamine voor vrouwen ook zelf voldoende binnenkrijgen?

In principe is het altijd mogelijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen als persoon. Dit heeft namelijk te maken met een gezond en gebalanceerd dieet. Dan kan je vrijwel altijd de juiste voedingsstoffen uit je voeding halen. Er bestaan hier echter uitzonderingen bij.

groenten en fruit bevatten ook voldoende vitamines

Soms hebben mensen namelijk last van chronische ziekten, zoals darmziekten of malabsorptie, die het opnemen van voedingsstoffen een stuk lastiger maken. Ook wanneer je overmatig alcohol drinkt of bepaalde medicatie gebruikt, kan het zijn dat je lichaam minder goed in staat is om de voedingsstoffen op te nemen.

In die gevallen is het handig om, eventueel in overleg met een professional, supplementen te nemen die je lichaam ondersteunen. Zo krijg je alsnog voldoende voedingsstoffen binnen. Daarnaast komt het vrijwel altijd voor dat je tijdens de zwangerschap extra suppletie nodig hebt om de ontwikkeling van je kind te ondersteunen.

Lees hier meer over malabsorptie.

Andere tips voor het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen

Hoewel we de meeste dingen al hebben benoemd, zullen we nog een lijstje maken met wat tips en tricks om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

  • Eet noten en zaden (ongezouten en ongebakken) voor goede vetten en eiwitten.
  • Vermijd overmatige consumptie van bewerkte producten en kies in plaats daarvan voor vers.
  • Eet vette vis voor belangrijke omega-vetzuren.
  • Slaap voldoende zodat je lichaam tot rust kan komen.
  • Drink voldoende water om je lichaam goed te hydrateren.
  • Creëer een zogenoemd regenboogbord. Dit is een maaltijd dat bestaat uit verschillende gekleurde groenten. De verschillende kleuren wijzen namelijk op verschillende vitamines en mineralen waardoor je gelijk een combinatie van allemaal vitamines binnenkrijgt.
  • Eet voldoende vlees voor ijzer, of groene bladgroenten in combinatie met vitamine C om plantaardig ijzer binnen te krijgen.
  • Laat bij twijfel of bij klachten je bloedwaarden testen.
  • Drink en rook met mate.

Meer weten over een bloedonderzoek?

Korte samenvatting

Het vrouwenlichaam functioneert anders dan die van een man, daarom heeft het ook andere vitamines en mineralen nodig. Het is dus van belang dat er speciale aandacht komt voor vitamine voor vrouwen, zodat zij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Op basis van de levensfase van de vrouw, behoeft zij verschillende vitamines. Zo heeft iemand tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld meer foliumzuur nodig dan iemand die menstrueert.

Het is mogelijk om zelf voldoende vitamine voor vrouwen binnen te krijgen door de juiste voeding te consumeren. Toch is het hierbij nog steeds belangrijk om te letten op uitzonderingen zoals de zwangerschap. Daarnaast kan het ook erg handig zijn om, bij twijfel, je bloed te laten testen om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Disclaimer

In deze tekst hebben we het veel over vrouwen. We gaan hierbij uit van lichamen die vanaf de geboorte zijn aangezien als vrouw. We erkennen dat er ook mensen zijn die zich anders identificeren en ook hormonale therapie ondergaan om hun lichamen te veranderen. Dit is geheel valide. Door hormoontherapie zal het lichaam mogelijk andere behoeften hebben qua vitaminen. Het is daarom verstandig om dat met je behandelend arts te overleggen.

Leer hier meer over vitamines tijdens de zwangerschap

Referenties

Referenties
1 Bird, J. K., Murphy, R. A., Ciappio, E. D., & McBurney, M. I. (2017). Risk of Deficiency in Multiple Concurrent Micronutrients in Children and Adults in the United States. Nutrients, 9(7), 655. https://doi.org/10.3390/nu9070655
2 ORTHO Bibliotheek. (z.d.). Calcium ter verlichting premenstruele klachten. Geraadpleegd op 3 oktober 2022, van https://bibliotheek.ortho.nl/calcium-ter-verlichting-premenstruele-klachten
3 ORTHO Bibliotheek. (z.d.-b). Magnesium gunstig bij PMS. Geraadpleegd op 3 oktober 2022, van https://bibliotheek.ortho.nl/magnesium-gunstig-bij-pms
4 ORTHO Bibliotheek. (z.d.-c). Vetzuren verminderen PMS-klachten. Geraadpleegd op 3 oktober 2022, van https://bibliotheek.ortho.nl/vetzuren-verminderen-pms-klachten
5 Gernand, A. D., Schulze, K. J., Stewart, C. P., West, K. P., Jr, & Christian, P. (2016). Micronutrient deficiencies in pregnancy worldwide: health effects and prevention. Nature reviews. Endocrinology, 12(5), 274–289. https://doi.org/10.1038/nrendo.2016.37
6 Knov, D. B. V. V. (z.d.). Vitamines. de Verloskundige. Geraadpleegd op 3 oktober 2022, van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/34/vitamines/