Wat verstaan we onder bewerkte voedingsmiddelen?

bewerkte voedingsmiddelen veel toevoegingen
Wat zijn bewerkte voedingsmiddelen?

Bewerkte voedingsmiddelen is een grote verzamelterm voor alle voedingsmiddelen die niet meer in hun natuurlijke staat verkeren. Zelfs ingeblikte voeding en voorgesneden fruit valt hieronder. Ook wanneer je zelf koekjes bakt, is dit een bewerkte maaltijd. Toch hebben we het in dit artikel vooral over bewerkte voedingsmiddelen die je in de supermarkt of bij een snackbar koopt.

Vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen gaan verschillende chemische processen door voordat zij in de supermarkt belanden. Zo worden er kunstmatige kleur- en/of smaakstoffen aan toegevoegd, krijgen veel maaltijden een stofje waardoor ze langer houdbaar zijn en worden er aan andere producten zelfs extra vitaminen toegevoegd.

Zijn bewerkte voedingsmiddelen slecht voor je gezondheid?

Als we kijken naar bewerkte voedingsmiddelen komen er twee dingen naar voren:

  1. Je kan het beste bewerkte voedingsmiddelen vermijden
  2. Het is niet erg om bewerkte voedingsmiddelen te eten

Dit klinkt natuurlijk erg tegenstrijdig, maar er zit wel een kern van waarheid in. Er zijn namelijk veel bewerkte producten die je beter links kan laten liggen. Deze producten zijn niet goed voor je gezondheid en kunnen er zelfs voor zorgen dat je eerder komt te overlijden, zoals blijkt uit een Frans onderzoek uit 2019.

Dit komt namelijk doordat bewerkte producten ook verslavend zijn, vooral wanneer er veel suikers in zitten. We krijgen trek in meer, waardoor we meer blijven eten. Je komt aan, en je lichaam kan de hoeveelheid suikers, zouten of andere stoffen niet meer goed verwerken. Dat leidt tot ziekte en kan op den duur ook voor dood zorgen.

Toch zijn niet alle bewerkte voedingsmiddelen slecht. Kijk bijvoorbeeld naar volkoren spaghetti, of zelfs een pak melk. Deze producten zijn bewerkt, maar bevatten weinig toegevoegde stoffen. Ze zijn bewerkt om het eetbaar voor ons te maken. Te weinig mensen hebben tijd om zelf spaghetti te maken, en melk moet gepasteuriseerd zijn omdat het anders gevaarlijk kan zijn door de aanwezige bacteriën. Daarnaast hebben andere mensen juist melk nodig vanwege de aanwezige probiotica.

Het is daarom niet verstandig om geen enkel bewerkt product meer te eten, dat is ook niet haalbaar. Wat je wel kan doen is om beter op te letten. Koop bijvoorbeeld producten zonder extra toegevoegde suikers of zouten, of maak zelf eens een tomatensaus. Ook is het niet erg om eens een zak chips te eten of om een kant-en-klaar maaltijd mee te nemen. Let er echter op dat het geen gewoonte wordt.

Welke bewerkte voedingsmiddelen kan je het beste vermijden?

onbewerkte producten zijn veel gezonder
Voedingsmiddelen die bewerkt zijn vermijden

Het is dus helemaal niet zo erg om bewerkte producten te eten, zeker wanneer ze weinig toegevoegde stoffen bevatten. Wel zijn er een aantal producten die je toch beter links kan laten liggen. Heel af en toe kan geen kwaad, maar aan deze producten wordt zoveel extra’s toegevoegd dat je ze beter zelf kan maken of helemaal niet kan eten.

1. Bacon

Hoe lekker het ook is, bacon is erg slecht voor je gezondheid. Het bevat namelijk erg hoge hoeveelheden zout en veel verzadigde vetten. Daarnaast zitten er ook veel conserveermiddelen in die het product zo lang mogelijk goed houden. Je kan hier beter kiezen voor ongezouten spek of maak zelf eens bacon door vloeibaar rookaroma te gebruiken op dunne plakjes wortel. Eet je bacon vanwege de vetten? Dan is avocado een prima alternatief!

2. Mueslirepen

Vaak worden deze producten gezien als gezond, maar eigenlijk valt dat erg tegen. De meeste mueslirepen bevatten erg veel suikers en weinig volkoren granen. Als een gevolg hiervan verteer je ze erg snel en stillen ze je trek niet. Je kan zelf mueslirepen maken als alternatief, of kies voor een reep zonder toegevoegde stoffen.

3. Ramen noedels

Hoewel ze erg populair zijn als snack of avondeten voor studenten, kan je deze het beste vermijden. Veel noedels bevatten namelijk veel vetten en toegevoegde stoffen dankzij de kleine zakjes saus die erbij geleverd worden. Bovendien bestaan ze vaak uit snelle koolhydraten vol suikers. Je kan het beste zelf volkoren mie kopen en hier wat groenten doorheen gooien met een lekkere saus erbij. Dat is gezonder en vaak ook smakelijker.

4. Borrelnootjes en suikernootjes

Je ziet ze op vrijwel elke verjaardag, maar daar kan je het ook het beste bij houden. Deze nootjes zijn erg lekker dankzij hun knapperige coating, maar ze zitten boordevol vetten, suikers en toegevoegde smaakstoffen. Noten zelf zijn geen probleem om te eten, dus kan je die beter als alternatief nemen.