Wat zijn probiotica voedingssupplementen?

probiotica voedingssupplementen gezond

In je darmen zijn miljarden bacteriën aanwezig. Hoewel bacteriën hebben op zichzelf niet erg fijn klinkt, helpen deze organismen om je darmen gezond te houden. Wanneer je darmen gezond zijn, is de rest van je lichaam dat meestal ook. We noemen deze bacteriën dan ook “goede” bacteriën. Soms gaat er echter iets mis, of heb je een tijdje verkeerd gegeten, waardoor de hoeveelheid goede bacteriën afneemt. Wanneer dat zo is, kan je gebruik maken van probiotica voedingssupplementen.

Deze supplementen bevatten miljoenen van deze “goede” bacteriën. Door de probiotica te nemen, krijgt je lichaam gelijk een boost met de juiste organismen zodat die zichzelf weer kan herstellen. Probiotica bestaat meestal uit bacteriën, maar kan ook uit gisten bestaan. Ze komen van nature voor in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir, yoghurt, kombucha, kimchi en zuurkool, maar je kan ze ook als capsules kopen.

De meest voorkomende probiotica bacteriën zijn de lactobacillen en de Bifidobacterie. Er bestaan nog veel meer soorten, waarvan elk een eigen functie heeft. Daarom is het belangrijk om te weten welke bacterie je nodig hebt voor een gezond lichaam. Veel probiotica voedingssupplementen bevatten echter 4 of meer soorten bacteriën zodat je vrijwel altijd de juiste bacterie binnen krijgt.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van probiotica voedingssupplementen?

ondersteuning voor je darmen

Net zoals met alle medicijnen en supplementen is het gebruik van probiotica niet geheel risicoloos. Toch kan het weinig kwaad om deze supplementen te nemen, mits je op de hoogte bent van de volgende risico’s en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast is het altijd handig om pas te beginnen met probiotica supplementen wanneer je dit hebt overlegd met je arts.

1. Darmklachten

Omdat probiotica voedingssupplementen de meeste invloed op je darmen hebben, zal je hier ook bijwerkingen kunnen ervaren. Zo kan het zijn dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe bacteriën, waardoor je last krijgt van een opgezette buik, flatulentie, of kramp. Wanneer je probiotica op basis van gist neemt, kan je ook last krijgen van obstipatie en flinke dorst. Dit zou echter na een wenperiode weg moeten trekken.

2. Verhoogd histamine gehalte

Het gebruik van probiotica kan ervoor zorgen dat je darmen meer histamine aanmaken. Normaal gesproken doet je immuunsysteem dit alleen wanneer er een bepaalde stof als bedreiging wordt gezien. Een logisch gevolg hiervan is dat je een licht-allergische reactie krijgt op je probiotica. Zeker wanneer je gevoelig bent voor histamine, is het verstandig om voeding en probiotica met histamine te vermijden en voor een andere variant te kiezen.

3. Meer infecties

Wanneer je een zwak immuunsysteem hebt of onlangs een zware behandeling hebt ondergaan, kunnen probiotica voedingssupplementen de kans op infecties verhogen. De kans hierop is echter zo klein, dat het iets is waar je je weinig zorgen om hoeft te maken. Volgens onderzoek komt het slechts voor bij 1 op de 1 miljoen mensen bij de Lactobacillus bacterie en zelfs bij 1 op de 5,6 miljoen mensen bij gist-probiotica.