Wat zijn toegevoegde suikers?

toegevoegde suikers komen in allerlei soorten en maten voor

Suiker is een natuurlijke stof die tot de koolhydraten behoort[1]Het Diabetes Fonds. (z.d.). Welke soorten suiker zijn er? Diabetes Fonds. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van … Continue reading. Het is een zoet-smakende stof en je kan het onderverdelen in twee categorieën: monosachariden en disachariden. Monosachariden bestaan uit één molecuul en disachariden bestaan uit twee moleculen. Suiker heeft veel verschillende namen, maar het gaat uiteindelijk altijd om dezelfde stof. Het komt van nature voor in fruit en groenten.

Toegevoegde suikers zijn ook suikers, maar deze komen niet van nature voor in bepaalde producten. Waar een sinaasappel van nature fruitsuikers bevat, kan sinaasappelsap ook toegevoegde suikers bevatten. Dit zijn suikers die kunstmatig worden toegevoegd, net zoals je suiker gebruikt om brownies te maken.

Zijn toegevoegde suikers gezond?

Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën (4 calorieën per gram product), behalve vloeibare suikers omdat deze vaak ook water bevatten als extra ingrediënt. Toegevoegde suikers hebben dezelfde voedingswaarden als fruitsuikers of andere suikers en worden door je lichaam ook op dezelfde manier verwerkt. Lichamelijk gezien is er dus geen verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers[2]Voedingscentrum. (z.d.-c). Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Geraadpleegd op 17 mei 2022, van … Continue reading.

De reden dat toegevoegde suikers vaak als “boosdoener” worden gezien komt doordat mensen die veel toegevoegde suikers eten, vaak minder verse producten eten met natuurlijke suikers en vezels. Fruit en groenten bevatten namelijk wel suikers, maar ook vezels, vitamines en mineralen. Deze stoffen zijn goed voor je lichaam en die heb je nodig om gezond te blijven. Wanneer je veel producten met toegevoegde suikers eet, bestaat er een kans dat je minder andere voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Dat hoeft echter niet zo te zijn als je een goede balans hebt.

Wat doen deze suikers met je lichaam?

fruit en groenten bevatten ook suikers

Suiker op zichzelf is niet schadelijk voor je lichaam. Het is juist ook een stof dat je nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren. Suikers zijn namelijk koolhydraten en die functioneert als brandstof voor je spieren en organen. Een teveel aan suiker kan echter wel tot negatieve bijwerkingen leiden. Denk hierbij aan misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, tandbederf, leververvetting en een overbelaste alvleesklier[3]Het Diabetes Fonds. (z.d.-a). Is suiker slecht voor je? Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen-over-suiker/is-suiker-slecht-voor-je.

Tandbederf kan voorkomen als je gedurende een lange tijd veel suikers eet. Dit komt omdat je speeksel suiker omzet in zuur en dat tast je tanden aan. Wanneer je gebalanceerd eet, is de kans hierop echter heel erg klein.

Suikers en toegevoegde suikers zorgen er ook niet voor dat je dik wordt. Dat is een mythe. De waarheid is iets ingewikkelder. Wanneer je namelijk suikers eet, gebruikt je lichaam deze als brandstof voor je spieren en organen. Zo krijg je energie. Wanneer je meer suikers binnenkrijgt dan welke je gebruikt, dan worden deze omgezet in vet wat je lichaam opslaat. Ook bevatten producten met meer toegevoegde suikers vaak ook meer calorieën. Een teveel aan calorieën kan ook leiden tot gewichtstoename. Dus hoewel suikers op zichzelf geen dikmakers zijn, is het belangrijk om wel een balans te houden in je voedingspatroon.

Zijn alternatieve suikers beter voor je lichaam?

Onder alternatieve suikers verstaan we dingen zoals kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, dadelstroop en anderen. Sommige websites en blogs raden deze suikers aan omdat ze gezonder zouden zijn. Dit is echter niet waar. Qua structuur en voedingswaarden verschillen deze alternatieve suikers vrijwel niet van gewone suiker[4]Van der Bent, B. (2021, 11 juni). Hebben alternatieve suikers voordelen? De Consumentenbond. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/alternatieve-suikers. De smaak is echter wel anders.

Het idee van sommige alternatieve suikers is dat zij gezonder zijn dan gewone suikers. Dit zou zo zijn vanwege de vitamines, mineralen en vezels die hier onderdeel van zijn dankzij de basis (zoals dadels). Deze hoeveelheid is echter zo klein dat het verwaarloosbaar is ten opzichte van gewone suikers. Je kan alternatieve suikers natuurlijk wel gewoon gebruiken vanwege de smaak!

Zijn toegevoegde suikers nu gezond of ongezond?

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat toegevoegde suikers niet per sé gezonder of ongezonder zijn dan natuurlijke suikers. Wel bevatten producten met toegevoegde suikers vaak meer calorieën en is het daarbij belangrijk om niet teveel ervan te eten. Zolang je een goede balans hebt in je dieet, kunnen toegevoegde suikers geen kwaad. Iedereen moet wel eens van een lekker gebakje kunnen genieten!

Referenties

Referenties
1 Het Diabetes Fonds. (z.d.). Welke soorten suiker zijn er? Diabetes Fonds. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen-over-suiker/welke-soorten-suiker-zijn-er
2 Voedingscentrum. (z.d.-c). Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-bepaalde-suikers-beter-dan-anderen.aspx
3 Het Diabetes Fonds. (z.d.-a). Is suiker slecht voor je? Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen-over-suiker/is-suiker-slecht-voor-je
4 Van der Bent, B. (2021, 11 juni). Hebben alternatieve suikers voordelen? De Consumentenbond. Geraadpleegd op 17 mei 2022, van https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/alternatieve-suikers