Waarom hebben we voeding voor meer energie nodig?

voeding voor meer energie is belangrijk voor het lichaam

Heel basisch gezien heeft je lichaam energie nodig om te functioneren. Zonder energie, kan je lichaam niet de meest basische processen uitvoeren waardoor je uiteindelijk zal sterven. Gelukkig komt dit zelden voor, want iedereen heeft altijd wel iets te eten, hoe klein deze hoeveelheid ook is. Toch ligt het wat gecompliceerder wanneer het om energie verkrijgen gaat.

Je kan je energie in vijf verschillende categorieën verdelen, namelijk: je basale metabolisme, de opmaak van je lichaam, vertering en opname, fysieke energie en mentale energie. Elk onderdeel gebruikt energie op een andere manier en samen zorgen ze ervoor dat je hele lichaam voorzien is van energie.

Je basale metabolisme

Je basale metabolisme is wat je aan calorieën verbrandt wanneer je de gehele dag alleen op bed zou liggen. Dit is wat je lichaam nodig heeft om je organen, spieren en cellen te voorzien van energie.

De opmaak van je lichaam

Iemand die meer spiermassa heeft, heeft ook meer energie nodig en heeft vaak ook een hoger basaal metabolisme dan iemand die weinig spiermassa heeft. Daarnaast hebben vrouwen en mannen ook een verschillende hoeveelheid energie nodig. Dit heeft te maken met de opmaak van hun lichaam.

Vertering en opname

Wanneer je eet, moet dit verteerd worden. Ook neemt je lichaam dan voedingsstoffen op uit je voeding. Dit kost energie, waardoor je ook hier de energie voor nodig hebt om dit proces uit te voeren.

Je fysieke energie

Lopen, werken, spelen en sporten vergen allemaal energie. Omdat je nu meer energie verbrandt dan je basale metabolisme, heb je hier ook extra energie voor nodig.

Je mentale energie

Ten slotte heb je je mentale energie. Je hersenen zijn namelijk constant bezig met het aansturen van je lichaam, het verwerken van informatie en het aansturen van bepaalde denkprocessen. Ook hier heb je dus energie voor nodig om dit te kunnen blijven doen. Het is ook niet gek dat je sneller geïrriteerd raakt wanneer je honger hebt.

Wat is de beste voeding voor meer energie?

yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen

Voeding zorgt ervoor dat je meer energie krijgt, waardoor je beter in staat bent om dagelijkse taken uit te voeren. Niet elke voeding geeft echter dezelfde hoeveelheid energie. Dit heeft met de macronutriënten te maken: koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten geven je bijvoorbeeld het snelst energie, maar vetten en eiwitten geven je ook energie, al is het op een andere manier. Daarom is het belangrijk om goed op je voeding te letten als je meer energie wil hebben. Wij hebben een aantal voedingsmiddelen voor je opgeschreven.

1. Bananen

Bananen zijn een fruitsoort met ontzettend veel koolhydraten. Dat is ook niet gek, want ze zijn erg zoet. Wat bananen echter een goede bron van energie maken is dat ze veel zetmeel bevatten, waardoor je lichaam langer kan teren op de suikers en koolhydraten die in de banaan zitten.

2. Voeding voor meer energie: Vette vis

Vette vis bevat veel omega vetzuren. Deze vetzuren geven je niet per sé direct veel energie, maar hebben wel een handige functie. Omega vetzuren werken namelijk ontstekingsremmend waardoor zij oxidatieve schade aan het lichaam kunnen herstellen. Deze schade kan normaal gesproken ook vermoeidheid veroorzaken, waardoor je je minder moe zal voelen wanneer je voldoende vetzuren binnenkrijgt.

3. Bieten

Bieten bevatten veel koolhydraten en natuurlijke suikers die je lichaam een energieboost geven. Ook bevatten ze veel antioxidanten en micronutriënten die ervoor zorgen dat je bloed beter gaat stromen waardoor er meer zuurstof in je lichaam terecht komt. Beide eigenschappen zorgen ervoor dat je gedurende een langere periode meer energie hebt.

4. Voeding voor meer energie: Yoghurt

Yoghurt is een perfect voedingsmiddel om meer energie te verkrijgen. Het bevat namelijk niet alleen veel goede koolhydraten, maar ook veel eiwitten en vetten. De eiwitten gebruikt je lichaam om je spieren te herstellen en de vetten dragen bij aan een grotere energievoorraad. De koolhydraten zorgen juist voor een directe energiebron, zodat je er weer even tegenaan kan. Ook bevat yoghurt veel probiotica wat helpt bij het gezond houden van je darmen.

5. Linzen

Wat linzen een goede energiebron maakt, is dat ze goedkoop zijn en vrij hoge voedingswaarden hebben. Zo bevat één portie linzen al snel 15 gram aan vezels, 18 gram eiwitten en wel 40 gram goede koolhydraten. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen die ervoor zorgen dat je lichaam voldoende energie heeft.