Waarom is meer bewegen belangrijk?

meer bewegen kan je makkelijk bereiken

Meer bewegen wordt veel aangeraden wanneer je op zoek bent naar een manier om af te vallen, maar los daarvan is het ook erg goed voor je lichaam. Beweging zorgt er namelijk voor dat je je hele lichaam traint en gezond houdt. Wanneer je beweegt, verbrandt je energie. Je hart gaat sneller pompen waardoor er meer zuurstof naar al je ledematen en spieren komt. Hierdoor kan je je spieren opbouwen en trainen waardoor je uiteindelijk nog zwaardere taken aan kan.

Beweging is ook heel goed voor je gemoedstoestand. Zo blijkt uit onderzoek dat voldoende beweging erg effectief is bij het bestrijden van angstklachten, stress en depressieve symptomen. Bovendien kan het je ook meer energie geven doordat je de gezondheid van je longen verbetert, die er weer voor zorgen dat je je opgewekt en actief voelt.

Ook wanneer je last hebt van chronische aandoeningen, zoals diabetes of een hoge bloeddruk, kan beweging erg veel voordelen hebben. Doordat je bloed sneller stroomt, heb je minder snel last van een hoge bloeddruk. Je lichaam kan daarnaast ook de energie goed gebruiken om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, waardoor je minder snel last hebt van insulineresistentie of een hoge bloedsuikerspiegel.

Ten slotte zorgt sporten ervoor dat je op andere momenten beter kan ontspannen. Je lichaam maakt namelijk verschillende hormonen aan die je een fijn gevoel geven, waardoor je lekkerder in je vel zit en makkelijker tot rust komt na het sporten. De energie die je kwijtraakt tijdens het sporten, stimuleert het herstelvermogen van je lichaam tijdens je slaap. Hierdoor slaap je beter en heb je ook sneller het gevoel opgewekt wakker te worden na een goede nachtrust.

Meer bewegen met deze tips

boodschappen doen op de fiets is een goed voorbeeld

Natuurlijk is meer bewegen makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Je hoeft namelijk geen marathons te lopen om voldoende te bewegen, je hoeft zelfs niet eens naar de sportschool wanneer je daar geen zin in hebt. Je kan in je dagelijks leven een aantal kleine veranderingen maken die helpen om aan meer beweging te komen.

1. Pak de trap

Wanneer je in een flat woont of in een groot gebouw werkt, is het misschien erg aantrekkelijk om de lift of roltrap te gebruiken. Toch is het beter voor je om zelf de trap op te lopen om je lichaam in beweging te houden. Woon je hoog? Dan kan je het makkelijk opbouwen door eerst 2 á 3 trappen op te lopen en de rest met de lift te doen. Uiteindelijk kan je steeds meer trappen lopen en heb je zelfs de lift niet meer nodig.

2. Zit op een yoga bal

Zo’n grote, opblaasbare bal zie je veel in de sportschool, maar het is ook ideaal om als stoel te gebruiken. Doordat de bal rond is en geen rugleuning heeft, moet je je lichaam zelf in balans houden. Het is goed voor je rug, nek en buikspieren. Draai je heupen ook gerust op de bal, zo maak je je ruggengraat, nek en schouders wat losser.

3. Pak, waar mogelijk, de fiets

Het kan natuurlijk erg makkelijk zijn om met de auto even snel boodschappen te doen of om naar de trein te rijden, maar je zit hierdoor wel stil. Door wat vaker op de fiets te stappen, kom je al een stuk sneller aan je beweging. Voor een kleine boodschap, kan je makkelijk even de fiets pakken. Je bent wellicht iets langer onderweg, maar je beweegt wel. Ook met de fiets naar de metro of trein rijden kost iets meer tijd, maar je hoeft niet voor een parkeerplaats te betalen en je kan daarna lekker uitrusten in de trein zelf.

4. Meer bewegen met een huisdier

Als je de tijd en het geld hebt voor een huisdier, kan dit ook een goede manier zijn om aan meer beweging te komen. Een hond moet veel naar buiten, zeker wanneer deze nog een puppy is. Door dagelijks 3 á 4 keer een lange wandeling te maken met je huisdier, beweeg je niet alleen meer, maar bouw je ook een mooie band op met elkaar. Heb je geen huisdier, dan kan je eventueel aanbieden om die van je buren uit te laten.

5. Wandel tijdens je vergadering

Als je baan het toestaat kan je voorstellen om korte vergaderingen te houden tijdens een wandeling. Loop met z’n allen een blokje om of wandel naar een park. Lukt dit niet, dan kan je in je pauzes ervoor kiezen om lopend je lunch te eten.

Deze manieren kan je langzaamaan in je routine opnemen om zo dagelijks toch aan meer beweging te komen. Hoe klein de veranderingen ook zijn, kunnen ze toch bijdragen aan meer beweging gedurende de dag.