Wat is het verband tussen je bloeddruk en cholesterol?

bloeddruk en cholesterol staan dicht met elkaar in verband

Wanneer je een hoog cholesterolgehalte hebt, kan het best zo zijn dat je bloeddruk ook een stuk hoger is. Dit komt meestal omdat LDL-cholesterol (Low-density lipoproteïnen) blijft plakken aan de wanden van je bloedvaten, waardoor de uiteindelijke opening een stuk smaller is. Wanneer je bloed hier doorheen probeert te stromen, heeft het meer kracht nodig om op dezelfde snelheid te blijven stromen. Hierdoor ontstaat een hogere bloeddruk.

Een hoge bloeddruk zelf kan om verschillende redenen ontstaan, maar ook hier bestaat er een kans dat het samen hangt met een hoog cholesterolgehalte. Het is daarom verstandig om je cholesterol te laten testen wanneer je merkt dat je een hoge bloeddruk hebt. Volgens de Hartstichting meten we een hoge bloeddruk wanneer deze hoger dan 140/90 is. Bij thuismetingen is de waarde 135/85.

Wanneer je langdurig een hoge bloeddruk en een hoge cholesterolwaarde hebt, kan dit je aderen beschadigen en kan het zelfs leiden tot hartproblemen. Door de druk op je bloedvaten, ontstaan er namelijk kleine scheurtjes die weer opgevuld worden door extra cholesterol, waardoor er steeds minder ruimte overblijft voor je bloed om te stromen.

Met deze tips kan je je bloeddruk en cholesterol verlagen

veel cholesterol komt uit je voeding

Het is natuurlijk flink schrikken wanneer de huisarts je vertelt dat je een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk hebt, maar het is niet het einde van de wereld. Vaak krijg je van de arts advies mee. Zelf kan je thuis ook preventief al aan de slag gaan. Zo voorkom je dat je bloeddruk en cholesterolwaarden verhogen, en kan je ze mogelijk ook verlagen wanneer je al hoge waarden hebt.

1. Eet meer onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten bevatten over het algemeen meer HDL-cholesterol. Dit is een variant dat juist helpt om je LDL-cholesterol af te voeren uit je lichaam. Deze onverzadigde vetten vind je vooral in plantaardige bronnen, zoals olijfolie, noten en pitten, avocado’s en olijven.

2. Beweeg regelmatig

Wanneer je een routine volgt en regelmatig beweegt, kan je zowel je bloeddruk als je cholesterolgehalte verlagen. Je hoeft hiervoor niet aan topsport te doen, zelfs een half uurtje wandelen of tuinieren kan al helpen om aan meer beweging te komen. Bovendien is een frisse neus halen altijd goed voor de gezondheid.

3. Vermijd roken om je bloeddruk en cholesterol te verlagen

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Dit heeft ermee te maken dat roken de manier waarop je lichaam met cholesterol omgaat verandert. Sigaretten bevatten namelijk schadelijke stoffen die de transportmethode van je HDL-cholesterol aantasten. Hierdoor verhogen de LDL-cholesterol niveaus in je bloed weer, terwijl je dat juist probeert te voorkomen. Het stoppen met roken kan deze effecten weer omkeren.

4. Eet meer omega vetzuren

Omega vetzuren zijn uit vetten afkomstig, maar ook deze stoffen hebben juist een positief effect op je lichaam. Deze vetten hebben namelijk de mogelijkheid om je LDL-cholesterol te verlagen. Daarnaast zijn ze ook erg goed voor je hersenen en verschillende functies in je lichaam. Vooral omega-3 vetzuren zijn essentieel bij het bestrijden van een hoog cholesterolgehalte. Je kan deze vetzuren vinden in vette vis en andere zeedieren, maar je kan ze ook halen uit (plantaardige) supplementen wanneer je liever geen vis eet.

5. Je bloeddruk en cholesterol verlagen door gewicht te verliezen

Ten slotte is het verliezen van (overtollig) gewicht ook effectief bij het verlagen van je bloeddruk en cholesterol. Dit is echter alleen van toepassing op mensen die te zwaar zijn. Gewicht verliezen op een gezonde manier kan door meer op je voeding te letten, door meer te bewegen of door een combinatie van beide methoden. Let op dat je niet te veel in één keer verliest en ook vooral gezond blijft eten.

Mocht je na het volgen van deze tips nog steeds een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte hebben, neem dan contact op met je huisarts. Die kan je mogelijk ook medicatie voorschrijven en kijken naar andere oorzaken.