Supplementen voor het verlagen van cholesterol

Van LDL-cholesterol wordt gedacht dat het de wanden van bloedvaten irriteert en atherosclerose stimuleert – het staat dus bekend als iets wat verharding van de slagaders in de hand werkt. Het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol (“goede” cholesterol) is van oudsher het speerpunt wanneer het gaat om het streven naar een gezonder leven.

Naast een gevarieerde voeding kunnen supplementen een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol. Hoofdzakelijk zijn deze supplementen voor ouderen bestemd. Voedingssupplementen dienen echter alleen gebruikt te worden in overleg met een arts.

Niacine (Vitamine B3) voedingssupplementen

Supplementen verlagen cholesterol

Niacine, ook vitamine B3 genoemd, wordt gebruikt om cholesterol te verlagen. Onderzoek toont aan dat niacine het LDL-cholesterol en de triglyceriden verlaagt en het “goede” HDL-cholesterol verhoogt. Niacine lijkt ook de niveaus van een andere risicofactor voor atherosclerose naar beneden te brengen, namelijk “lipoproteïne A”.

Het gebruik van niacine heeft echter een keerzijde. Niacine kan namelijk het effect van hoge bloeddrukmedicatie vergroten en misselijkheid, indigestie, gas, diarree of jicht veroorzaken. Het kan alsmede maagzweren verergeren of een leverontsteking en een hoge bloedsuikerspiegel bewerkstelligen. Dit zijn bijwerkingen die een grote impact op jouw gezondheid kunnen hebben. Wanneer je dus last krijgt van één of meerdere bijwerkingen, stop dan direct met het gebruik van niacine en raadpleeg een arts.

Daarnaast zijn er een aantal milde bijwerkingen. De meest voorkomende milde bijwerking van een (te) hoge doses niacine is blozen van de huid. Dit wordt veroorzaakt door de verwijding van bloedvaten. Veel mensen merken dit alleen wanneer ze voor het eerst starten met het innemen van niacine. Het blozen kan worden verminderd door niacine bij de maaltijd in te nemen.

Visolie (omega 3) supplementen

Visolie is één van de meest populaire en best verkochte supplementen op de Nederlandse markt. Dit is te danken aan de vele gezondheidsvoordelen die visolie te bieden heeft. Visoliesupplementen worden in de farmaceutische industrie veelal ingezet vanwege de omega-3-vetzuren die ze bevatten.

Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn allebei essentiële vetzuren waarvan door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is bevestigd dat ze kunnen bijdragen aan een goede werking van het hart.

Middels zowel het verhogen van de hoeveelheid vis in je dieet, evenals het aanvullen van je dieet met visolie voedingssupplementen, kun je mogelijk je cholesterol verlagen. Dit gebeurt dankzij het verbeteren van de algehele gezondheid van jouw cardiovasculaire systeem met behulp van het verzuur omega 3.

Door ervoor te zorgen dat je lichaam in de best mogelijke staat verkeert, kun je de overmatige opbouw van cholesterol verminderen of voorkomen. Kortom: visolie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van cholesterol.

Knoflook supplementen

Verlagen cholesterol voedingssupplementen

Knoflook is een ander voedingsmiddel waarvan de voedingsvoordelen ook verwerkt kunnen worden in supplementvorm. Voedingssupplementen met knoflook kunnen namelijk helpen je cholesterol te verlagen.

Wanneer knoflook wordt geplet of gesneden, komt er een verbinding vrij met de naam “Allicin” die, wanneer het in de bloedstroom komt, reageert met rode bloedcellen. Er wordt dan de chemische stof genaamd “waterstofsulfide” geproduceerd.

Er wordt aangenomen dat waterstofsulfide kan helpen om je coronaire gezondheid te versterken en te bevorderen. Dit wordt bewerkstelligd door de bloedvaten te ontspannen, waardoor ze verwijden. Daarmee wordt de bloedsomloop verhoogd.

Dit kan helpen om je cholesterolgehalte onder controle te krijgen en te houden, aangezien een efficiëntere verplaatsing van de HDL en de LDL door het bloed mogelijk gemaakt wordt. Wil je je cholesterol verlagen? Overweeg dan zeker suppletie van knoflook supplementen.

Verlagen van cholesterol met voedingssupplementen samengevat

Zoals je kunt zien zijn er verschillende supplementen op de markt die kunnen bijdragen aan het verlagen van cholesterol. Voedingssupplementen moeten echter alleen worden gebruikt om je dieet aan te vullen. Ze dienen dus puur ter ondersteuning – een evenwichtig dieet heeft namelijk de hoogste prioriteit.

Als je niet zeker weet welke voedingssupplementen het beste voor je zijn en hoe je ze effectief aan je dieet kunt toevoegen, dan staat je huisarts of apotheker altijd voor je klaar om professioneel advies te geven.