Wat is het belang van je hart en bloedvaten?

goed voor hart en bloedvaten is voeding

Je lichaam bestaat uit meerdere systemen. Zo heb je je immuunsysteem, je spijsverteringsstelsel, je ademhalingsstelsel en nog veel meer. Deze systemen hebben allemaal een eigen functie, maar ze hebben één ding gemeen: ze kunnen niet functioneren zonder je hart en bloedvaten.

Je hart en bloedvaten hebben hun eigen systeem. Deze noemen we de bloedsomloop of je hart- en vatenstelsel. Het is een netwerk dat door je hele lichaam loopt en het is continu aan het werk. Je hart pompt namelijk bloed door dat hele netwerk heen en je bloedvaten transporteren het. Al je organen hebben bloed nodig, want hier zit niet alleen zuurstof in, maar ook essentiële nutriënten die van belang zijn voor je gezondheid.

Je hart is een grote spier dat met een regelmatig ritme pompt. Bij elke pomp wordt er bloed door je slagaders gepompt welke het weer transporteren naar de fijnere bloedvaten. Wanneer er bij één van de twee iets niet goed werkt, kan dit flinke gevolgen hebben voor de rest van het lichaam. Wanneer je hart bijvoorbeeld onregelmatig klopt, krijgen je spieren en organen ook minder bloed dan normaal. En wanneer je aderen opgestopt raken, stroomt je bloed minder efficiënt en kan je last krijgen van een hoge bloeddruk.

Dingen als LDL-cholesterol dragen bij aan verstoppingen in je bloedvaten, en een te hoge bloeddruk is weer slecht voor je hart. Juist hierom is het belangrijk om zowel je hart als je bloedvaten gezond te houden.

Welke supplementen zijn goed voor hart en bloedvaten?

rode rijst gist is erg goed voor je hart

Het is sowieso belangrijk om gevarieerd en gebalanceerd te eten om alle juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Soms kan het echter ook voorkomen dat je een vitaminetekort hebt, of juist een extra boost nodig hebt van een bepaalde stof. In dat geval kan je gebruik maken van supplementen die goed voor hart en bloedvaten zijn. Zo kom je ook aan de juiste stoffen.

De volgende drie supplementen zijn bewezen gezond voor je hart en daarbij ook je bloedvaten. Andere vitamines en mineralen hebben mogelijk ook goede effecten, maar hiervan is het bewijs nog niet compleet.

1. Coenzym Q10

Wanneer je hart onvoldoende bloed kan pompen, of minder goed dan dat het normaal doet, kan je last krijgen van congestief hartfalen. Je kan dan last krijgen van je ademhaling, je hartslag, vermoeidheid, misselijkheid en nog meer. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met congestief hartfalen vaak een Coenzym Q10 tekort hebben. Daarnaast bleek ook dat het toedienen van dit supplement de symptomen en klachten kan verminderen.

2. Rode rijstgist is goed voor hart en bloedvaten

Een hoog cholesterolgehalte is slecht voor zowel je hart als je bloedvaten. Het blijft plakken aan de binnenkant van je aderen, waardoor je bloed minder goed kan doorstromen en je bloeddruk verhoogt. Uiteindelijk moet je hart ook meer moeite doen om het bloed door je lichaam te kunnen pompen. Rode rijstgist bevat een stofje genaamd monacoline K. Dit stofje helpt bij het verminderen van LDL-cholesterol, waardoor je bloedvaten makkelijker vrij blijven en je bloed weer vrij kan doorstromen.

3. Omega-3 vetzuren

Net als rode rijstgist, zijn omega-3 vetzuren goed voor hart en bloedvaten. Dit komt omdat de werkzame stoffen in deze vetzuren, EPA en DHA, effectief zijn in het verminderen van het cholesterolgehalte van het bloed. Bovendien werken deze vetzuren ook ontstekingsremmend, waardoor er minder irritaties zijn bij het hart en de vaten.

Wat is nog meer goed voor hart en bloedvaten?

Naast het gebruik van supplementen, kan je ook andere acties ondernemen om goed voor je hart- en bloedvaten te zorgen. De volgende tips dragen bij aan een gezond hart en een gezonde levensstijl.

  • Stop met roken
  • Verminder je alcoholinname
  • Eet meer volkoren granen
  • Beweeg meer
  • Probeer meer gezonde vetten te eten (zoals onverzadigde, plantaardige vetten)
  • Verminder je zoutinname
  • Houd je bloeddruk goed bij

Wanneer je deze tips volgt, houd je je lichaam gezond en zorg je er ook gelijk voor dat je hart- en bloedvaten gezond blijven. Mocht je toch klachten ervaren, neem dan contact op met je huisarts voor meer informatie.