Wat zijn omega vetzuren?

omega vetzuren in vis

Wanneer we het hebben over omega vetzuren, hebben we het voornamelijk over omega-3, 6 en 9. Dit zijn de meest belangrijke vetzuren voor je gezondheid. Omega vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten, een vetsoort die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Doordat je ze niet zelf kan aanmaken, is het daarom essentieel om ze uit je voeding te halen.

Binnen de omega-3 vetzuren zijn er ontzettend veel verschillende soorten. De meest voorkomende hiervan zijn echter deze drie:

  • Eicosapentaeenzuur (EPA). Dit vetzuur produceert eicosanoïden. Dit zijn stoffen die als ontstekingsremmers functioneren. Daarnaast zou EPA mogelijk ook kunnen helpen bij het bestrijden van symptomen van depressie.
  • Docosahexaeenzuur (DHA). DHA vormt wel 8% van het totale gewicht van je hersenen. Daarnaast draagt het bij aan de ontwikkeling van je brein en het soepele functioneren daarvan.
  • Alfa-linoleenzuur (ALA). ALA kan veranderen in DHA of EPA wanneer dat nodig is. Op zichzelf steunt het de gezondheid van je hart, je immuunsysteem en je zenuwstelsel.

Omega-6 vetzuren zorgen ervoor dat je lichaam extra energie heeft, zodat je minder snel last hebt van vermoeidheid. Ook produceert dit vetzuur eicosanoïden die helpen om ontstekingen te verminderen of voorkomen.

Omega-9 vetzuren zijn zo essentieel als de andere twee vetzuren, omdat je lichaam in staat is om deze variant in kleine hoeveelheden te produceren. Toch werkt dit vetzuur ook ontstekingsremmend en kan het insulineresistentie tegengaan.

Wat doen omega vetzuren?

Naast de bovengenoemde eigenschappen van de omega-3, 6 en 9 vetzuren, zijn er ook nog andere functies waarbij deze vetzuren je lichaam kunnen ondersteunen. Om deze redenen vormen zij een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen voor je lichaam.

1. Omega vetzuren helpen je cholesterol niveau

Uit onderzoek is gebleken dat omega supplementen kunnen bijdragen aan een betere verhouding van je cholesterol niveau, met name LDL-cholesterol.

2. Ze ondersteunen de ontwikkeling van het brein

Vetzuren zijn goed voor het volwassen brein, maar ze helpen ook foetussen om hun hersenen beter te ontwikkelen wanneer zij nog in de baarmoeder zitten.

3. Ze werken ontstekingsremmend

Omega-3, 6 en 9 werken ontstekingsremmend in het lichaam en kunnen mensen met chronische ziekten van veel pijn verlossen. Wel is het belangrijk om meer omega-3 te nemen dan omega-6, omdat een teveel aan omega-6 juist tot meer ontstekingen kan leiden. Overleg dit daarom altijd met je huisarts.

Waar zitten omega 3 vetzuren in?

noten goede vetten

De meeste omega vetzuren kan je uit vis halen, maar als je vegetarisch of veganistisch bent, kan je het beste kijken naar het begin van de voedselketen. Vis bevat namelijk zoveel vetzuren omdat zij krill eten. Krill eet dan weer plankton, zoals fytoplankton. Hier zitten de meeste vetzuren in. Je kan dus altijd gebruik maken van visolie of plankton supplementen.

Daarnaast zitten er ook vrij veel omega’s in noten, oliën (zoals zonnebloemolie) en peulvruchten, zoals cashewnoten en pinda’s.