Wat zijn gezonde voedingsstoffen?

Gezonde voedingsstoffen zitten overal in

Voedingsstoffen vormen de basis van alles wat we eten. Je kan ze verdelen in twee categorieën: Macronutriënten en micronutriënten. Gezonde voedingsstoffen houden daar verband mee.

Macronutriënten zijn de vetten, eiwitten en koolhydraten uit onze voeding. De micronutriënten zijn stoffen waar we vaak minder dan 1 gram per dag van binnenkrijgen, zoals vitamines, mineralen en spoorelementen.

Al deze stoffen zijn essentiële voedingsstoffen, maar van sommige hebben we meer nodig dan van andere. Ze regelen alle functies in het lichaam en zorgen ervoor dat je optimaal je dag doorkomt. Een tekort van één of meerdere goede voedingsstoffen kan daarom ook leiden tot gezondheidsklachten.

Welke gezonde voedingsstoffen heb ik nodig?

Gezonde voedingsstoffen vormen de basis van alles wat je lichaam doet en kan. Je hebt ze dus ook allemaal nodig, maar wel is het fijn om te weten wat er allemaal nodig is voor de basis van een gezond lichaam en waar je op moet letten bij het consumeren van deze voedingsstoffen. Dat leggen we je hier uit.

1. Gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten

Zo’n 16 procent van je lichaamsgewicht bestaat uit eiwitten. Dit is erg veel! Eiwitten bestaan uit aminozuren. Deze stoffen vormen de bouwstenen van je lichaam, zoals het opbouwen van je spieren. Je gebruikt eiwitten niet om je lichaam energie te geven, tenzij je geen andere energiebron hebt.

Een gemiddeld persoon heeft zo’n 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een volwassen man van 75 kilo heeft dus 60 gram eiwitten per dag nodig. Deze goede voedingsstoffen haal je voornamelijk uit vlees, peulvruchten en eieren.

2. Koolhydraten als energiebron

Koolhydraten zijn de energiebron van je lichaam. Deze gezonde voedingsstoffen vormen 45 tot 65% van je dagelijkse calorieën inname. Koolhydraten bestaan uit vezels, zetmeel en suikers. Vezels en zetmeel zijn hierbij de belangrijkste onderdelen.

Koolhydraten zitten veel in groente, fruit, granen en peulvruchten.

3. Vetten voor je gezondheid

Vetten helpen om vitamines op te nemen, om je cellen op te bouwen en om je spieren te helpen met bewegen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) geeft aan dat je het beste tot 30% van je dagelijkse calorieën kan gebruiken voor vet in je voeding.

De meeste vetten kan je halen uit noten, vis, vlees en oliën.

4. Vitamines zijn gezonde voedingsstoffen

Gezonde voeding vitamines

Er bestaan 13 essentiële vitamines die je lichaam nodig heeft. Elke vitamine speelt een belangrijke rol in het lichaam en een tekort kan leiden tot gezondheidsklachten.

Ook zitten er veel antioxidanten in vitamines, die voedingsstoffen helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke indringers.

Vitamines haal je uit groente en fruit. Sommige vitamines, zoals vitamine D en B12, komen wat minder voor in voeding waardoor het handig is om hier supplementen van te nemen wanneer je een tekort hebt. Overleg dit altijd eerst met je huisarts.

5. Mineralen zijn cruciaal

Mineralen zorgen, net als vitamines, ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren. Deze gezonde voedingsstoffen helpen je botten te versterken en om je metabolisme op peil te houden. IJzer helpt bijvoorbeeld bij het vormen van rode bloedcellen terwijl zink je immuunsysteem een boost geeft.

Mineralen komen ook veel voor in groente en fruit. Ook kan je ze halen uit bewerkte voedingsmiddelen, zoals boter, melk of sap.

6. Water is gezond

Ten slotte nog een gezonde voedingsstof die veel mensen over het hoofd zien: water. Wel 62% van je lichaam bestaat uit water. Het helpt om je lichaam gehydrateerd te houden en verplaatst essentiële voedingsstoffen naar je cellen. Een mens kan slechts een paar dagen zonder water, zo belangrijk is het.

Het beste kan je water gewoon puur drinken, maar als (kruiden)thee kan het ook de voordelen met zich meedragen.