Dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten

Je kunt ervoor kiezen om dierlijke eiwitten uit voeding zoals vlees, vis, melk of eieren te halen. Daarnaast kun je voor plantaardige eiwitten kiezen. Die komen bijvoorbeeld in brood, graanproducten, noten, paddenstoelen en peulvruchten voor. Een volwassen persoon heeft gemiddeld zo’n 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom eiwitten eten zo belangrijk is. Deze redenen kunnen wetenschappelijk onderlegd worden. In dit artikel zullen we nader inzoomen op het belang van het eten van voldoende eiwitten voor een goede gezondheid.

Eiwitten eten neemt hongergevoel weg

Als je voldoende eiwitten tot je neemt, zul je bemerken dat je betere resultaten zult behalen wanneer je streeft naar afvallen. Waar je normaal voor producten met meer vetten of koolhydraten kiest, kun je deze deels vervangen door eiwitrijke voedingsmiddelen.

Dit zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt en dat de behoefte om meer te eten afneemt. Het hongerhormoon genaamd “ghreline” wordt namelijk dankzij het eiwitten eten verlaagd.

Alsmede worden juist de gehalten aan “peptide YY” (PYY) verhoogd, wat eveneens zorgt voor een gevuld gevoel in de maag. Je hebt zo vanzelf minder behoefte om veel te eten, waardoor je mogelijkerwijs snel meer kunt afvallen, zonder in werkelijkheid minder te eten.

Gewichtsverlies wordt door eiwitten eten ondersteund

Extra eiwitten eten voordelen

Als je de eiwitinname verhoogt, zul je gemakkelijker en sneller gewicht verliezen. Eiwitten eten zorgt er immers voor dat de stofwisseling wordt gestimuleerd en er een vermindering aan calorie-inname optreedt.

Hierdoor krijg je sneller een voller gevoel en zul je minder behoefte hebben om door te blijven eten. Uiteindelijk kun je daardoor sneller afvallen en meer gewichtsverlies bewerkstelligen.

Door de juiste hoeveelheid aan eiwitten aan je dieet toe te voegen, reguleer je bovendien de gewichtsbalans. Het wordt eenvoudiger om op een lager gewicht te blijven, waarmee je dus de kans op het bekende jojo-effect reduceert.

Je stofwisseling en vetverbranding verhogen

Eiwitten eten heeft een positieve uitwerking op het verhogen van het zogeheten “thermisch effect”. Hierbij worden calorieën ingezet voor het verteringsproces en worden voedingsstoffen opgenomen in het lichaam, nadat deze geconsumeerd zijn.

Beter gezegd: de eiwitten zorgen ervoor dat jouw stofwisseling op gang komt en er meer vetverbranding optreedt. Vervolgens worden er meer calorieën omgezet, waardoor je naar alle waarschijnlijkheid sneller zult afvallen.

Een verhoogde eiwitopname is dus bevorderend voor het metabolisme, aangezien het geschaard kan worden onder licht verteerbaar voedsel.

Eiwitten eten verlaagt de bloeddruk

Het eten van eiwitten voor een lage bloeddruk

Er is bewezen dat eiwitten eten de bloeddruk helpt te verlagen. Hierdoor loop je minder risico op het oplopen van hartaanvallen, beroertes of chronisch nieraandoeningen.

Het is positief om de bloeddruk te verlagen, omdat een hoge bloeddruk voor veel onaangename aandoeningen kan zorgen. Duidelijke risicofactoren worden zo vermeden, doordat een hogere eiwitinname de bloeddruk kan verlagen.

Kortom, als je dus bemerkt dat je een hoge bloeddruk hebt, verhoog dan de inname van eiwitten. Zo kan je bloeddruk sneller naar een acceptabel niveau worden teruggebracht. Overleg dit altijd eerst met een medisch specialist.

Je bouwt meer spiermassa en spierkracht op

Als je intensief aan het sporten bent en met krachttraining spiermassa wilt opbouwen, doe je er verstandig aan om voldoende eiwitten te eten.

Eiwitten dienen namelijk als de bouwstenen van jouw spieren en je kunt – dankzij voldoende inname van eiwitten – beter aan je kracht werken. Doordat de eiwitinname hoog blijft, loop je bovendien minder spierverlies op tijdens het afvallen.

Eiwitten eten is dus zeker belangrijk als spieren opbouwen een doel van jou is en je sneller jouw kracht wilt vergroten. Met andere woorden, het nuttigen van eiwitrijke voedingsmiddelen draagt bij aan spieren opbouwen, terwijl jouw gewicht juist kan afnemen. Een ware win-winsituatie dus!

Je herstelt sneller na een blessure

Het belang van een gezonde eiwitinname

Hoe meer eiwitten je eet, hoe sneller je lichaam kan herstellen nadat je de blessure hebt opgelopen. Eiwitten zijn immers de bouwstenen van weefsels, spieren en organen.

Je vult aan waar op dat moment een verstoring (ofwel de blessure) optreedt en draagt zo bij aan een voorspoedig herstel. Eiwitten eten heeft zo zeker een duidelijk voordeel, hetgeen ertoe leidt dat je naar alle waarschijnlijkheid sneller van start kunt gaan met trainen en het beoefenen van andere zware lichamelijke activiteiten.

Voldoende eiwitten eten is goed voor de botten

Anders dan vroeger werd verondersteld, is eiwitten eten juist goed voor het behoud van een gezonde botmassa. Het regelmatig nuttigen van dierlijke of plantaardige proteïnen draagt bij aan stevige botten.

Zeker naarmate je ouder wordt, zorgt eiwitrijke voeding ervoor dat je botten gezond blijven en de kans op osteoporose of fracturen verkleind wordt. Veel eiwitten eten is voornamelijk voor vrouwen belangrijk met oog op de menopauze, waarna osteoporose eerder gaat opspelen.

Door in voldoende mate actief te blijven en voldoende eiwitten te eten, verlaag je het risico op complicaties zoals osteoporose en behoud je stevige botten.

Eiwitten beschadigen niet de gezonde nieren

Wanneer je een bestaande nierziekte hebt, dan kan teveel eiwitten tot je nemen nadelig werken. Als je nieren echter gezond zijn, zul je geen hinder bemerken als je een verhoogde eiwitinname hanteert.

Er zijn geen schadelijke effecten bekend op mensen met gezonde nieren. Er is dus zeker geen reden voor bezorgdheid als je jouw dieet met meer eiwitten wilt aanvullen. Je kunt er gerust voor kiezen om vetten en koolhydraten te vervangen voor producten met een hoger eiwitgehalte.

Er zijn namelijk voldoende gezondheidsvoordelen te bedenken, die dit tot een effectieve keuze maken. Wel is het verstandig om dit in goed overleg met een medisch specialist te doen, waarbij je kunt denken aan een diëtist.

Extra eiwitten eten dient namelijk op een verantwoorde manier plaats te vinden, zonder dat dit ten koste gaat van andere belangrijke voedingsstoffen.

Je blijft ook op latere leeftijd optimaal fit

Fitte oude man dankzij eiwitten consumeren

Naarmate je ouder wordt, zullen je spieren steeds verder verzwakken. Het is mogelijk dat je botbreuken oploopt, wat de kwaliteit van leven aanzienlijk vermindert.

Door meer proteïne te eten, kun je spierafbraak verminderen en tevens de aandoening genaamd “sarcopenie” voorkomen. Hierbij slinkt de spiermassa door inactiviteit. Je verliest dan zowel spiermassa als spierkracht.

Dit is veelal eenvoudig te voorkomen, bijvoorbeeld door regelmatig eiwitten eten als uitgangspunt te nemen en voldoende te bewegen. De impact van sarcopenie op jouw leven is enorm en hier wil je op jongere leeftijd al bedachtzaam op zijn.

Krachttraining en een verhoogde inname van eiwitten is daarbij onmisbaar.

Verminderde eetlust of behoefte aan tussendoortjes

Als je jouw eiwitinname verhoogt, zul je minder last hebben van een hunkering naar eten. Vaak gaat het hierbij niet eens om daadwerkelijk honger hebben, maar juist eerder om een verzadiging voor een oncontroleerbare behoefte.

Oftewel, iets wat voorbijgaat aan een gevoel van zelfdiscipline. Een uitstekende preventiemethode, die deze onverzadigde honger kan stillen, is eiwitten eten. Je zult dan minder geneigd zijn om tussendoortjes te eten.

Ook de behoefte om ’s nachts te eten, zal hierdoor afnemen. Eén van de belangrijkste hersenhormonen, die bijdraagt aan onbedwingbare lekkere trek of zelfs voedselverslaving, is dopamine.

De dopamineniveaus in jouw lichaam zullen dankzij een verhoogde inname van eiwitten mogelijkerwijs verbeteren, waardoor je minder snel de behoefte hebt om te eten. Je vult jezelf immers met voldoende eiwitten, wat het hongergevoel reduceert dan wel wegneemt.

Kortom, een verminderde eetlust bewerkstelligen en extra eiwitten eten gaan hand in hand!