Wat is spierafbraak?

spierafbraak kan behandeld worden door een gespecialiseerde arts

We spreken van spierafbraak wanneer je spieren langzaam massa en volume verliezen. Vaak is dit een gevolg van inactiviteit, zoals wanneer je voornamelijk stil blijft zitten. Toch kunnen er ook andere oorzaken leiden tot spierafbraak. Denk hierbij aan ziekten en aandoeningen. Je kan het op verschillende manieren herkennen:

  • Je ene arm of been lijkt kleiner dan de ander
  • Wanneer je een actie uitvoert, merk je dat je zwakker bent op een bepaalde plek
  • Je hebt een lange tijd geen (sport)oefeningen gedaan

Afhankelijk van je leefstijl, kan spierafbraak een resultaat zijn van verschillende oorzaken of aandoeningen. In sommige gevallen ontstaat het als gevolg van een medische aandoening waarbij je één of meerdere spieren niet goed kan bewegen. In de meeste gevallen is het echter een gevolg van mildere veranderingen in je leven, zoals:

  • Langdurig inactief zijn, zoals zitten achter een bureau op je werk
  • Verouderen
  • Een blessure waardoor je een bepaalde spier of spiergroep niet mag bewegen
  • Ondervoeding
  • Het eten van verkeerde voeding
  • Veelvuldig gebruik van alcohol
  • Brandwonden
  • Een beroerte

Er zijn ook bepaalde aandoeningen die kunnen leiden tot spierafbraak. Bij deze is het echter lastiger om de spierafbraak te voorkomen en is vaak hulp van een medisch professional nodig om je te helpen bij het volgen van een behandeling. Daarom focussen we ons nu vooral op de bovenstaande oorzaken. Heb je echter het idee dat je spierafbraak een gevolg is van een aandoening, neem dan direct contact op met je huisarts.

Hoe kan je spierafbraak voorkomen?

beweging helpt bij het behouden en opbouwen van spieren

Het fijnst is wanneer je spierafbraak kan voorkomen zonder dat je er al last van begint te krijgen. Je bent er dan op tijd bij en hebt geen last van de bijkomende effecten. Toch kan het wel lastig zijn om de signalen te herkennen. Het beste wat je daarom kan doen is om de volgende stappen te volgen die je gezond houden en daarbij ook spierafbraak voorkomen.

1. Eet een gebalanceerd dieet

Veel diëten die focussen op gewichtsverlies kunnen leiden tot spierafbraak, zeker wanneer je snel resultaat hebt. Het veelvoorkomende koolhydraatarme dieet zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam spieren afbreekt, waardoor je sneller gewicht lijkt te verliezen. Ook diëten waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt kunnen hiertoe leiden omdat je lichaam dan niet voldoende voedingsstoffen heeft om al je lichaamsdelen te onderhouden. Het eten van een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft zonder verlies van spieren.

2. Beweeg meer

Een van de grootste boosdoeners van spierafbraak is weinig beweging. Je zit vaak stil wanneer je een baan hebt, maar dat betekent niet dat je minder hoeft te gaan bewegen. Ga een stukje wandelen in je pauze, of stap op de fiets naar je werk. Door wat meer beweging aan je dag toe te voegen, zorg je ervoor dat je spieren bezig blijven en zal je minder last van afbraak krijgen.

3. Ontspan voldoende

Het lijkt tegenstrijdig, maar je hebt ook ontspanning nodig om spierafbraak te voorkomen. Wanneer je veel sport, hebben je spieren tijd nodig om weer te herstellen, zeker na een flink zware training. Door rust te nemen, krijgt je lichaam de kans om je spieren zorgvuldig te herstellen en laten groeien. Doe je dit niet, dan kunnen je spieren ook niet voldoende groeien en kunnen ze zelfs verminderen in massa.

4. Drink water tegen spierafbraak

We bestaan voor een groot gedeelte uit water, daarom is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Door regelmatig water te drinken krijgen je organen en spieren genoeg vocht om goed te functioneren en groeien wanneer dat nodig is. Daarnaast zorgt water drinken er ook voor dat je minder snel last hebt van hoofdpijn en beter kan nadenken. Dat is nog eens een handige bonus!

5. Fysieke hulp

Als je spierafbraak ervaart als gevolg van een ongeluk of aandoening, kan fysieke hulp van een professional je helpen om verdere afbraak te voorkomen. Fysiotherapeuten, maar ook artsen begeleiden je en helpen je met het maken van de juiste bewegingen. Ook geven ze je vaak opdrachten mee die je in je eigen tijd kan doen om je spieren te ondersteunen. Dit is erg effectief.