Blessures voorkomen is iets wat iedereen graag wil bereiken tijdens het sporten. Het is natuurlijk heel naar om last te krijgen van bepaalde lichaamsdelen terwijl je je best doet om je gezondheid te verbeteren. Hoewel sommige blessures per ongeluk of plotseling kunnen ontstaan, zijn er wel een paar handige manieren om deze zo veel mogelijk te voorkomen.

In dit artikel kijken we naar de manier waarop blessures in sport kunnen ontstaan en hoe je het beste blessures kan voorkomen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Hoe ontstaan blessures?

blessures voorkomen tipsTijdens het sporten zijn er meerdere manieren waarop blessures kunnen ontstaan.

Sommige blessures zijn snel verholpen, maar andere soorten kunnen erg serieus zijn. Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om te weten waardoor de meeste sportblessures ontstaan.

Er kunnen namelijk verschillende oorzaken ten grondslag aan een blessure liggen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de onderstaande zaken:

  • Sporten zonder warming-up
  • Veel herhalende bewegingen maken
  • Een slechte houding
  • Je lichaam te ver strekken
  • Verkeerd materiaal gebruiken

Blessures voorkomen op een natuurlijke manier

Blessures voorkomen kan je op verschillende manieren doen. Zo heb je gezonde voeding die je kan helpen om je lichaam een boost te geven, maar is het ook belangrijk om zelf lichamelijke maatregelen te nemen. Voorkom blessures met deze 6 tips:

1. Leer de juiste techniek

De meeste sportscholen hebben trainers die aan jou kunnen uitleggen hoe bepaalde apparaten gebruikt moeten worden. Door naar hen te luisteren verminder je de kans op blessures door het verkeerd gebruik van het materiaal. Sport je thuis? Dan zijn er ook YouTube video’s die je deze technieken uitleggen.

2. Begin langzaamaan

Wanneer je net begint met sporten, kan je het beste blessures voorkomen door rustig aan te beginnen. Ga dus niet gelijk 40 kilo liften, maar begin met 10 of 20 kilo en bouw het langzaam op.

3. Voer een warming-up uit om blessures te voorkomen

Niet alleen helpt een warming-up bij het verbranden van calorieën; het zorgt er ook voor dat je spieren warm genoeg zijn om een zwaardere work-out aan te kunnen. Zo kan je deze work-out langer volhouden.

4. Eet een gebalanceerd dieet

Je lichaam heeft vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je al deze stoffen binnenkrijgt in je dagelijkse dieet, zal je lichaam sterker worden en makkelijker kunnen herstellen van spierpijn.

5. Wissel oefeningen af

Door veel variatie te gebruiken in je work-outs, krijgt je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Je legt namelijk niet te veel druk op één lichaamsdeel.

6. Blessures voorkomen door veel water te drinken

De universiteit van Rochester laat zien dat het drinken van water ook erg belangrijk is bij het voorkomen van blessures, omdat water oververhitting, uitputting en dehydratatie kan tegengaan. Neem daarom altijd water mee tijdens het sporten.

Wat te doen wanneer ik toch geen blessure voorkomen kan?

fysiotherapie en spierkrampWanneer je toch een blessure hebt opgelopen is dit natuurlijk heel vervelend. Je zou misschien door willen blijven sporten, maar het beste is om voldoende rust te nemen.

Als je een blessure aan je armen hebt, zou je eventueel wel nog veel kunnen wandelen of wat oefeningen met je benen kunnen doen. Dat geldt ook andersom. Toch is rust en gezonde voeding de beste oplossing om de blessure zo snel mogelijk te verhelpen.

Ook hulp van een huisarts of fysiotherapeut kan bijdragen aan een spoedig herstel van deze blessure – zeker wanneer het om je spieren gaat.