Wanneer je begint met sporten, is het belangrijk dat je voldoende gezonde fitness voeding eet. Een ongebalanceerd dieet kan je progressie namelijk tegenhouden. Daarentegen kunnen andere voedingsmiddelen juist helpen om je sportprestaties te verbeteren.

In dit artikel gaan we kijken naar het belang van een gebalanceerd dieet tijdens het sporten en welke fitness voeding je het beste kan gebruiken wanneer je sport.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Hoe belangrijk is voeding bij fitness?

Fitness voeding voor sportersOm goed te presteren tijdens het sporten is het niet alleen belangrijk dat je de juiste fitness voeding binnenkrijgt, maar ook moet je op de juiste tijden eten voor de beste resultaten. Probeer daarom dagelijks 3 hoofdmaaltijden te eten en één of twee snacks tussendoor.

Volgens Harvard moet je als sporter je ochtend beginnen met een stevig ontbijt. Als je de juiste koolhydraten, vetten en eiwitten binnenkrijgt, dan geef je jouw lichaam een boost om zo een goede start te maken. Een goed ontbijt bestaat uit veel vezels en eiwitten, zoals een speltboterham met een gekookt ei bijvoorbeeld. Dit geeft je meer energie dan een wit bolletje met hagelslag.

Daarnaast is het verstandig om snacks met veel eiwitten te eten. Deze geven je zowel een verzadigd gevoel als een boost voor je spieren. Eiwitten zijn de ultieme fitness voeding.

Ten slotte wil je voldoende vitamines binnenkrijgen, waardoor er geen groenten mogen ontbreken aan je maaltijden. Om een goede combinatie van vitamines en mineralen binnen te krijgen, kan je het beste groenten van verschillende kleuren eten. “Eat the rainbow” wordt nog wel eens gezegd.

Fitness voeding voor bij het sporten

Eiwitrijke voeding voor spieropbouwOnder de term “fitness voeding” kunnen we veel dingen verstaan. Er zijn immers tal van voedingsmiddelen die bijdragen aan het behalen van betere sportprestaties. Met andere woorden, er bestaat een duidelijk verband tussen sport en voeding.

Onderstaand kijken we echter naar de voedingsmiddelen die je een energieboost geven. Deze kan je het beste vlak voor het sporen innemen, zodat je op je best presteert.

1. Noten

Ongezouten noten zitten boordevol goede vetten en mineralen. Dankzij de vetten geven ze jou lang een verzadigd gevoel en kun je vrijwel direct aan de slag. Ze zijn lekker om te combineren met gedroogde vruchten voor wat gezonde koolhydraten, maar let er hierbij op dat je niet te veel eet. Dit kan namelijk tot misselijkheid leiden.

2. Bananen

Bananen zijn een grote bron van kalium en magnesium; twee mineralen die essentieel zijn voor een gezond en sterk lichaam. Bovendien bevatten ze veel vezels en koolhydraten, waardoor ze je een flinke energieboost geven.

3. Pindakaas

Naast het gegeven dat pinda’s veel goede vetten bevatten, beschikken ze ook over veel eiwitten. Pinda’s en het verkrijgen van meer spiermassa met behulp van voeding gaan dus hand in hand!

Wanneer je genoeg eiwitten binnenkrijgt voor, tijdens en / of na het sporten, zal je naar alle waarschijnlijkheid zware oefeningen langer vol kunnen houden. Het is daarom een uitstekende fitness voeding eiwitten bron.

4. Bessen

Bessen zorgen voor een goede dosis vitamines, vocht en suikers. Alsmede zijn ze erg licht op de maag, waardoor je niet snel last zal hebben van kramp tijdens het sporten. Ook kunnen sommige bessen geschaard worden onder de zogeheten “superfoods”. Deze bessen als superfoods bevatten veel antioxidanten en beschermen jouw lichaam tegen vrije radicalen.

Andere mogelijkheden dan voeding voor fitness

Naast deze 4 soorten voeding voor fitness, zijn er ook nog andere mogelijkheden om je lichaam een boost te geven tijdens het sporten. Denk daarbij aan supplementen voor fitnessers die veel mineralen en vitamines bevatten, maar ook eiwitshakes wanneer je veel spieren wilt opbouwen.

Wanneer je ervoor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet te veel calorieën eet, zal je al snel een positief resultaat bemerken in de sportschool.