Wat is een hardloopband?

Een hardloopband is simpel gezegd een band waarop je op één plek kan blijven lopen. Er bestaan verschillende soorten loopbanden, waarvan de elektrische variant mogelijk het meest populair is. Je kan deze band aanzetten met een knop, of een specifiek programma uitkiezen. Daarna begint de band met bewegen en kan je hierop lopen om op je plaats te blijven staan. Afhankelijk van welke band je hebt, kan je ook nog kiezen uit verschillende programma’s, snelheden, hellingen en timers.

hardloopband kan je in de sportschool of thuis gebruiken

De meeste hardloopbanden zijn elektrisch. Hier zijn verschillende varianten van beschikbaar. Zo heb je hele simpele banden die slechts een snelheidssetting hebben, maar ook hele uitgebreide banden die allerlei verschillende programma’s en metingen aanbieden. Er bestaan ook hardloopbanden die niet elektrisch zijn. Dit is een band die zodanig in elkaar is gezet dat, wanneer je erop loopt, deze onder je voeten meebeweegt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hardloopband?

Net als alle andere sporten en sportapparaten, heeft een hardloopband ook zo zijn voor- en nadelen. Deze hebben niet alleen met gezondheid te maken, maar ook met gebruiksgemak. We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

De voordelen:

1. Laagdrempelige workout

Wanneer je naar de sportschool wil voor een workout, moet je eerst je kleding bij elkaar verzamelen, een handdoek en schoenen in je tas doen, wat drinken meenemen en dan vertrekken richting de locatie. Soms moet je je ook aan bepaalde tijden houden. Wanneer je thuis een hardloopband hebt, kan je op elk moment beginnen. Water haal je uit de keuken en je schoenen heb je altijd in de buurt. Dit maakt het lekker laagdrempelig. Bovendien heb je geen last van vies weer zoals bij gewoon wandelen.

2. Het houdt je op constante snelheid

Wanneer je zelf gaat hardlopen of wandelen, kan het zijn dat je snelheid nog wel eens wisselt. Dit is op zich geen probleem, maar het kan ervoor zorgen dat je sneller uitgeput raakt of je lichaam overbelast. Een loopband heeft een constante snelheid waardoor je er niet zelf op hoeft te letten.

3. Een hardloopband heeft verschillende trainingen

Met gewoon wandelen in Nederland kan je niet opeens een berg hike doen in Oostenrijk. De omgeving is heel anders en ook een stuk steiler. Een goede loopband heeft verschillende trainingen die je voorbereiden op andere omgevingen, zoals een berg of juist afwisselende hoogtes. Zo kan je je goed voorbereiden op je reis.

4. Het is gezond

Bewegen is gezond en wandelen is dat zeker. Wanneer je een loopband hebt, kan je dit gemakkelijk combineren met een andere activiteit zoals een serie kijken of een podcast luisteren. Of je kan zelfs videobellen met een vriend(in). Je komt zo al snel aan meer beweging dan dat je normaal gesproken zou doen wanneer je deze activiteiten uitvoert. Zo kom je wel aan die duizenden stappen per dag.

De nadelen: 

1. Het is prijzig

Een loopband kost niet niks en zeker wanneer je een band van goede kwaliteit wil, zal dit best wat kosten. Je kan altijd voor een tweedehands optie kiezen, maar je moet er wel het budget voor hebben.

2. Een hardloopband kan eentonig zijn

Het leuke aan buiten wandelen of sporten in de sportschool is dat je omgeving erg interessant is. In de sportschool kan je met sportgenoten praten en buiten kan je genieten van de omgeving. Thuis kan het hardlopen al snel eentonig worden, zelfs met een serie erbij. Zorg dus voor voldoende afwisseling in je workout.

3. Kans op blessures

Dit nadeel telt eigenlijk ook voor gewoon hardlopen of een hardloopband in de sportschool bedienen: er is altijd kans op blessures. Hardlopen oefent nu eenmaal meer druk uit op je lichaam, waardoor blessures altijd een mogelijkheid zijn. Bij zorgvuldig gebruik en een goede warm-up verklein je deze kans op blessures al heel wat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardloopband?

gewoon wandelen is al goed voor je gezondheid

Als je al hebt besloten dat je een hardloopband wil aanschaffen, is het alleen nog een kwestie van de band uitkiezen die het beste bij je past. Het is hierbij belangrijk dat je kijkt naar waar je zelf op zoek bent en wat er binnen je budget en ruimte in je huis past. Het heeft namelijk geen zin om een loopband te kopen die niet in je woonkamer of slaapkamer past. De volgende vragen zijn dingen die je aan jezelf moet stellen voordat je een hardloopband aan gaat schaffen.

  • Heeft de loopband voldoende demping?
  • Hoe zwaar is de loopband?
  • Hoevaak verwacht ik de band te gebruiken?
  • Ben ik op zoek naar elektrisch of manueel?
  • Wil ik specifieke trainingen uitvoeren, of gewoon wandelen/rennen?
  • Hoelang is de garantieperiode?
  • Past dit exemplaar in mijn kamer?
  • Heb ik opbergruimte nodig of kan deze in de kamer blijven staan?
  • Wat is de maximale snelheid waarop ik wil rennen?
  • Hoe groot is het loopvak? Kan je comfortabele stappen zetten op het vlak?