Wanneer je gezonder wilt leven, krijg je vaak te horen dat je minimaal tienduizend stappen per dag moet zetten. Veel mensen halen dit doel echter niet. Arts en hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit, Maria Hopman, geeft aan dat tienduizend stappen per dag niet nodig zijn om gezond te kunnen leven.

Hopman vertelt dat het langdurig stilzitten gedurende de dag veel schade aanbrengt aan het lichaam; zelfs wanneer je daarna fanatiek beweegt. Wanneer je zit, verbruiken je spieren, longen en hart minder zuurstof en calorieën. Ook verbruikt je lichaam weinig suikers en koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel hoog blijft. Dit verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoe het idee van tienduizend stappen per dag is ontstaan

Het ideaalbeeld van tienduizend stappen per dag komt uit de jaren zestig uit Japan. Daar had dr. Yoshiro Hatano een tienduizend stappenteller gemaakt: Manpo-Kei. Hiermee hoopte hij te voorkomen dat de Japanners de levensstijl van de Amerikanen zouden overnemen. Zijn aanleiding hiervoor waren de Olympische spelen en het toerisme dat daarop af zou komen.

Toch zit er een kern van waarheid in de tienduizend stappen per dag zetten. Het is gezond om voldoende te bewegen, en lopen is nu eenmaal een gemakkelijke bezigheid. Toch hoef je niet alleen maar te lopen om je lichaam gezond te houden. Niet iedereen is namelijk even mobiel en in staat om dagelijks tienduizend stappen te zetten.

Tienduizend stappen stappenteller

Een alternatief

De Engelse arts genaamd Michael Mosley heeft samen met professor Rob Copeland een onderzoek uitgevoerd om te zien of er een alternatief is met hetzelfde gezondheidsvoordeel. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die drie keer per dag 10 minuten intensief bewegen, dit makkelijker volhouden dan mensen die tienduizend stappen per dag zetten. Dit onderzoek wordt bevestigd door de zogenoemde “Active 10” theorie.

Maria Hopman bevestigt deze bevindingen. Het is namelijk belangrijker om meerdere keren per dag intensief te bewegen dan om in één keer heel veel te bewegen. Doordat je in de korte perioden veel beweegt, stijgt je hartslag en komt je doorbloeding op gang. Dit houdt het hart en de longen beter in conditie.

In de Nederlandse bewegingsvoorschriften zal je ook niks terugvinden over het zetten van tienduizend stappen, maar wel over 150 minuten intensief bewegen. Dit staat gelijk aan drie keer 10 minuten per (werk)dag.

Het aangepaste bewegingsadvies

Als je aan voldoende beweging per dag wilt komen, dan is wandelen een makkelijke optie. Toch is dit niet nodig om gezond te leven. Fietsen, dansen, hardlopen, zwemmen, fitness en andere intensieve sporten zorgen er immers ook voor dat je voldoende beweegt, zonder dat je tienduizend stappen per dag zet.

“Als je meer wilt bewegen, dan kan het aanschaffen van een stappenteller helpen om je gemotiveerd te houden”, zegt bewegingswetenschapper Thea Kooiman. “Houd er wel rekening mee dat je de lat niet te hoog legt, want dat werkt vaak averechts. Het beste kan je kleine doelen stellen en deze één voor één afwerken voordat je naar je groter doel toewerkt.”

Bronnen: Nu.nl en Hartstichting.nl