Wat is het belang van de juiste hardloopschoenen gebruiken?

Hardlopen is een populaire en vrij toegankelijke sport. Je hebt er vrijwel geen apparatuur voor nodig en je kan het geheel gratis doen in je eigen omgeving. Ook maakt kleding niet veel uit, zolang je maar de juiste schoenen hebt. De meeste mensen zullen in het begin op hun gewone sneakers of andere schoenen trainen om te oefenen, maar ook dat kan je beter niet doen. Hoewel hardloopschoenen niet goedkoop zijn, helpen ze wel bij het presteren.

hardloopschoenen kopen doe je op basis van je voeten

Hoewel je in principe ook kan rennen op sneakers of zaalschoenen, werken hardloopschoenen vaak net ietsje beter. Dit heeft te maken met de manier waarop ze zijn ontwikkeld. Hardloopschoenen hebben bijvoorbeeld een licht-opstaande neus wat helpt bij het afwikkelen tijdens het lopen. Ook hebben ze vaak een lichte curve in de zool, waardoor je gemakkelijker vooruit beweegt. Basketbalschoenen en zaalvoetbal schoenen hebben dit bijvoorbeeld niet, waardoor het kan lijken alsof je moeizamer vooruitkomt wanneer je deze aan hebt[1]Radar. (2019, 6 juni). Hardloopschoenen kopen: waar moet je op letten? Radar – het consumentenprogramma van AVROTROS. Geraadpleegd op 2 september 2022, van … Continue reading.

Daarnaast is het belangrijk om schoenen te hebben die zich goed naar je voeten vormen en die je postuur verbeteren. Loop je naar binnen? Neem dan schoenen met een kleine correctie waardoor je rechter gaat lopen.

Kunnen hardloopschoenen je prestaties verbeteren?

Het idee bij hardloopschoenen is vaak dat ze je prestaties kunnen verbeteren, maar dit is niet helemaal waar. Hoewel schoenen voor het hardlopen je postuur en het gevoel van het lopen kunnen verbeteren, zorgen ze er niet voor dat je sneller gaat of dat je uithoudingsvermogen verbetert. Het kan wel zo zijn dat andere schoenen minder comfortabel zitten, waardoor je langzamer loopt. Wanneer je dan switcht naar hardloopschoenen, ren je vervolgens wat sneller, maar dat komt dan alleen omdat je je voeten comfortabeler kan neerzetten.

Er bestaat geen één recept voor de perfecte schoenen. Deze verschillen namelijk per persoon. Het is afhankelijk van hoe vaak je rent, hoe je voeten gebouwd zijn, hoe je je voeten neerzet, etc.

Meer weten over hardloop blessures?

Hoe kies je de beste hardloopschoenen?

Iedereen heeft een ander lichaam en daarom is er geen één perfect paar hardloopschoenen die je kunnen helpen. Het is juist belangrijk om naar een aantal punten te kijken om te zien of de schoenen geschikt voor je zijn. Wij hebben een stappenplan voor je opgeschreven waaraan je kan zien of de schoenen bij je passen of niet[2]Hoe kies je de beste hardloopschoenen? Koopgids – All4running.nl. (2021, 11 mei). All4running. Geraadpleegd op 2 september 2022, van https://all4running.nl/blog/hoe-kies-beste-hardloopschoenen/.

de manier waarop je je voet neerzet heet pronatie

1. Wat is jouw pronatie?

Pronatie staat voor de manier waarop je je voet neerzet. Bij neutrale pronatie zet je je voet neer op de buitenkant van je hiel, waarna de voet lichtjes naar binnen keert. Bij overpronatie zet je je voet op de buitenkant van de hiel, waarna de voet veel naar binnen keert. Bij onderpronatie is er sprake van weinig tot geen beweging naar binnen, waardoor je veel druk zet op de buitenkant van je voet. Afhankelijk van je type pronatie, zijn er schoenen die helpen om je voet netjes neer te zetten zonder dat je te veel naar binnen of naar buiten loopt.

2. Let op de pasvorm van je hardloopschoenen

Bepaalde merken hebben een zogenoemde “signature” voor hun schoenen. Zo zullen Asics schoenen vaak wat kleiner vallen dan schoenen van een ander merk. Elk merk heeft dus zijn eigen pasvorm. Let hier goed op en vergelijk dit met de vorm van je voet. Heb je bredere tenen? Neem dan geen schoenen met een smalle ruimte voor je tenen, maar kies juist een paar dat comfortabel om je voet vormt. Hetzelfde geldt voor smalle hielen, of platte voeten. Een goede schoenenwinkel kan je hierbij ondersteunen.

3. Hoeveel demping vind je fijn?

Demping staat voor de hoeveelheid impact dat per stap wordt opgevangen. Wanneer je wel eens op blote voeten hebt gerend, weet je hoe dat voelt. Hoeveel demping je fijn vindt, verschilt per persoon. Daarom is het belangrijk om meerdere paren hardloopschoenen te passen en uit te proberen om te voelen hoe de demping voelt en of je dit comfortabel vindt.

4. Let op het gewicht van de hardloopschoenen

Het gewicht van de schoen maakt meer uit dan je wellicht zou verwachten. Dit heeft te maken met de loopstijl en je eigen gewicht. Lichte schoenen zijn over het algemeen responsiever en je kan er makkelijker plotselinge bewegingen mee maken, zoals bij high-intensity trainingen waarbij je korte periodes sprint. Zwaardere schoenen bieden vaak meer ondersteuning, wat fijn is voor mensen met een iets hoger gewicht. De kans op blessures is daardoor ook wat kleiner.

5. Kijk naar de onderkant van je oude schoenen

Het klinkt heel gek, maar het kan erg veel inzicht geven door naar de onderkant van je oude hardloopschoenen of sportschoenen te kijken. Ook gewone sneakers bieden al wat inzicht. Dit komt door de slijtage van de zool. De manier waarop de schoen is gesleten, verteld namelijk wat over de manier waarop je loopt. Zo kan je dus makkelijk zien wat je pronatie is en hoe hard je je voeten neerzet. Inzicht hierin kan je dan helpen bij het vinden van een passend paar hardloopschoenen.

Laat een loopanalyse doen

Een loopanalyse is eigenlijk precies wat er staat: je gaat naar een speciale hardloopwinkel en laat daar je loop analyseren door een ervaren medewerker. Zij kunnen namelijk zien hoe je houding is, wat de manier is waarop je je voeten neerzet en welke demping comfortabel zal zijn voor je voeten.

Na een analyse krijg je een advies voor het type schoen wat goed bij je zal passen. Je hoeft dit advies natuurlijk niet te volgen, maar het is vaak wel beter voor je voeten. Daarna kan je een aantal schoenen passen, er een proefrondje mee lopen en dan beslissen welke jij het fijnst vindt zitten.

Wees niet bang om niet direct een paar schoenen te kopen. Het is ook heel verstandig om eerst nog een andere winkel op te zoeken. Zo krijg je gelijk een tweede mening en kan je zien of de eerste analyse overeen komt met de tweede. Neem de tijd om je keuze te maken, want dan weet je zeker dat het een goede, weloverwogen keuze is geweest.

Wil je graag wat rustiger aan doen? Dan kan je ook een ochtendwandeling doen.

Andere tips voor bij het hardlopen

Wanneer je net begint met hardlopen, zal het nog moeizaam gaan. Als je het steeds meer opbouwt, kom je op een gegeven moment verder en verder. Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben we hier een aantal handige hardloop tips die je kunnen ondersteunen bij je nieuwe sportavontuur.

samen hardlopen is vaak leuker dan alleen
  • Ga niet te hard. Het gaat uiteindelijk om de afstand die je aflegt. Door in één keer te snel te gaan, put je jezelf veel meer uit. Ga op een lekker rustig tempo rennen en bouw over tijd je afstand op. Daarna kan je je snelheid verbeteren.
  • Gun jezelf genoeg rust. Het is natuurlijk erg leuk om in het begin zoveel mogelijk te willen rennen, maar hiermee put je je lichaam uit, zeker wanneer je niet gewend bent om opeens zoveel te bewegen. Neem voldoende rustdagen tussen het hardlopen door en zorg goed voor je lichaam direct na het lopen, door bijvoorbeeld te stretchen.
  • Let op je houding. Je houding is ook erg belangrijk tijdens het lopen. Houd je rug recht en kijk vooruit. Door vooruit te kijken verminder je de kans dat je naar je voeten kijkt en dus wat meer voorovergebogen loopt.
  • Drink voldoende. Tijdens het hardlopen zal je zweten en kan je dorst krijgen. Neem bij grote afstanden een flesje water mee en zorg ervoor dat je na een korte afstand thuis voldoende water drinkt.
  • Loop samen. Samen hardlopen en je training opbouwen is vaak leuker dan alleen. Daarnaast heb je nu iemand die je verantwoordelijk kan houden wanneer je zelf liever een keertje zou willen overslaan. Lees hier meer over de voor- en nadelen van groepssport.

Korte samenvatting over het kiezen van de juiste hardloopschoenen

Wanneer je gaat hardlopen, is het belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben. Deze zullen niet per sé je prestaties verbeteren, maar ze helpen wel om het lopen zo comfortabel mogelijk te maken. Wanneer je op zoek gaat naar een paar hardloopschoenen is het handig om te letten op de pronatie, de pasvorm, de demping, het gewicht en de onderkant van je huidige schoenen. Gebaseerd op deze informatie kan je dan een goed paar schoenen kopen om in te joggen. Ook kan je een analyse laten doen door een ervaren medewerker die kijkt naar de manier waarop je loopt en de manier waarop je je voeten neerzet. Hieruit krijgen zij informatie die ze kunnen gebruiken om je voor te stellen aan een paar goede hardloopschoenen. Neem vooral de tijd om een keuze te maken.

Leer hier meer over het kiezen van hardloopschoenen

Referenties

Referenties
1 Radar. (2019, 6 juni). Hardloopschoenen kopen: waar moet je op letten? Radar – het consumentenprogramma van AVROTROS. Geraadpleegd op 2 september 2022, van https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/hardloopschoenen-kopen-waar-moet-je-op-letten/
2 Hoe kies je de beste hardloopschoenen? Koopgids – All4running.nl. (2021, 11 mei). All4running. Geraadpleegd op 2 september 2022, van https://all4running.nl/blog/hoe-kies-beste-hardloopschoenen/